Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

20% huizenbezitters heeft moeite met hypotheek te betalen

Onderzoek NHG toont tendens hypotheek bezitters aan

Uit onderzoek van de Stichting Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dat huizenbezitters netjes hun lopende hypotheek betalen. Volgens het onderzoek geeft 63% van de huizenbezitters aan hun (hypotheek) lasten makkelijk te kunnen betalen.

Opmerkelijk: 25% van huizenbezitters maakt zich zorgen

Wat wel opmerkelijk is, is dat het onderzoek aantoont dat 1 op de 4 huizenbezitters zich zorgen over hun financiële situatie. Dit is een toename vergeleken met een jaar geleden, toen 1 op de 5 huizenbezitters zich zorgen maakte.

NHG publiceert Woonlastenmonitor

NHG heeft de Woonlastenmonitor gelanceerd. NHG wil hiermee inzicht geven in de betaalbaarheid van woonlasten onder huizenbezitters. Uit deze Woonlastenmonitor rollen een aantal interessante punten:

  • Veel mensen hebben hun uitgavenpatroon aangepast
  • De besparing wordt gedaan op energie, boodschappen, horeca en vakantie
  • 20% van huizenbezitters hebben moeite om hun hypotheeklasten te betalen
  • 18% van de huizenbezitters kan geen financiële tegenvallers opvangen
  • 63% van de huizenbezitters kunnen de lasten makkelijk betalen
  • Slechts 1 op de 1000 hypotheken met NHG kent een betalingsachterstand van drie maanden of langer

Bovenstaande cijfers laten zien wat we allang weten. Huizenbezitters in Nederland zijn goede betalers. Zijn er financiële problemen dan nog wordt de hypotheek als eerste betaald? Het is logisch als alles duurder wordt dat huizenbezitters ergens op moeten gaan bezuinigen.

Combinatie starter, gezinsuitbreiding en minder werken blijkt lastig

Veel jonge starters willen graag gezinsuitbreiding. Hierbij wordt dan onderling afgesproken dat 1 persoon minder gaat werken. In de praktijk blijkt dat dit minder werken niet aan de orde is. Een stapje terug doen, is moeilijk. Wie gewend is om drie keer per jaar op vakantie te gaan, zal dit graag blijven doen.

Conclusie: betalingsproblemen hypotheek zijn op te vangen

De betalingsproblemen ontstaan meestal als 1 persoon niet meer kan werken of minder moet gaan werken. De oorzaak zijn lichamelijke en/of geestelijke klachten waar een huizenbezitter niets aan kan doen. Wie echter op tijd aan de bel trekt, zal concluderen dat er zeker mogelijkheden zijn om een huizenbezitter te helpen.

Ik ben wel benieuwd wat u van de woonlastenmonitor vindt. Persoonlijk had ik er een andere voorstelling van. Ik mis de echte oplossingen die moeten worden gedaan als huizenbezitters daadwerkelijk in financiële problemen komen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek