Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Soorten leningen, overzicht van de verschillende leenvormen

Soorten leningen – leenvormen

Indien u geld wilt lenen, kunt u kiezen uit een groot aantal verschillende leenvormen. De meest voorkomende soorten leningen hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Wilt u meer informatie over een leenvorm, dan dient u op de link onder de tekst te klikken.

Direct rentes leningen vergelijken

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening (ook wel PL genoemd) is een leenvorm waarbij het bedrag, de looptijd en het rentetarief bij het afsluiten van de lening vastgezet worden. Dat houdt automatisch in dat een persoonlijke lening een vaste maandtermijn kent, bestaande uit rente en aflossing. Door de vaste maandtermijn is een persoonlijke lening een verhoudingsgewijs zekere leenvorm.

Meer informatie over de persoonlijke lening

Doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet (DK) spreekt u met de kredietverstrekker een limiet af. Tot aan die limiet mag u geld opnemen. Op het moment dat u geld opgenomen heeft, dient u over het opgenomen saldo rente te betalen. In de meeste situaties dient u op regelmatige basis een deel van de opgenomen limiet weer af te lossen. Indien gewenst, kunt u tussentijds weer extra bedragen opnemen, maximaal tot aan de oorspronkelijke kredietlimiet. Het is tevens mogelijk om (vaak zonder boete) extra bedragen af te lossen. De verschuldigde rente bestaat uit een variabel rentetarief. Een doorlopend krediet is een zeer flexibele kredietvorm.

Meer informatie over het doorlopend krediet

Hybride lening

Het doorlopend krediet zit de laatste jaren in het verdomhoekje. Vrijwel alle kredietverstrekkers zijn gestopt met het aanbieden van deze leenvorm. In plaatst daarvan zien we dat een aantal kredietverstrekkers een lening op de markt heeft gebracht die een aantal van de kenmerken van een doorlopend krediet combineert met een aantal kenmerken van een persoonlijke lening. Dus een soort “hybride lening”.

WOZ-krediet

Ieder koophuis in Nederland wordt door de overheid gewaardeerd en krijgt een WOZ waarde. Onder een WOZ-krediet verstaan wij een doorlopend krediet dat alleen beschikbaar is voor eigenaars van een koopwoning. Hierbij is de WOZ-waarde bepalend voor de maximale lening. Er hoeft dus geen taxatie plaats te vinden (en u hoeft evenmin naar de notaris). De rente op een WOZ-krediet is vaak zeer scherp. Of beter gezegd: was. Want op dit moment worden er geen WOZ-kredieten aangeboden op de kredietmarkt.

Meer informatie over het WOZ-krediet

Autolening

Onder een autolening verstaan wij een persoonlijke lening waarbij u het geld dat u leent gebruikt om een auto aan te schaffen. De auto is hierbij het onderpand voor de lening. Vanwege dit onderpand is de rente bij een autolening vaak lager dan bij een blanco persoonlijke lening (een lening zonder onderpand).

Meer informatie over de autolening

Huurkoop

Huurkoop is een kredietvorm waarbij het geleende bedrag altijd gebonden is aan een vast object, bijvoorbeeld een auto. Bijzondere van huurkoop is dat u pas officieel eigenaar van het object wordt na betaling van de laatste termijn. Tot aan dat moment is de kredietgever nog eigenaar van het object.

Meer informatie over huurkoop

Credit Card krediet

Op het moment dat u een credit card gebruikt voor de aankoop van bepaalde zaken, ontstaat automatisch een krediet. Meestal kunt u zelf de keuze maken of u het opgenomen saldo ineens af gaat lossen of dat u kiest voor aflossing in termijnen.

Meer informatie over creditcards

Rood staan op uw betaalrekening

Alhoewel veel mensen dit niet zo zien, is ook rood staan op een betaalrekening een vorm van lenen. Een hele populaire vorm, aangezien alle Nederlanders samen eind 2006 voor ongeveer 8 miljard euro rood stonden op hun rekening. De rentevergoeding die hierover door banken en credit card maatschappijen berekend wordt, is vaak zeer hoog. Rood staan is daarom een ongunstige vorm van lenen.

Kies de juiste lening

Er bestaan grote verschillen tussen de verschillende soorten leningen. Op het moment dat u een lening wilt afsluiten, dient u allereerst de keuze te maken tussen voor de juiste leenvorm. Daarnaast dient u goed te kijken welke maatschappij u het beste aanbod kan geven.

Voor een overzicht van de actuele leenrentes van een groot aantal kredietverstrekkers, klik hier

Geld lenen
vrijblijvend aanvragen
Geld lenen
Bank Rente
Freo 6,50%
Defam Premium 6,60%
SNS Bank 6,60%
Lloyds Bank 6,70%
Rabobank 6,70%
ING 6,80%
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig


Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek