Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 juli 2023, 09:26
#algemene rentes #inflatie #sparen

Gisteren heeft de Europese Centrale Bank (ECB) besloten om voor de negende keer in iets meer dan een jaar de rente te verhogen. Het doel - inflatie bestrijden - is nog niet bereikt. Deze keer was Christine Lagarde echter niet duidelijk over eventuele volgende stappen.

ECB-renterush sinds juli 2022

In juli 2022 startte de ECB met het verhogen van de Europese rentes. Sindsdien zijn de tarieven al acht keer verhoogd, de aankondiging van gisteren is nummer negen. Alle drie de beleidsrentes worden verhoogd met 25 basispunten en komen daarmee vanaf 2 augustus 2023 uit op:

  • basisherfinancieringstransacties (refirente): 4,25%
  • beleningsfaciliteit: 4,50%
  • depositofaciliteit: 3,75%

De depositorente van de ECB is het tarief waartegen banken overtollig geld kunnen stallen bij de centrale bank van Europa. Deze staat op dit moment nog op 3,50%, daar komt binnenkort 0,25% bij.

Depositorente ECB op hoogste niveau ooit

Met het nieuwe tarief van 3,75% komt de ECB-depositorente uit op het hoogste niveau ooit. In 2000 stond de depositorente van de ECB ook op 3,75%. Bij een volgende verhoging komt deze op een recordniveau te staan.

ECB-rente verhoging

Volgend besluit nog niet bekend

Of er bij de volgende ECB-vergadering over het monetaire beleid (op 14 september 2023) weer besloten zal worden tot een renteverhoging - daar deed Lagarde tijdens de persconferentie geen uitspraken over. Ze gaf aan dat er besloten kan worden tot een pauzering van de renteverhogingen of een nieuwe stap - afhankelijk van de economische data op dat moment. 

Spaarrentes verder omhoog?

De verhoging van de ECB-depositorente kan ervoor zorgen dat de spaarrentes verder omhoog gaan. 

Hoogste spaarrentes in het buitenland

De hoogste rente voor vrij opvraagbaar spaargeld staat op dit moment op 3,00% bij Banca Progetto uit Italië - deze rekening heeft echter behoorlijk beperkende voorwaarden. Voor volledig vrij sparen vergoedt Bigbank uit Estland op dit moment de hoogste rente.

Spaarrekeningen vergelijken

Nederlandse spaargarantie

Wie alleen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel wil sparen krijgt momenteel de hoogste rente bij  neobank bunq (2,46% - maximaal 2x per maand geld opnemen) en Yapi Kredi (2,33% zonder beperkende voorwaarden). 

Nederlandse grootbanken

De Nederlandse grootbanken blijven hierbij behoorlijk achter. Rabobank heeft een renteverhoging aangekondigd per 15 augustus: van de huidige 1,25% naar 1,50%. ING, ABN Amro en SNS houden de spaarrente vooralsnog nog magerder. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.