HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

20% huizenbezitters heeft moeite met hypotheek te betalen

Onderzoek NHG toont tendens hypotheek bezitters aan

Uit onderzoek van de Stichting Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijkt dat huizenbezitters netjes hun lopende hypotheek betalen. Volgens het onderzoek geeft 63% van de huizenbezitters aan hun (hypotheek) lasten makkelijk te kunnen betalen.

Opmerkelijk: 25% van huizenbezitters maakt zich zorgen

Wat wel opmerkelijk is, is dat het onderzoek aantoont dat 1 op de 4 huizenbezitters zich zorgen over hun financiële situatie. Dit is een toename vergeleken met een jaar geleden, toen 1 op de 5 huizenbezitters zich zorgen maakte.

NHG publiceert Woonlastenmonitor

NHG heeft de Woonlastenmonitor gelanceerd. NHG wil hiermee inzicht geven in de betaalbaarheid van woonlasten onder huizenbezitters. Uit deze Woonlastenmonitor rollen een aantal interessante punten:

  • Veel mensen hebben hun uitgavenpatroon aangepast
  • De besparing wordt gedaan op energie, boodschappen, horeca en vakantie
  • 20% van huizenbezitters hebben moeite om hun hypotheeklasten te betalen
  • 18% van de huizenbezitters kan geen financiële tegenvallers opvangen
  • 63% van de huizenbezitters kunnen de lasten makkelijk betalen
  • Slechts 1 op de 1000 hypotheken met NHG kent een betalingsachterstand van drie maanden of langer

Bovenstaande cijfers laten zien wat we allang weten. Huizenbezitters in Nederland zijn goede betalers. Zijn er financiële problemen dan nog wordt de hypotheek als eerste betaald? Het is logisch als alles duurder wordt dat huizenbezitters ergens op moeten gaan bezuinigen.

Combinatie starter, gezinsuitbreiding en minder werken blijkt lastig

Veel jonge starters willen graag gezinsuitbreiding. Hierbij wordt dan onderling afgesproken dat 1 persoon minder gaat werken. In de praktijk blijkt dat dit minder werken niet aan de orde is. Een stapje terug doen, is moeilijk. Wie gewend is om drie keer per jaar op vakantie te gaan, zal dit graag blijven doen.

Conclusie: betalingsproblemen hypotheek zijn op te vangen

De betalingsproblemen ontstaan meestal als 1 persoon niet meer kan werken of minder moet gaan werken. De oorzaak zijn lichamelijke en/of geestelijke klachten waar een huizenbezitter niets aan kan doen. Wie echter op tijd aan de bel trekt, zal concluderen dat er zeker mogelijkheden zijn om een huizenbezitter te helpen.

Ik ben wel benieuwd wat u van de woonlastenmonitor vindt. Persoonlijk had ik er een andere voorstelling van. Ik mis de echte oplossingen die moeten worden gedaan als huizenbezitters daadwerkelijk in financiële problemen komen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen