Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bankspaarhypotheek en verhuizen

Fiscale haken en ogen bij afkoop bankspaarrekening of KEW polis

Fiscale haken en ogen bij afkoop bankspaarrekening of KEW polis

Veel huidige huizenbezitters die voor 1 januari 2013 hun huis hebben gekocht, hebben een bankspaarhypotheek (gedeeltelijk) afgesloten in hun lopende hypotheek. Het grote voordeel van een bankspaarhypotheek is de gegarandeerde einduitkering. Vanwege de wijziging voor starters vanaf 1 januari 2013 (zij moeten verplicht hun hypotheek volledig aflossen in minimaal 30 jaar door middel van annuïteiten en / of lineaire hypotheek) is de bankspaarhypotheek door veel banken geschrapt uit hun assortiment hypotheekvormen.

Bankspaarhypotheek bij verhuizen

Huizenbezitters die gaan verhuizen kunnen hun lopende bankspaarhypotheek fiscaal voortzetten. Hierbij moet de opgebouwde spaarwaarde fiscaal worden overgeheveld van de huidige bank naar de nieuwe bank. De einddatum van de spaarrekening mag niet verlengd worden en ook het gegarandeerde spaarbedrag mag niet verhoogd worden.

Fiscale voortzetting bankspaarhypotheek berekenen

Veel hypotheekadviseurs berekenen niet de mogelijkheid van een fiscale voortzetting bij een verhuizing. Een fiscale voortzetting regelen kost namelijk tijd en veel adviseurs willen hier geen tijd voor vrij maken. Een veel genoemde reden is ook dat de hypotheekrente laag staat, waardoor bij een bankspaarhypotheek de spaarpremie hoog wordt. En natuurlijk het afkoopbedrag van de spaarrekening gebruiken voor een lagere hypotheek. Ik ben van mening dat een adviseur altijd een fiscale voortzetting moet berekenen. Het is dan aan de klant zelf om te besluiten welke hypotheekvormen hij / zij wil afsluiten.

Afkopen bankspaarhypotheek: bankspaarrekening of polis

Indien bestaande huizenbezitters met een bankspaarhypotheek besluiten deze af te kopen, wat zijn dan hun mogelijkheden? Anders gezegd: wat kunnen zij doen met de afkoopwaarde van deze KEW polis? Is het bijvoorbeeld toegestaan om hier een verbouwing mee te betalen? Of mogen de kosten koper van een andere koopwoning hiermee verrekend worden? Dhr. Zijdenbos van Fintool heeft alles eens goed op een rijtje gezet.

Aflossing op hypotheek

Een uitkering van den bankspaarhypotheek (van de spaarrekening) is onbelast als deze gebruikt wordt ter aflossing van de lopende box 1 hypotheek. Deze “verplichte aflossing” zorgt ervoor dat de overwaarde op de verkochte woning hoger wordt. Deze overwaarde (Eigen Woning Reserve) moet verrekend worden met de aankoop van een volgende woning. Een voorbeeld ter verduidelijking:

Verkoop woning € 220.000
Lopende box 1 schuld -/- € 150.000
Eigen Woning Reserve na aflossen hypotheek € 70.000
Afkoop box 1 polis +   € 20.000
Daadwerkelijke Eigen Woning Reserve € 90.000
   
Aankoop nieuwe woning € 300.000
Kosten koper +   € 10.000
Verrekening EWR -/- € 90.000
Nieuwe box 1 schuld € 220.000

In dit voorbeeld is duidelijk te zien dat de kosten koper die betaald moeten worden voor de nieuwe woning verrekend worden met de afkoop van de box 1 rekening. Hetzelfde is van toepassing als er direct een verbouwing plaatsvindt, zie onderstaand rekenvoorbeeld:

Aankoop nieuwe woning € 300.000
Kosten koper +   € 10.000
Verbouwing +   € 30.000
Verrekening Eigen Woning Reserve -/- € 90.000
Nieuwe box 1 schuld € 250.000

Bovenstaande voorbeelden zijn simpel. Echter dit wordt ingewikkelder als een huizenbezitter eerst uit eigen middelen bijvoorbeeld de verbouwing gaat betalen. Ik kom hier in een volgende blog op terug.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Steven van maandag maart 13, 2023 17:59
    Als de EWR bijvoorbeeld op 1 juli 2022 ontstaat door verkoop van de huidige woning, dan pas wordt de box 1 schuld verlaagd. Op de IB geef je ook aan wanneer een woning is verkocht en gekocht. Hierbij wordt ook gevraagd of er een verkoopwinst is.

    Gr. Jos

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek