Search
Close this search box.

Annuiteïtenhypotheek – informatie, voordelen en nadelen

Wat is een annuiteïten hypotheek en voor wie is die vorm interessant?

De annu├»teitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij u de hypotheeklening gedurende de looptijd van de hypotheek aflost. Dit gebeurt op basis van annu├»teiten. Bij een annu├»teitenhypotheek betaal je – zolang de hypotheekrente niet wijzigt – maandelijks een vast bedrag dat bestaat uit hypotheekrente en aflossing. Dit vaste bedrag is de annu├»teit. In het begin bestaat het grootste deel van de de annu├»teit uit rente. Naarmate er een hoger bedrag is afgelost worden de hypotheekrente lasten lager en ontstaat er dus meer ruimte voor het aflossen van de schuld.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Vanwege vroegere fiscale voordelen werd de annu├»teitenhypotheek voor 2013 nooit veel gekozen (zie ook lineaire hypotheek). Dit kwam doordat vóór 2013 de hypotheekrente over de volledige hypotheekschuld gedurende 30 jaar afgetrokken kon worden. Door de hypotheekschuld pas na 30 jaar af te lossen (bijvoorbeeld bij een bankspaarhypotheek) of in het geheel niet af te lossen (bijvoorbeeld bij een aflossingsvrije hypotheek), werd maximaal van de hypotheekrenteaftrek gebruik gemaakt.

Per 1 januari 2013 is hier verandering gekomen. Iedereen die vanaf die datum een woning heeft gekocht en daarvoor een hypotheek heeft afgesloten, is verplicht om deze hypotheek volledig annuitair of lineair af te lossen. Doet men dit niet, dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Hierdoor is er bij nieuwe hypotheken nu eigenlijk nog maar keuze uit 2 hypotheekvormen: de annuiteiten of de lineaire hypotheek. Omdat er bij deze vormen tijdens de looptijd van de hypotheek wordt afgelost (en niet in 1 keer aan het einde van de looptijd), neemt de fiscale aftrekmogelijkheid over de te betalen rente steeds verder af. Een ander gevolg van de aflossingen tijdens de looptijd- zoals bij de annu├»teitenhypotheek het geval is – is dat de huizenbezitter sneller zelf overwaarde van de woning realiseert, waardoor ook de fiscale aftrekmogelijkheden bij een eventuele verhuizing sneller dalen.

Deze verplichting om de gehele hypotheek annuitair of lineair af te lossen geldt ook voor mensen die al vóór 2013 een hypotheek hadden en deze hypotheek willen verhogen met gebruikmaking van hypotheekrenteaftrek. Voor hen geldt dat de verhoging van de hypotheek eveneens verplicht annuitair of lineair afgelost moet worden om in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek te komen.

De annuïteitenhypotheek is ook uiterst geschikt indien een deel van uw hypotheek bestaat uit een consumptieve lening. Dit houdt in dat de rente over dit deel van de hypotheek niet aftrekbaar is. Omdat dit deel van de hypotheek dan verhoudingsgewijs duur is, kunt u er voor kiezen om dit deel al tijdens de looptijd van de hypotheek af te lossen. Dit kan onder andere middels een annuïteitenhypotheek.

Voordelen annuïteitenhypotheek

  • bij de annu├»teitenhypotheek staat het brutomaandbedrag gedurende de rentevastperiode vast;
  • bij de annu├»teitenhypotheek is de volledige hypotheeklening aan het eind van de looptijd afgelost. Dit biedt zekerheid;
  • de annu├»teitenhypotheek heeft lage netto aanvangslasten in vergelijking met de lineaire hypotheek: in het begin wordt weinig afgelost;
  • de annu├»teitenhypotheek is een geschikte hypotheekvorm om een eventuele consumptieve hypotheeklening af te lossen.

Nadelen annuïteitenhypotheek

  • bij de annu├»teitenhypotheek stijgt de nettolast in de loop der jaren;
  • bij een annu├»teitenhypotheek wordt de hoogte van de hypotheekrenteaftrek gedurende de looptijd lager;
  • bij de annu├»teitenhypotheek wordt in de beginfase van de hypotheek nauwelijks afgelost;
  • bij de annu├»teitenhypotheek wordt vanwege de aflossingen overwaarde in de woning gecreëerd. Hierdoor wordt de fiscale aftrek bij een eventuele verhuizing beperkt.

Overzicht van de actuele hypotheekrente van de annuïteitenhypotheek
Berekenen de maximale hypotheek

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek