Wat is een doorlopend krediet?
Het doorlopend krediet (ook wel DK genoemd) is één van de populairste leenvormen. Dit komt vooral omdat het doorlopend krediet een zeer flexibele kredietvorm is. Bij een doorlopend krediet spreekt u (de kredietnemer) met de kredietverstrekker een bedrag af dat u in totaal aan krediet op mag nemen. Dit bedrag wordt de kredietlimiet genoemd. U bepaalt zelf welke bedragen u opneemt en wanneer. Zodra u geld opgenomen heeft gaat u rente betalen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag. De rente die u verschuldigd bent is variabel. U weet dus niet van te voren precies wat uw rentelasten gedurende de kredietperiode zullen zijn. Tijdens de looptijd dient u het opgenomen krediet in termijnen af te lossen. Naast deze vaste aflossingsbedragen kunt u op ieder moment boetevrij extra bedragen aflossen. U kunt echter op ieder moment ook weer weer besluiten om afgeloste bedrag opnieuw op te nemen. Zolang het totale opgenomen bedrag maar binnen de kredietlimiet blijft. Direct rentes leningen vergelijken Kenmerken van de doorlopend kredietWe hebben de belangrijkste kenmerken van het doorlopend krediet hieronder samengevat:
Laagste actuele rente tarieven voor een doorlopend kredietWij houden van een groot aantal kredietinstellingen de actuele rentetarieven bij. In onderstaande tabel tonen wij voor het doorlopend krediet voor verschillende kredietlimieten de actuele minimale (laagste) en maximale (hoogste) tarieven. De getoonde rentetarieven zijn effectieve jaarrentes.
Zoals u kunt zien, zitten er grote verschillen tussen het minimale en maximale rentetarief. Dit heeft te maken met het feit dat er meerdere kredietverstrekkers in onze vergelijkingen meegenomen worden EN het feit dat een aantal maatschappijen niet aan iedereen hetzelfde leentarief bieden. Dit heet risk based pricing. Om te bepalen voor welk tarief u in aanmerking komt, kijken de maatschappijen die werken met risk based pricing naar uw risicoprofiel. Of te wel de kans dat u de lening (zonder problemen) terug zult betalen. Hoe hoger uw risicoprofiel, hoe hoger de statistische kans dat u niet terug zult betalen, des te hoger het rentetarief. Factoren die hierbij bekeken worden zijn onder andere uw inkomenssituatie, woonsituatie (koophuis of huurhuis), leeftijd, gezinssituatie, kredietverleden en of u momenteel al meer kredieten heeft lopen. |
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.