Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

ECB rente naar hoogste niveau ooit

Negende renteverhoging om inflatie te bestrijden

Negende renteverhoging om inflatie te bestrijden

Gisteren heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten om voor de negende keer in iets meer dan een jaar de rente te verhogen. Het doel – inflatie bestrijden – is nog niet bereikt. Deze keer was Christine Lagarde echter niet duidelijk over eventuele volgende stappen.

ECB-renterush sinds juli 2022

In juli 2022 startte de ECB met het verhogen van de Europese rentes. Sindsdien zijn de tarieven al acht keer verhoogd, de aankondiging van gisteren is nummer negen. Alle drie de beleidsrentes worden verhoogd met 25 basispunten en komen daarmee vanaf 2 augustus 2023 uit op:

  • basisherfinancieringstransacties (refirente): 4,25%
  • beleningsfaciliteit: 4,50%
  • depositofaciliteit: 3,75%

De depositorente van de ECB is het tarief waartegen banken overtollig geld kunnen stallen bij de centrale bank van Europa. Deze staat op dit moment nog op 3,50%, daar komt binnenkort 0,25% bij.

Depositorente ECB op hoogste niveau ooit

Met het nieuwe tarief van 3,75% komt de ECB-depositorente uit op het hoogste niveau ooit. In 2000 stond de depositorente van de ECB ook op 3,75%. Bij een volgende verhoging komt deze op een recordniveau te staan.

ECB-rente verhoging

Volgend besluit nog niet bekend

Of er bij de volgende ECB-vergadering over het monetaire beleid (op 14 september 2023) weer besloten zal worden tot een renteverhoging – daar deed Lagarde tijdens de persconferentie geen uitspraken over. Ze gaf aan dat er besloten kan worden tot een pauzering van de renteverhogingen of een nieuwe stap – afhankelijk van de economische data op dat moment. 

Spaarrentes verder omhoog?

De verhoging van de ECB-depositorente kan ervoor zorgen dat de spaarrentes verder omhoog gaan. 

Hoogste spaarrentes in het buitenland

De hoogste rente voor vrij opvraagbaar spaargeld staat op dit moment op 3,00% bij Banca Progetto uit Italië – deze rekening heeft echter behoorlijk beperkende voorwaarden. Voor volledig vrij sparen vergoedt Bigbank uit Estland op dit moment de hoogste rente.

Spaarrekeningen vergelijken

Nederlandse spaargarantie

Wie alleen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel wil sparen krijgt momenteel de hoogste rente bij  neobank bunq (2,46% – maximaal 2x per maand geld opnemen) en Yapi Kredi (2,33% zonder beperkende voorwaarden). 

Nederlandse grootbanken

De Nederlandse grootbanken blijven hierbij behoorlijk achter. Rabobank heeft een renteverhoging aangekondigd per 15 augustus: van de huidige 1,25% naar 1,50%. ING, ABN Amro en SNS houden de spaarrente vooralsnog nog magerder. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek