Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Overbruggingshypotheek: hoe werkt het?

Belangrijke feitjes rond de overbruggingshypotheek

Belangrijke feitjes rond de overbruggingshypotheek

De afgelopen jaren worden er steeds meer woningen met een leuke winst verkocht. Verkopers die dan weer een nieuwe woning kopen (doorstromers), houden bij het kopen van de volgende woning vaak al rekening met deze verkoopwinst. Zelfs als de verkoop van de oude woning nog niet volledig rond is.

Bij doorstromers moet de periode tussen het afsluiten van de nieuwe hypotheek en het moment dat de overwaarde van de oude woning vrijkomt vaak overbrugd worden. Banken bieden hiervoor een speciale hypotheek aan: de overbruggingshypotheek. In de praktijk blijkt dat veel huizenbezitters niet weten hoe een overbruggingshypotheek exact werkt. Ik ga in deze blog in op de belangrijkste regeltjes.

Huidige woning al verkocht of niet

Om gebruik te maken van een overbruggingshypotheek moet er eerst een andere woning worden gekocht. De huizenbezitter heeft dan even twee woningen in zijn bezit. Bovendien moet de huidige woning een overwaarde hebben. Hierbij kijkt de bank naar twee situaties:

Huis is al definitief verkocht

Indien de huidige woning al definitief is verkocht (ontbindende voorwaarden zijn verlopen) dan is de overwaarde bekend. Dit is de verkoopwinst de verkoopprijs minus de makelaarskosten minus de lopende hypotheek. Hieronder een simpel rekenvoorbeeld:

 • Verkoopprijs huidige woning 205.000
 • Makelaarskosten 5.000 -/-
 • Lopende hypotheek 120.000 -/-
 • Verkoopwinst 80.000

Huis is nog niet definitief verkocht

Indien de huidige woning nog niet definitief is verkocht, moet de huizenbezitter een taxatie laten maken voor de geschatte verkoopprijs. De bank zal dan de taxatiewaarde meestal voor 90% meenemen in de berekening, zie onderstaand voorbeeld:

 • Taxatiewaarde 200.000 euro
 • 90% van de taxatiewaarde is 180.000
 • Lopende hypotheek 120.000
 • Fictieve verkoopwinst 60.000

Moet de woning te koop staan?

In deze tijd waar de huizen snel worden verkocht, is het niet verplicht de woning al te koop te zetten. Vooral als de huizenbezitter een nieuwbouwwoning heeft gekocht, waarvan de bouw bijvoorbeeld een jaar gaat duren, kan het verstandig zijn om de huidige woning nog niet te koop te zetten.

Wat kan ik maximaal lenen?

Het grote voordeel van een overbruggingshypotheek is dat deze niet wordt meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Het is hierdoor mogelijk om een duurder ander huis te kopen dan op het inkomen mogelijk is, zie onderstaand voorbeeld:

 • Maximale hypotheek op inkomen 400.000
 • Fictieve verkoopwinst 60.000 +/+
 • Maximale hypotheek voor nieuwe woning 460.000

Kosten koper

Een ander voordeel van de overbruggingshypotheek is dat de kosten koper die een huizenbezitter zelf moet betalen, verrekend kunnen worden met de overbruggingshypotheek. Hierdoor kan dit bedrag voor andere doeleinde gebruikt worden door de huizenbezitter, zie onderstaand voorbeeld:

 • Koopsom nieuwe woning 448.000
 • Kosten koper nieuwe woning 12.000 +/+
 • Benodigde hypotheek 460.000
 • Fictieve verkoopwinst 60.000
 • Maximale hypotheek op inkomen 400.000 -/-

Belangrijke mogelijke nadelen en risico’s

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen en risico’s. De maximale duur van de overbruggingshypotheek is bij de meeste banken 24 maanden. Na deze periode moet de overbruggingshypotheek dus worden terugbetaald. Huizenbezitters waarvan hun woning slecht verkoopbaar is, moeten hier goed rekening mee houden.

Een belangrijk risico is dat de te koop staande woning in prijs kan dalen of voor een lagere prijs wordt verkocht dan waar vooraf rekening mee is gehouden. Als de daling meer dan 10% is dan kan de overbruggingshypotheek niet meer volledig terugbetaald worden uit de verkoopwinst van de huidige woning. De huizenbezitter moet dan zelf uit eigen middelen het verschil bijleggen. Dat geld moet er dan wel zijn!

Nog wat attentiepunten

Over de overbruggingshypotheek wordt alleen hypotheekrente betaald. Het is dus eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek. Meestal is er sprake van een variabele hypotheekrente. De huizenbezitter moet goed rekening houden dat er sprake is van twee hypotheken. Uitgaan van de eerder voorbeelden, zou het volgende aan de hand zijn:

 • Lopende hypotheek huidige woning 120.000
 • Hypotheek nieuwe woning 400.000
 • Overbruggingshypotheek 60.000
 • Totaal hypotheekbedrag 580.000

In dit voorbeeld is de totale (tijdelijke) hypotheek 580.000 euro. De maximale hypotheek op het inkomen is 400.000 euro. De bank zal nu zekerheid willen hebben. Deze huizenbezitter zal moeten aantonen dat hij / zij voldoende eigen middelen heeft om de lopende hypotheek een jaar te kunnen betalen.

Toestemming bestaande bank

Tot slot het allerbelangrijkste: de bank waar de lopende hypotheek loopt, moet ook toestemming geven voor de overbruggingshypotheek. Deze toestemming moet worden gevraagd door de notaris. Dit kan pas als de notaris de hypotheek stukken van de nieuwe woning heeft. Vergeet de notaris deze toestemming te vragen, dan kan er niet gepasseerd worden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

 1. Reactie op: Els Brouwer van vrijdag juni 5, 2020 10:19
  Ik ben het nog nooit tegengekomen Els, maar mijn inziens moet dat gewoon mogelijk zijn.

  Gr. Jos

 2. Reactie op: danny van donderdag november 5, 2020 12:00
  Een bank mag altijd weigeren. Echter ik heb dat nog nooit meegemaakt. Beide banken moeten toestemming geven. Ik zal tzt hier dieper op ingaan mbt een blog

 3. Reactie op: Colin van woensdag januari 27, 2021 17:36
  Hoe bedoel je dit? De overbruggingshypotheek heeft niets met de waarde van je nieuwe woning te maken. De overbruggingshypotheek overbrugt de periode tot je OUDE woning verkocht is. En dan kijkt de bank naar de verkoopwaarde (als die woning al verkocht is maar de verkoop pas later bij de notaris geregeld wordt) of de taxatiewaarde als de oude woning nog niet verkocht is. Als je bij je nieuwe woning hoger biedt dan de taxatiewaarde van die woning, dan moet je eigen geld inbrengen. Ik zie geen andere manier.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek