Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Renteverlaging geld lenen biedt nieuwe kansen voor consumenten

Recente trendbreuk in rentetarieven verlicht kosten voor grote aankopen

Na een langere periode waarin de kosten voor leningen steeds verder opliepen, is er nu een opvallende daling in de rentetarieven voor consumptief krediet te zien. Dit is goed nieuws voor consumenten die op zoek zijn naar financiering voor grote aankopen, zoals auto’s. Waar we voorheen een constante stijging van de rentes zagen, is er sinds eind 2023 een duidelijke omslag merkbaar.

Specifieke renteverlagingen

Recente data van MoneyView laat zien dat de rente voor een lening van €15.000 met een looptijd van twee jaar aan het einde van 2023 nog gemiddeld 9,5% was. Aan het begin van 2024 is dit gedaald naar ongeveer 9%. Deze daling is ook zichtbaar bij hogere leenbedragen; de rente voor een lening van €20.000 is gedaald van 8,43% naar 8,07% en voor een lening van €50.000 van 7,25% naar 6,8%.

Oorzaken van de renteverlaging

Er zijn diverse factoren die bijdragen aan de daling van de rentetarieven. Ten eerste speelt de concurrentie tussen kredietverstrekkers een grote rol; zij houden elkaars tarieven nauwlettend in de gaten en passen hun eigen tarieven daarop aan. Ook de ontwikkelingen op de financiële markten zijn van invloed. De rentes dalen mede doordat er verwachtingen zijn dat de rentetarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen stabiliseren, of mogelijk zelfs verlaagd worden na een reeks verhogingen die het tarief naar een recordhoogte van 4% brachten om bestedingen en inflatie te beperken.

Wat gaat dit betekenen voor de consument?

Voor consumenten die overwegen een grote aankoop te financieren met een lening, biedt de huidige rentestand mogelijk een gunstig moment. Met de recente daling van de rente en stabielere vooruitzichten, kunnen de kosten voor een lening aanzienlijk lager uitvallen dan voorheen. Het blijft echter cruciaal om de verschillende leenopties zorgvuldig te overwegen en de financiële impact van de lening goed te analyseren. Een doordachte beslissing nemen is essentieel, waarbij zowel de actuele rentestanden als je persoonlijke financiële situatie en toekomstige plannen worden meegenomen.

19 apr.
Freo 7,20%
Lloyds Bank 7,20%
Lender en Spender 7,70%
ING 7,70%
Directa 7,80%
DEFAM 8,00%
BNP Paribas PF 8,10%
ABN AMRO 8,20%
DEFAM 8,30%
DEFAM 8,40%

Geld lenen rentetarieven van Lening.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek