Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Adviseur Hoge Raad: achteraf betalen = lening

Strengere regels voor BNPL op komst

Strengere regels voor BNPL op komst

Een aankoop achteraf betalen, is dat een lening of niet? Hierover heeft de kantonrechter in Gelderland advies gevraagd aan de procureur-generaal van de Hoge Raad. Deze belangrijke adviseur is van mening dat later betalen onder de regels voor consumptief krediet moeten vallen.

BNPL via Riverty en Klarna

Op dit moment gelden ‘Buy Now Pay Later’ (BNPL) regelingen zoals die van Riverty (voorheen AfterPay) en Klarna niet als consumentenkrediet. Als er geen rente in rekening gebracht wordt telt uitgestelde betaling officieel niet als lening, de Richtlijn consumentenkrediet kent deze vorm van achteraf betalen niet. 

Achteraf betalen meenemen in kredietregels

De procureur-generaal van de Hoge Raad heeft geoordeeld dat hierin verandering moet komen. Deze functionaris neemt niet de beslissingen, het is uiteindelijk aan de Hoge Raad zelf om het oordeel te vellen. Wel is het gebruikelijk dat de Hoge Raad de adviezen van de procureur-generaal opvolgt.

Hoge Raad moet nog beslissen

AFM en Nibud maken zich zorgen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de gevolgen van BNPL. Het systeem lijkt uit te nodigen tot schuldenstapeling. Het is gemakkelijk om op afbetaling meer te kopen dan men achteraf kan betalen. Het Nibud sluit zich hierbij aan, vooral omdat veel jongeren gebruik maken van achteraf betalen. Jongeren tot 24 jaar zijn oververtegenwoordigd in de groep die niet op tijd betaalt en te maken krijgt met incassobureaus.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek