Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 13 oktober 2017, 09:15
#huizenmarkt

Uit de nieuwste kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de woningmarkt nu officieel oververhit te noemen is. Het aantal te koop aangeboden woningen daalt - daardoor stagneren de verkoopcijfers. De prijzen stijgen echter ongekend hard.

Huizenprijzen stijgen met bijna 10%

Ten opzichte van het derde kwartaal van 2016 stegen de woningprijzen gemiddeld met 9,7%. De gemiddelde huizenprijs kwam uit op € 264.000. De stijging is overigens niet zo groot ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, in die vergelijking waren de prijzen 1,7% hoger.

Prijsstijgingen in de Randstad

Die 9,7% is een gemiddelde voor het hele land. De cijfers per woningtype en regio lopen uiteen. Zo steeg de prijs van een gemiddeld verkocht appartement met 14% ten opzichte van een jaar geleden, voor tussenwoningen was dat 8%. Ook is duidelijk te zien dat de prijsstijgingen in de Randstad veel hoger liggen dan het gemiddelde: Leiden 18,8%, Den Haag eo (18,0%), Almere (17,5%), Amsterdam (17,1%), Haarlemmermeer (16,7%) en het Gooi (15,5%).

Aanbod woningen in Amsterdam, Leiden en Delft

Met name in de populairste regio's zag de NVM een terugloop in het aantal verkochte woningen. In steden als Amsterdam, Leiden en Delft daalde de verkoop tot 15%.  Daar tegenover staat een flink stijgende verkoop in eerder achterblijvende regio's. In Noord-Limburg en Zuidoost-Groningen vertoonden de verkoopcijfers een stijging van meer dan 30%.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.