HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Adviseur Hoge Raad: achteraf betalen = lening

Strengere regels voor BNPL op komst

Strengere regels voor BNPL op komst

Een aankoop achteraf betalen, is dat een lening of niet? Hierover heeft de kantonrechter in Gelderland advies gevraagd aan de procureur-generaal van de Hoge Raad. Deze belangrijke adviseur is van mening dat later betalen onder de regels voor consumptief krediet moeten vallen.

BNPL via Riverty en Klarna

Op dit moment gelden ‘Buy Now Pay Later’ (BNPL) regelingen zoals die van Riverty (voorheen AfterPay) en Klarna niet als consumentenkrediet. Als er geen rente in rekening gebracht wordt telt uitgestelde betaling officieel niet als lening, de Richtlijn consumentenkrediet kent deze vorm van achteraf betalen niet. 

Achteraf betalen meenemen in kredietregels

De procureur-generaal van de Hoge Raad heeft geoordeeld dat hierin verandering moet komen. Deze functionaris neemt niet de beslissingen, het is uiteindelijk aan de Hoge Raad zelf om het oordeel te vellen. Wel is het gebruikelijk dat de Hoge Raad de adviezen van de procureur-generaal opvolgt.

Hoge Raad moet nog beslissen

AFM en Nibud maken zich zorgen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de gevolgen van BNPL. Het systeem lijkt uit te nodigen tot schuldenstapeling. Het is gemakkelijk om op afbetaling meer te kopen dan men achteraf kan betalen. Het Nibud sluit zich hierbij aan, vooral omdat veel jongeren gebruik maken van achteraf betalen. Jongeren tot 24 jaar zijn oververtegenwoordigd in de groep die niet op tijd betaalt en te maken krijgt met incassobureaus.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen