Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijgende huizenprijzen en rol van taxaties in Nederland 2024

Invloed van taxaties op de escalerende woningmarkt

De huizenprijzen blijven weer stijgen. Op het ogenblik betaal je voor een gemiddelde koopwoning 430.000 euro. Over een paar maanden is de gemiddelde huizenprijs boven de 450.000 euro. Met de huidige markt zal er een versnelling optreden. Dit heeft te maken met het overbieden van de vraagprijs en het “dwingen” van taxateurs om een bepaalde taxatiewaarde af te geven. Hieronder een voorbeeld:

Voorbeeld: Woning A en de gevolgen van overbieding

 • Vraagprijs woning: € 350.000
 • Desktoptaxatie woning: € 350.000
 • Koopprijs woning: € 400.000
 • Taxatiewaarde woning: € 400.000

 

Woning A wordt op advies van een makelaar te koop gezet voor 350.000. Dit is toevallig dezelfde waarde als de desktoptaxatie aangeeft. Het aantal geïnteresseerden is enorm waardoor er boven de vraagprijs wordt geboden. De woning wordt uiteindelijk voor 400.000 euro verkocht. De kopers willen zo min mogelijk eigen middelen inbrengen en zoeken daarvoor een taxateur die de woning op 400.000 euro wil taxeren. Het kost even wat moeite maar na een paar belletjes is er een taxateur gevonden die de woning op 400.000 euro wil taxeren. Door deze taxatiewaarde is het volgende aan de hand bij een gelijksoortige woning die een paar maanden later te koop wordt gezet.

Impact: Woning B en de snelle waardestijging

 • Vraagprijs woning: € 400.000
 • Koopprijs woning: € 460.000
 • Taxatiewaarde woning: € 460.000

 

Woning B wordt te koop gezet voor de taxatiewaarde van woning A. De woning wordt uiteindelijk verkocht voor 460.000 euro. Als er nu een taxateur is die de woning ook voor dit bedrag taxeert dan is in een paar maanden dit soort woningen met 110.000 euro gestegen (31% van 350.000 euro).

Oplossingen om oververhitting te voorkomen

Er zijn 2 mogelijkheden om het bovenstaande te voorkomen:

 1. Taxatie laten doen door de bank waar de hypotheek wordt aangevraagd door de kopers.
 2. Taxatie laten doen door de bank voor verkoop van de woning door de verkopers.

 

Bij beide bepaalt de bank wie de woning gaat taxeren. Als de woning voor verkoop wordt getaxeerd (in opdracht van de verkopers) dan weten alle partijen (verkopers en kopers) wat de taxatiewaarde van de woning is. Als kopers nu boven de taxatiewaarde kopen moeten zij het verschil uit eigen middelen zelf betalen. De taxatiewaarde kan niet meer beïnvloed worden. Met deze werkwijze stijgen de huizenprijzen veel minder.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Klinkt goed, maar dan wil ik ook niet meer 800 euro betalen voor een taxatie.. dat mag de bank dan doen. Iets met wie betaald bepaald..

 2. Wat een kortzichtig en dom artikel!

  Was de taxateur er ook verantwoordelijk voor dat de waarde in 2022-2023 met 10-15% daalde?

  De transactie van vandaag is de referentie van morgen. Die referentie wordt afgezet tegen markttrends en geindexeerd naar actuele marktcijfers.

  De geschiedenis leert dat bemoeienissen van banken juist averechts werken, want die willen juist financieren daar verdienen ze aan.

  En een desktop taxatie is een waardeloos stuk papier!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek