Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 19 augustus 2019, 09:04 - Jos Koets
#huizenmarkt

Tijdens mijn vakantie kreeg ik een mail van een klant die vroeg of het mogelijk is om op meerdere koopwoningen tegelijk te bieden. Omdat dit een vraag is die wellicht onder meer huizenzoekers leeft leg ik hier graag even uit hoe dat zit.

Vraag: kan ik op meerdere huizen tegelijk bieden?

Natuurlijk is dit mogelijk. Hierbij kan er wel een “vreemde” situatie ontstaan. Op die manier kan er immers met meerdere verkopers een koopprijs overeengekomen worden. Anders gezegd: een koper kan op dezelfde dag meerdere koopwoningen kopen doordat de vraagprijs wordt geaccepteerd door de diverse verkopers.

Mondeling akkoord over koopprijs niet definitief

Het klinkt vreemd, maar een mondeling / schriftelijk akkoord over een koopprijs is nog niet definitief. Zolang de koopakte niet is ondertekend en de drie wettelijke bedenkdagen niet voorbij zijn, is er feitelijk nog niets zeker. Zo kan een verkoper zijn huis nog verkopen aan een andere koper. Ook is het dus mogelijk dat een verkoper alsnog van de koop afziet.

Getekende koopakte, wettelijke bedenktijd & ontbindende voorwaarden

Pas als de koopakte is getekend en de drie wettelijk bedenkdagen voorbij zijn, is de tekst in de koopakte van toepassing. Als je dan nog onder de koop uit wil moet je aantonen dat deze geen hypotheek kan krijgen. Tenminste - als dit als ontbindende voorwaarde in de koopakte is opgenomen. Hiervoor moet je dan wel een schriftelijke verklaring van een bank overleggen.

Niet leuk voor verkoper woning

Aangezien het opstellen van een koopakte bij veel makelaars minimaal een week duurt, heeft een koper dus altijd de tijd om alsnog een koop op tijd te ontbinden. Dat dit laatste niet leuk is voor een verkoper lijkt mij logisch.

Huis kopen: meerdere biedingen mogelijk?

Mag van mij veranderen: mondelinge overeenkomst direct geldig maken

Zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik er een groot voorstander dat een mondelinge / schriftelijk overeenkomst over een koopsom direct geldig moet zijn. Dat het dus niet meer mogelijk is dat verkopers alsnog met een andere koper in zee kunnen gaan. Dit betekent ook dat het voor kopers moeilijker wordt om op meerdere koopwoningen tegelijk te bieden.

Op het ogenblik is er pas zekerheid voor de koper en verkoper als de koopakte is getekend door beiden. Het wordt tijd om dit eens te veranderen.

Hypotheek nodig?

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.