Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Bieden op meerdere huizen

Mag je onderhandelen met verschillende verkopers?

Mag je onderhandelen met verschillende verkopers?

Tijdens mijn vakantie kreeg ik een mail van een klant die vroeg of het mogelijk is om op meerdere koopwoningen tegelijk te bieden. Omdat dit een vraag is die wellicht onder meer huizenzoekers leeft leg ik hier graag even uit hoe dat zit.

Vraag: kan ik op meerdere huizen tegelijk bieden?

Natuurlijk is dit mogelijk. Hierbij kan er wel een “vreemde” situatie ontstaan. Op die manier kan er immers met meerdere verkopers een koopprijs overeengekomen worden. Anders gezegd: een koper kan op dezelfde dag meerdere koopwoningen kopen doordat de vraagprijs wordt geaccepteerd door de diverse verkopers.

Mondeling akkoord over koopprijs niet definitief

Het klinkt vreemd, maar een mondeling / schriftelijk akkoord over een koopprijs is nog niet definitief. Zolang de koopakte niet is ondertekend en de drie wettelijke bedenkdagen niet voorbij zijn, is er feitelijk nog niets zeker. Zo kan een verkoper zijn huis nog verkopen aan een andere koper. Ook is het dus mogelijk dat een verkoper alsnog van de koop afziet.

Getekende koopakte, wettelijke bedenktijd & ontbindende voorwaarden

Pas als de koopakte is getekend en de drie wettelijk bedenkdagen voorbij zijn, is de tekst in de koopakte van toepassing. Als je dan nog onder de koop uit wil moet je aantonen dat deze geen hypotheek kan krijgen. Tenminste – als dit als ontbindende voorwaarde in de koopakte is opgenomen. Hiervoor moet je dan wel een schriftelijke verklaring van een bank overleggen.

Niet leuk voor verkoper woning

Aangezien het opstellen van een koopakte bij veel makelaars minimaal een week duurt, heeft een koper dus altijd de tijd om alsnog een koop op tijd te ontbinden. Dat dit laatste niet leuk is voor een verkoper lijkt mij logisch.

Huis kopen: meerdere biedingen mogelijk?

Mag van mij veranderen: mondelinge overeenkomst direct geldig maken

Zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik er een groot voorstander dat een mondelinge / schriftelijk overeenkomst over een koopsom direct geldig moet zijn. Dat het dus niet meer mogelijk is dat verkopers alsnog met een andere koper in zee kunnen gaan. Dit betekent ook dat het voor kopers moeilijker wordt om op meerdere koopwoningen tegelijk te bieden.

Op het ogenblik is er pas zekerheid voor de koper en verkoper als de koopakte is getekend door beiden. Het wordt tijd om dit eens te veranderen.

Hypotheek nodig?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek