Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

(Ver)Koop huis is pas rond na tekenen koopakte!

Overeenkomen koopsom is niet bindend

Overeenkomen koopsom is niet bindend

Veel huizenbezitters die hun huis willen verkopen, hoeven niet lang te wachten. De kopers staan vaak te dringen, waardoor een te koop staande woning in een zeer korte periode is verkocht. Dat wil echter niet zeggen dat het altijd vlekkeloos verloopt.

Koop is nog niet rond na overeenkomen koopsom

Veel huizenbezitters denken dat zij hun woning hebben verkocht als de koopprijs is overeen is gekomen. Hetzelfde is van toepassing voor de kopers van een koopwoning. Zolang de koopakte niet is getekend kunnen beide partijen zich nog terug trekken. Zo gebeurt het nog regelmatig dat een andere koper meer biedt voor de woning, waardoor de eerdere koper alsnog de woning niet “krijgt”. Kopers hebben na het tekenen ook nog drie werkdagen bedenktijd. Zij kunnen dan ook nog van de koop afzien.

Afgeblazen verkoop door te late koopakte

Vorige week kreeg ik een zeer opmerkelijk telefoontje van een lezer. Deze had zijn woning verkocht via een NVM makelaar. Deze makelaar was niet zo snel met de koopakte. Schrik niet maar na vier weken was er nog steeds geen koopakte opgemaakt. Dit laatste was een doorn in de ogen van de koper, waardoor deze zich alsnog terugtrok. Natuurlijk was de verkoper boos op zijn NVM makelaar. Echter de verkoper was ook laks geweest. De koopprijs die was overeengekomen was door de NVM makelaar alleen mondeling doorgegeven. De verkoper had dus geen schriftelijke bevestiging (bijvoorbeeld via de mail) dat zijn woning was verkocht voor een bepaalde prijs. In dit geval wordt het zeer moeilijk om een klacht in te dienen tegen deze makelaar.

Kosten makelaar bij intrekken verkoopopdracht

De verkoper zal nu weer zijn woning te koop moeten zetten. Of hij weer in zee gaat met deze makelaar heb ik niet vernomen van hem. Ook weet ik dus niet of de makelaar alsnog kosten in rekening zal brengen als de verkoper wil stoppen met deze makelaar. Wat de gevolgen precies zijn voor de verkoper is nog niet te overzien. Het kan namelijk heel goed zijn dat de woning alsnog voor een hoger bedrag wordt verkocht. Het tegendeel kan ook gebeuren, waardoor de verkoper minder geld ontvangt.

Nooit blindelings op makelaar vertrouwen

Uit dit bovenstaande praktijk geval blijkt weer eens dat verkopers nooit blindelings op makelaars moeten vertrouwen. Achteraf leunen en niets doen, is niet aan de orde. Blijf altijd alert en zit desnoods achter de makelaar aan om de verkoop zo snel mogelijk schriftelijk rond te krijgen door middel van het tekenen van de koopakte.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek