Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Moet de familiehypotheek verboden worden?

Kabinet denkt voorlopig nog niet aan afschaffen

De afgelopen tijd komt de familiehypotheek steeds vaker aan de orde in Den Haag. Vanaf dit jaar is de jubelton afgeschaft waardoor ouders hun kinderen niet meer kunnen helpen met een
hoge schenking waar geen belasting voor betaald hoeft te worden. Er blijft dan nog 1 mogelijkheid over en dat is de familiehypotheek. Het kabinet is niet van plan om de hypotheekrenteaftrek te beperken voor familiehypotheken; zie hieronder de reactie van het kabinet.

“Van der Lee vraagt of het wenselijk is dat een substantiële groep huizenbezitters gebruik maakt van de hypotheekrenteaftrek bij een familiehypotheek, terwijl zij de facto geen rente betalen omdat zij de betaalde rente terug geschonken krijgen. Volgens het kabinet is geen sprake van een ‘onwenselijke fiscale constructie’. Er is geen sprake van een bevoordeling ten opzichte van belastingplichtigen die een lening afsluiten bij een financiële instelling en een schenking gebruiken voor rente of aflossing of ten opzichte van belastingplichtigen die schenkingen ontvangen en de gelden besteden aan andere doeleinden.”

Familiehypotheek vaak in combinatie met jaarlijkse schenking

De familiehypotheek wordt meestal afgesloten in combinatie met de jaarlijkse schenking. Deze schenking is nodig om de bruto maandlast naar € 0 te brengen zodat de bank die de eerste hypotheek verstrekt de familiehypotheek niet hoeft te toetsen. Anders: gezegd de familiehypotheek bestaat feitelijk niet voor de bank. Het volgende is van toepassing als er een familiehypotheek van € 100.000 wordt afgesloten voor het kind.

Familiehypotheek

  • Annuiteiten hypotheek € 100.000
  • Hypotheekrente 4,00%
  • Brutolast per maand € 477

De minimale jaarlijkse schenking moet nu € 5.724 zijn

Het kind koopt een woning voor bijvoorbeeld € 300.000. Bij de bank wordt een annuiteiten hypotheek afgesloten van € 200.000. De overige € 100.00 wordt een familiehypotheek. Het kind betaalt maandelijks € 477 aan de ouders. Deze ouders kunnen jaarlijks € 6.633 (in 2024) schenken. Zij moeten minimaal € 5.724 schenken waardoor het kind onderaan de streep niets betaald. Het kind heeft nog wel een extra voordeel; de betaalde hypotheekrente is namelijk fiscaal aftrekbaar.

Nadelen van de familiehypotheek

Er kleven wat nadelen aan deze constructie. De schenking is jaarlijks en dit wordt door de bank niet gecontroleerd. De vraag is vanaf het tweede jaar de schenking ook nog plaatsvindt. Bovendien is deze constructie alleen mogelijk als de ouders geld hebben of vrij kunnen maken uit de overwaarde van hun eigen woning. De constructie is dus niet voor alle ouders in Nederland mogelijk. Dit was trouwens ook van toepassing voor de eenmalige hoge schenking. De familiehypotheek is een leuk speeltje om een kind te helpen. Het zal mij echter niet verbazen dat de familiehypotheek in deze vorm wordt verboden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek