Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente Zilvervloot gezonken

Kies niet blind voor een kinderspaarrekening

Banken zijn commerciële bedrijven. Op verschillende manieren proberen ze nieuwe klanten te lokken. Een interessante manier om een nieuwe generatie al op jonge leeftijd aan te spreken is door het aanbieden van kinderspaarrekeningen. Maar zijn deze speciale rekeningen echt interessant? Ik heb de kinderspaarrekening van de grootste Nederlandse banken bekeken.

Sparen voor je kind

Ouders en grootouders kunnen al vanaf de geboorte sparen voor de kinderen of kleinkinderen. Dit is ook verstandig, want in 18 jaar kun je relatief ongemerkt een leuk kapitaal opbouwen voor bijvoorbeeld het betalen van de studie van de kinderen. Dat is een nobel streven, maar laat je niet verblinden door hoe spaarrekeningen in de markt worden gezet door banken.

Aanbod van de 3 grootbanken voor kindsparen

De KinderToekomst Spaarrekening van ABN Amro biedt een spaarrente van op dit moment 1,65%. Niet een rente waar je heel blij van wordt. Het Woezel & Pip-boekje voor je kind maakt de spaarrekening misschien iets interessanter, maar dat maakt de lage rente nog niet goed. ING biedt de Groei Groter Rekening met een rente van 1,6%. Ook hierbij krijgt je kind een cadeau, namelijk een spaarleeuw. De Rabobank biedt de RegenboogRekening met ook een presentje. Van de grote drie banken biedt de Rabobank wel hoogste rente, namelijk 2%.

Bank: Naam kinderspaarrekening: Spaarrente:
Rabobank RegenboogRekening 2,00%
ABN Amro KinderToekomst Spaarrekening 1,65%
ING Groei Groter Rekening 1,60%

Overzicht van de 3 grootbanken met hun kinderspaarrekeningen.

Tip: Ga niet op naam van de kinderen sparen voor een fiscaal voordeel. Het vermogen op naam van je kind moet je namelijk in jouw aangifte meenemen. Dit blijft zo tot je kind 18 jaar is.

Zilvervloot is niet meer wat het geweest is

In 1958 kregen we in Nederland de Jeugdspaarwet om jongeren te stimuleren om te sparen. Ze hebben een effectieve manier gebruikt om te stimuleren, namelijk met geld. Jongeren konden vanaf hun 15e tot hun 21e verjaardag een Zilvervlootrekening openen. Over het spaarkapitaal werd rente opgebouwd, maar de klapper kwam op de 21e verjaardag. De jongeren hadden namelijk recht op een bonus van 10% van het spaargeld. Helaas is de regeling in 1992 gestopt.

Twee banken gebruiken de naam Zilvervloot om nieuwe klantjes te werven. Bij SNS Bank en Regiobank kun je de Zilvervloot Sparen openen, maar deze rekeningen zijn niet te vergelijken met de vroegere Zilvervloot. Bij deze banken krijgen jongeren een variabele rente van 1,8%. In 10 jaren kunnen ze een bonus opbouwen van 1%. Leuk, maar het is niet te vergelijken met de Zilvervloot vanuit de overheid. Door de naar verhouding lage rente kun je beter kiezen voor een reguliere spaarrekening met een rente tot 4%.

Conclusie: Kies voor spaarrekening met hoge rente

Koop een knuffel of een boek voor je kind en kies een gewone spaarrekening met een hoge rente. Met een spaarrekening met een hoge rente kun je extra kapitaal opbouwen over een langere periode. Kies dus niet speciaal voor een rekening omdat deze gericht is op kinderen en op het sparen voor kinderen. Op deze manier maak je kinderen en jongeren al bewust van het goed nadenken voordat je een financiële keuze maakt.

Wil je alle spaarrekeningen met een hoge rente bekijken?

Alle spaarrekeningen met een hoge spaarrente

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief
Op de hoogte van sparen

je gegevens zijn veilig

Nieuws over Sparen

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek