Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopkracht flink omhoog

Sterkste stijging sinds 2007

Sterkste stijging sinds 2007

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft cijfers bekendgemaakt over de ontwikkeling van de koopkracht in 2016. De uitkomst: vorig jaar steeg de koopkracht van de Nederlandse bevolking gemiddeld met 2,7%. Dat is de sterkste stijging sinds 2007.

Lastenverlichting, loonstijging en minieme prijsstijgingen

De groei van de koopkracht in 2016 heeft verschillende oorzaken. Er werd door de overheid flink gesmeten met lastenverlichtingsmaatregelen, de CAO-lonen stegen (1,8%) en er was nauwelijks sprake van prijsstijgingen (0,3%).

Stijging koopkracht verschilt per situatie

De genoemde stijging van 2,7% is een gemiddelde: de werkelijke ontwikkeling van de koopkracht kan per individu behoorlijk verschillen. Werknemers waren het beste af. Zij zagen hun koopkracht zelfs met 4,9% stijgen – dat is in de afgelopen 15 jaar niet meer gebeurd.

Gepensioneerden profiteerden minder met een toename van hun koopkracht van gemiddeld 0,9%. Bij zelfstandig ondernemers varieert de koopkrachtverandering sterk: van een stijging van 18% tot een daling van 12,5%.

Gezinnen tot 14% meer koopkracht

Tot slot de gezinnen: daar steeg de koopkracht meer dan gemiddeld. Voor eenoudergezinnen was de stijging 3,4%, terwijl paren met kinderen er 5,0% op vooruit gingen. Dat komt door de verbeterde kindregelingen (kinderbijslag, kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting). Een vijfde van alle gezinnen kon door de combinatie van werknemerschap en kindregelingen een koopkrachtstijging van 14% of meer ervaren.

 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek