Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 12 juni 2018, 08:55 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Je hebt een leuke koopwoning en ook de buurt is nog eens plezierig wonen. Er is echter één groot nadeel: de woning is feitelijk te klein geworden vanwege de kinderen. De eerste optie waar veel huizenbezitters aan denken is verhuizen. In deze tijd is de verkoop van een woning geen probleem. Heel veel woningen worden zelfs boven de vraagprijs verkocht. Het kopen van een andere woning is voor velen wel een groot probleem. Een leuke betaalbare andere woning vinden in ook nog een leuke buurt is niet gemakkelijk.

Niet verhuizen maar grondig verbouwen

Steeds vaker besluiten bestaande huizenbezitters daarom om niet te verhuizen maar hun huidige woning grondig te verbouwen. Een aanbouw en / of dakkapel zorgt voor meer ruimte waardoor mensen gewoon in hun woning kunnen blijven wonen.

Geld voor een verbouwing

Voor een verbouwing zijn er diverse mogelijkheden om deze te betalen:

Niet elke verbouwingseuro wordt meerwaarde

Alvorens de vier mogelijkheden uitgebreid door te nemen, eerst belangrijke informatie over het verbouwen zelf. Veel mensen denken dat iedere euro verbouwen ook een euro meerwaarde oplevert voor de woning. Dit is helaas niet waar. Een keuken bijvoorbeeld heeft een bepaalde “levensduur”. Deze zal dus na bijvoorbeeld 15 jaar weer vervangen moeten worden. Ik heb dan niet eens rekening gehouden met de inbouwapparaten die eerder kapot kunnen gaan.

Meerwaarde afhankelijk van soort verbouwing

Taxateurs en makelaars hanteren een bepaald percentage meerwaarde betreffende een bepaalde verbouwing:

Soort verbouwing Waardestijging
Aanbouw 80%
Dakkapel 80%
Badkamer 60%
Keuken 60%
Tuin 20%


Bovenstaande percentages kunnen per taxateur / makelaar verschillen. Een grote aanbouw / uitbouw kan zelfs een 100% waardestijging opleveren. Iedere verbouwingseuro is dan een euro waardestijging voor de woning. Dit heeft te maken dat er meer woonruimte beschikbaar komt. Makelaars hanteren per gemeente / woonwijk een bepaald bedrag per m2. Natuurlijk is het van belang of er sprake is van een eengezinswoning of een appartement. Stel de m2 prijs is 2.500 euro en het woonoppervlak 100 m2, dan heeft de woning een globale verkoopwaarde van 250.000 euro. Hierbij zal zeker nog gekeken worden naar het onderhoud en of de keuken en douche nog in een goede staat zijn.

Verbouwing betalen uit eigen geld

Een verbouwing betalen uit eigen middelen is het gemakkelijkst. Het is wel verstandig om nooit uw laatste euro uit te geven aan de verbouwing. De verbouwing kan immers tegenzitten en er kunnen altijd onverwachte uitgaven komen in de volgende jaren. Uitgeven is zo gedaan, sparen is voor veel mensen moeilijk. De andere manieren om een verbouwing te financieren bespreek ik in volgende blogs.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.