Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek: foutje van 156.000 euro van adviseur

Klant stelt hypotheekadviseur aansprakelijk

Een foutje is zo gemaakt. In dit geval is het een duur foutje van 156.000 euro geworden voor de hypotheekadviseur. De uitspraak van het Kifid kun je hier teruglezen: https://www.kifid.nl/wp-content/uploads/2023/12/Uitspraak-2023-0898.pdf.

Adviseur vergeet belang ORV te benadrukken

Zijn klant had hem benaderd om de mogelijkheden te bekijken voor het kopen van een andere woning. De klant was een jaar voor het gesprek getrouwd. Een jaar na het gesprek overleed de partner van de klant. De klant stelt de schade ten minste op de hypotheekschuld van 158.000 euro te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment van overlijden van de partner van de klant. De adviseur heeft verweer gegeven

Allereerst blijkt uit het in 2016 opgemaakte adviesrapport dat de mogelijkheid van het sluiten van een overlijdensrisicoverzekering met de partner van de consument is besproken, maar dat hij daar op dat moment vanaf heeft gezien. De consument en haar partner hebben de adviseur in 2019 niet op de hoogte gebracht van het huwelijk en/of de wens van een toekomstige gezinsuitbreiding. Het contact in 2020 was op initiatief van de consument en haar partner. Zij wilden een oriënterend gesprek over de financiële mogelijkheden om een andere woning te kopen. Ten tijde van het bezoek in juni 2020 was de partner van de consument ongeneeslijk ziek en had hij niet lang meer te leven. In dat licht bezien was het toen al niet meer mogelijk om op zijn leven een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Daarbij maakt de adviseur de aantekening dat de consument de lasten van de hypotheek ook alleen kon dragen.

Nieuw adviesrapport ontbreekt

Het bovenstaande was niet voldoende voor de adviseur om zijn gelijk te krijgen. De adviseur had geen nieuw adviesrapport opgemaakt waardoor zijn verweer niet onderbouwd kon worden. De adviseur had dus de nieuwe situatie (klant is getrouwd) in kaart moeten brengen. Dit kost tijd en zal door veel adviseurs niet gratis worden gedaan. Vanuit de nieuwe situatie had dan in het derde gesprek besproken kunnen worden wat de risico’s zijn en of deze ingedekt moeten / kunnen worden. Het gevolg is nu dat de adviseur aansprakelijk is voor een bedrag van 156.000 euro. Opvallend is wel dat de uitspraak niet bindend is.

Dit soort situaties zijn niet gemakkelijk voor adviseurs. Een adviseur moet werk gaan verrichten en eigenlijk wil een klant daarvoor niet betalen. De klant wil alleen weten wat de mogelijkheden zijn om te verhuizen.

Mijn klanten krijgen in dit soort situaties de opdracht om de volgende stukken aan te leveren:

  • Kopie loonstrook
  • Werkgeversverklaring
  • Pensioengegevens
  • Lopende hypotheek
  • Lopende risicoverzekeringen / woonlastenverzekeringen
  • Waarde woning en eigen middelen
  • Globaal bedrag nieuw te kopen woning

Na ontvangst van deze uitgebreide stukken verwerk ik deze naar de nieuwe situatie toe. Deze situatie bespreek ik met de klant. De kosten voor de uitwerking en het gesprek zijn gratis. Ik reken dus geen euro voor dit werk. Ik weet namelijk uit ervaring dat 7 op de 10 klanten toch gaan verhuizen en dan weer bij mij terugkomen. Het voorgesprek is dan al grotendeels gedaan waardoor je achteraf weer minder werk hebt. Ik hoef vaak alleen maar de getallen aan te passen in het overzicht. Het voordeel van deze werkwijze is dat mijn klanten een goede beslissing kunnen nemen. Gaan zij verhuizen of niet?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek