Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 25 februari 2019, 10:51 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Veel huizenbezitters die hun huis willen verkopen, hoeven niet lang te wachten. De kopers staan vaak te dringen, waardoor een te koop staande woning in een zeer korte periode is verkocht. Dat wil echter niet zeggen dat het altijd vlekkeloos verloopt.

Koop is nog niet rond na overeenkomen koopsom

Veel huizenbezitters denken dat zij hun woning hebben verkocht als de koopprijs is overeen is gekomen. Hetzelfde is van toepassing voor de kopers van een koopwoning. Zolang de koopakte niet is getekend kunnen beide partijen zich nog terug trekken. Zo gebeurt het nog regelmatig dat een andere koper meer biedt voor de woning, waardoor de eerdere koper alsnog de woning niet “krijgt”. Kopers hebben na het tekenen ook nog drie werkdagen bedenktijd. Zij kunnen dan ook nog van de koop afzien.

Afgeblazen verkoop door te late koopakte

Vorige week kreeg ik een zeer opmerkelijk telefoontje van een lezer. Deze had zijn woning verkocht via een NVM makelaar. Deze makelaar was niet zo snel met de koopakte. Schrik niet maar na vier weken was er nog steeds geen koopakte opgemaakt. Dit laatste was een doorn in de ogen van de koper, waardoor deze zich alsnog terugtrok. Natuurlijk was de verkoper boos op zijn NVM makelaar. Echter de verkoper was ook laks geweest. De koopprijs die was overeengekomen was door de NVM makelaar alleen mondeling doorgegeven. De verkoper had dus geen schriftelijke bevestiging (bijvoorbeeld via de mail) dat zijn woning was verkocht voor een bepaalde prijs. In dit geval wordt het zeer moeilijk om een klacht in te dienen tegen deze makelaar.

Kosten makelaar bij intrekken verkoopopdracht

De verkoper zal nu weer zijn woning te koop moeten zetten. Of hij weer in zee gaat met deze makelaar heb ik niet vernomen van hem. Ook weet ik dus niet of de makelaar alsnog kosten in rekening zal brengen als de verkoper wil stoppen met deze makelaar. Wat de gevolgen precies zijn voor de verkoper is nog niet te overzien. Het kan namelijk heel goed zijn dat de woning alsnog voor een hoger bedrag wordt verkocht. Het tegendeel kan ook gebeuren, waardoor de verkoper minder geld ontvangt.

Nooit blindelings op makelaar vertrouwen

Uit dit bovenstaande praktijk geval blijkt weer eens dat verkopers nooit blindelings op makelaars moeten vertrouwen. Achteraf leunen en niets doen, is niet aan de orde. Blijf altijd alert en zit desnoods achter de makelaar aan om de verkoop zo snel mogelijk schriftelijk rond te krijgen door middel van het tekenen van de koopakte.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.