HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Besparen bij het boeken van je vliegtickets

Op jacht naar de perfecte vliegticketdeal: Een complete gids voor het boeken van de beste vlucht

Het boeken van vliegtickets kan voelen als een schattenjacht, vol met verborgen valkuilen en slimme marketingtrucs. Maar met de juiste strategieën en een beetje geduld, kun je die perfecte deal vinden zonder te veel te betalen. In deze uitgebreide gids geven we je alle informatie die je nodig hebt om jouw volgende vliegticket te boeken met de beste prijs en het meeste comfort.

Het juiste moment om te boeken

Vliegticketprijzen zijn dynamisch en kunnen van dag tot dag, of zelfs uur tot uur, veranderen. Volgens onderzoeken van websites als Skyscanner en CheapAir.com is het beste moment om een vliegticket te boeken vaak 4 tot 3 maanden voor de vertrekdatum. Deze periode staat bekend als de “sweet spot”, waarin luchtvaartmaatschappijen hun stoelen scherp geprijsd aanbieden om de vliegtuigen te vullen zonder nog in de last-minute-fase te zitten.

Wat betekent dit voor jou? Door slim te plannen en je reis vroeg te boeken, kun je honderden euro’s besparen, vooral op populaire bestemmingen. Als je last-minute boekt, bijvoorbeeld 8 tot 5 weken voor vertrek, kun je soms nog steeds een goede deal vinden, maar wees voorbereid op iets hogere prijzen.

Feit: De beste dagen om te boeken

Uit onderzoek blijkt dat de beste dagen om te boeken doorgaans dinsdag en woensdag zijn. Op deze dagen worden vaak kortingen toegepast omdat luchtvaartmaatschappijen minder vraag verwachten. Dit kan je tot 10% besparen op de gemiddelde ticketprijs.

Vluchtschema Amsterdam naar Dubai met overstap in Caïro.
uitleg vlucht vliegticketscom

Laat je niet misleiden door ‘laatste stoel’-marketing

Je hebt het vast wel eens gezien: “Slechts 2 stoelen over!” Dit klinkt als een oproep tot actie, maar is vaak een marketingtruc om de verkoop te versnellen. Hoewel het soms waar kan zijn dat de laatste stoelen duurder worden, is dit zeker niet altijd het geval. Sterker nog, studies hebben aangetoond dat prijzen in sommige gevallen zelfs kunnen dalen nadat dergelijke meldingen worden gedaan. Luchtvaartmaatschappijen willen namelijk alle stoelen vullen, en als de vraag niet snel genoeg stijgt, kunnen ze de prijs verlagen.

Tip: Wees geduldig en alert

Als je een dergelijk bericht tegenkomt, raak dan niet in paniek. Houd de prijs een paar dagen in de gaten en vergelijk met alternatieve vluchten. Vaak loont het om even af te wachten.

Comfortabel vliegen zonder extra te betalen

Niets is erger dan een lange vlucht in een krappe stoel, met nauwelijks beenruimte. Gelukkig zijn er manieren om je vlucht een stuk comfortabeler te maken zonder dat je veel extra betaalt. De stoelen bij de nooduitgangen of in de eerste rij van de economy class bieden vaak meer beenruimte. Deze stoelen zijn populair, maar kosten niet altijd meer. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de optie om je stoel vooraf te selecteren voor een redelijke meerprijs, maar met een beetje geluk kun je bij het online inchecken een betere plek bemachtigen zonder extra kosten.

Feit: Wist je dat stoelen aan het gangpad vaak als beter worden beoordeeld dan stoelen bij het raam?

Reizigers die stoelen aan het gangpad kiezen, hebben niet alleen meer bewegingsvrijheid, maar ook snellere toegang tot de toiletten en de uitgang van het vliegtuig.

Vroege vluchten zijn vaak goedkoper

Vroege ochtendvluchten zijn vaak goedkoper dan vluchten later op de dag. Dit komt omdat minder mensen bereid zijn om om 5 uur ’s ochtends op te staan om hun vlucht te halen. Luchtvaartmaatschappijen verlagen de prijzen van deze vroege vluchten om ze aantrekkelijker te maken voor passagiers.

Voorbeeld: Hoeveel kun je besparen?

Stel je vliegt van Amsterdam naar Barcelona. Een vlucht die om 6:00 uur vertrekt kan je tot €50 minder kosten dan een vlucht die om 14:00 uur vertrekt. Dit tientje besparen kan echter wel betekenen dat je een taxi moet nemen naar de luchthaven omdat het openbaar vervoer nog niet rijdt.

Laat je verrassen door je bestemming

Voor de avontuurlijke reiziger zijn er opties waarbij je de bestemming niet van tevoren weet. Dit wordt een “blind break” genoemd. Websites zoals srprs.me en biedt deze mogelijkheid. Voor een vast bedrag koop je een ticket, maar je komt pas een dag van tevoren te weten waar je naartoe vliegt. Dit maakt de reis extra spannend én vaak voordelig.

Feit: Een verrassingsreis kan tot 30% goedkoper zijn dan een reguliere vlucht

Omdat luchtvaartmaatschappijen graag hun resterende stoelen vullen, kunnen verrassingsreizen aanzienlijk goedkoper zijn dan vluchten die direct worden geboekt.

De beste dag om vliegtickets te boeken

Het klinkt misschien verrassend, maar volgens onderzoek van Expedia en de Airlines Reporting Corporation is zondag de beste dag om vliegtickets te boeken. Dit komt omdat veel luchtvaartmaatschappijen op zondag hun tarieven bijwerken en speciale weekenddeals aanbieden.

Feit: Boek je op een zondag, dan kun je gemiddeld 15% besparen

Dit onderzoek toont aan dat zondagse boekers vaak de beste deals krijgen, vooral als ze reizen buiten het hoogseizoen of naar minder populaire bestemmingen.

 Bescherm jezelf met een creditcard bij het boeken van vliegtickets

Het kan altijd gebeuren: je boekt een vlucht en de luchtvaartmaatschappij gaat failliet. In dat geval is het belangrijk om jezelf te beschermen. Door je vliegtickets met een creditcard te betalen, ben je in veel gevallen verzekerd tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. Dit betekent dat je je geld terug kunt krijgen als de vlucht wordt geannuleerd door omstandigheden buiten jouw controle.

Tip: Let op de voorwaarden van je creditcard

Niet alle creditcards bieden dezelfde bescherming. Zorg ervoor dat je weet welke rechten je hebt voordat je boekt.

Vooraf je koffers en bagage boeken bespaart je geld

Een van de meest voorkomende fouten die reizigers maken, is het niet vooraf boeken van bagage. Veel luchtvaartmaatschappijen rekenen hogere tarieven voor bagage die op de luchthaven wordt ingecheckt. Door je bagage bij het boeken van je vlucht te regelen, kun je soms tot 50% besparen op de kosten.

Voorbeeld: Kostenbesparing

Bij luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Wizz Air kost het inchecken van een koffer op de luchthaven soms wel €40-50, terwijl het vooraf boeken van dezelfde koffer slechts €20-25 kost.

Hoe langer je blijft, hoe meer je bespaart

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kunnen de ticketprijzen variëren op basis van de verblijfsduur. Bij vluchten binnen Europa kan een verblijf van minimaal drie nachten vaak voordeliger zijn dan een korter verblijf. Dit komt omdat luchtvaartmaatschappijen proberen reizigers aan te moedigen langer te blijven en niet alleen voor zakelijke reizen korte heen-en-terug vluchten te boeken.

Feit: Voor vluchten buiten Europa is een verblijf van minimaal 7 nachten vaak de goedkoopste optie

Slim inpakken voor de beste deal

Als je op zoek bent naar manieren om geld te besparen op je vlucht, overweeg dan om alleen met handbagage te reizen. Steeds meer luchtvaartmaatschappijen rekenen extra kosten voor ingecheckte bagage, en als je een korte reis maakt, kan het reizen met alleen een handbagagekoffer een uitstekende manier zijn om deze kosten te vermijden.

Tip: Controleer altijd de bagagevoorschriften

Niet alle luchtvaartmaatschappijen hanteren dezelfde regels voor handbagage. Zorg ervoor dat je de maximale afmetingen en het gewicht controleert voordat je vertrekt.

Jouw avontuurlijke gids naar goedkope vliegtickets

Met deze uitgebreide tips en feiten in je achterzak wordt jouw volgende boekingsproces niet alleen eenvoudiger, maar ook leuker en voordeliger. Van het kiezen van de juiste tijd om te boeken tot het selecteren van de beste stoel en het besparen op bagagekosten, je hebt nu alle kennis in handen om de beste vliegticketdeal te scoren.

Dus, waar wacht je nog op? Zet je schattenjacht voort en vind die perfecte vluchtdeal – jouw volgende avontuur begint met een slimme boeking.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Sparen
Trade Republic3,50%
Freedom243,33%
Banca Progetto3,15%
Collector3,15%
Nordax Bank 3,15%
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen