Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Euribor

Wat is Euribor?

Euribor is een afkorting van Euro Interbank Offered Rate. Euribor is het rente tarief waartegen een groot aantal Europese banken elkaar leningen in euro’s verstrekken.

Hoe komt de Euribor rente tot stand?

Elke dag wordt het Euribor-tarief vastgesteld door een enquête onder een groep van 25 banken.

Welke looptijden zijn er voor Euribor tarieven?

Er zijn acht verschillende looptijden van Euribor-tarieven, variërend van 1 week tot 12 maanden

Hoe vaak wijzigt de Euribor rente?

De rente van Euribor wijzigt dagelijks. Blijf op de hoogte van actuele rente-ontwikkelingen van Euribor rentes.

Hoe werkt Euribor?

Iedere werkdag om 11:00 Central European Time wordt het Euribor rente tarief vastgesteld en doorgegeven aan alle deelnemende partijen en aan de pers. Sinds 1 maart 2014, mogen de Euribor rentes niet meer realtime gepubliceerd worden op websites of via andere publieke kanalen. Vandaar dat de rentes op HomeFinance.nl 24 uur vertraagd zijn (eerder is niet mogelijk).

Goed beschouwd is er geen sprake van een Euribor rente tarief: er zijn meerdere Euribor rentetarieven met allemaal een verschillende looptijd. In het verleden waren er 15 looptijden: de 1, 2 en 3 weeks Euribor en de 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 en 12 maands Euribor. Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Euribor rentes te waarborgen, is echter besloten om per 1 november 2013 te stoppen met een aantal looptijden. En per december 2018 zijn er nog een paar looptijden geschrapt. Momenteel zijn er nog 5 looptijden over: de 1 weeks Euribor en de 1, 3, 6 en 12 maands Euribor. Er bestaat ook nog een tarief met een looptijd van 1 dag, maar die wordt ESTER genoemd.

De hoogte van de Euribor rente tarieven (en andere basisrente tarieven) hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie.

Euribor als benchmark voor andere rentes

De Euribor rente tarieven worden in de financiële wereld ook gebruikt voor het vaststellen van rentes voor allerlei afgeleide producten, zoals bijvoorbeeld hypotheken, leningen, spaarrekeningen en renteswaps. Bij hypotheken, leningen en spaarrekeningen met een korte rentevaste periode, is de hoogte van de hypotheekrente, spaarrente en leenrente daardoor nauw verbonden met de rente ontwikkeling van het Euribor tarief. Bij hypotheken met variabele rente geldt zelfs regelmatig dat de hypotheekrente bestaat uit een Euribor rente tarief met een vaste opslag. Deze mogelijkheid wordt echter sinds het uitbreken van de kredietcrisis door veel hypotheekverstrekkers niet meer aangeboden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek