Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Verhuizen of toch verbouwen?

Financieren verbouwing kan op diverse manieren

Financieren verbouwing kan op diverse manieren

Je hebt een leuke koopwoning en ook de buurt is nog eens plezierig wonen. Er is echter één groot nadeel: de woning is feitelijk te klein geworden vanwege de kinderen. De eerste optie waar veel huizenbezitters aan denken is verhuizen. In deze tijd is de verkoop van een woning geen probleem. Heel veel woningen worden zelfs boven de vraagprijs verkocht. Het kopen van een andere woning is voor velen wel een groot probleem. Een leuke betaalbare andere woning vinden in ook nog een leuke buurt is niet gemakkelijk.

Niet verhuizen maar grondig verbouwen

Steeds vaker besluiten bestaande huizenbezitters daarom om niet te verhuizen maar hun huidige woning grondig te verbouwen. Een aanbouw en / of dakkapel zorgt voor meer ruimte waardoor mensen gewoon in hun woning kunnen blijven wonen.

Geld voor een verbouwing

Voor een verbouwing zijn er diverse mogelijkheden om deze te betalen:

Niet elke verbouwingseuro wordt meerwaarde

Alvorens de vier mogelijkheden uitgebreid door te nemen, eerst belangrijke informatie over het verbouwen zelf. Veel mensen denken dat iedere euro verbouwen ook een euro meerwaarde oplevert voor de woning. Dit is helaas niet waar. Een keuken bijvoorbeeld heeft een bepaalde “levensduur”. Deze zal dus na bijvoorbeeld 15 jaar weer vervangen moeten worden. Ik heb dan niet eens rekening gehouden met de inbouwapparaten die eerder kapot kunnen gaan.

Meerwaarde afhankelijk van soort verbouwing

Taxateurs en makelaars hanteren een bepaald percentage meerwaarde betreffende een bepaalde verbouwing:

Soort verbouwing Waardestijging
Aanbouw 80%
Dakkapel 80%
Badkamer 60%
Keuken 60%
Tuin 20%

Bovenstaande percentages kunnen per taxateur / makelaar verschillen. Een grote aanbouw / uitbouw kan zelfs een 100% waardestijging opleveren. Iedere verbouwingseuro is dan een euro waardestijging voor de woning. Dit heeft te maken dat er meer woonruimte beschikbaar komt. Makelaars hanteren per gemeente / woonwijk een bepaald bedrag per m2. Natuurlijk is het van belang of er sprake is van een eengezinswoning of een appartement. Stel de m2 prijs is 2.500 euro en het woonoppervlak 100 m2, dan heeft de woning een globale verkoopwaarde van 250.000 euro. Hierbij zal zeker nog gekeken worden naar het onderhoud en of de keuken en douche nog in een goede staat zijn.

Verbouwing betalen uit eigen geld

Een verbouwing betalen uit eigen middelen is het gemakkelijkst. Het is wel verstandig om nooit uw laatste euro uit te geven aan de verbouwing. De verbouwing kan immers tegenzitten en er kunnen altijd onverwachte uitgaven komen in de volgende jaren. Uitgeven is zo gedaan, sparen is voor veel mensen moeilijk. De andere manieren om een verbouwing te financieren bespreek ik in volgende blogs.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek