Anneke Ranzato-Versloot

Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
sparen
Gepubliceerd op: 14-1-2020 om 09:02

Het is zover: de eerste grootbank die aangeeft dat de rente echt naar nul gaat. ABN Amro is de dappere bank die de stap zet, al is het wel pas per 1 april. Spaarders hebben dus nog zo'n twee-en-een-halve maand om aan het idee te wennen.

Weglopen om een ijsje...  

Of nou ja... is er echt iets om aan te wennen? Of je nou 0,01% rente krijgt of 0,00%... dat maakt in mijn ogen ook niets meer uit. Met € 20.000,= spaargeld krijg je bij 0,01% rente maar liefst € 2,= aan rente per jaar. Het lijkt me niet dat mensen gaan weglopen bij ABN Amro omdat ze anders dat ijsje niet kunnen kopen. Toch?

Negatieve rente ander verhaal

Bij een negatieve rente zou dat wel echt anders zijn lijkt me. De stap tussen 'niets krijgen' en 'moeten betalen' is veel groter dan tussen 'nagenoeg niets krijgen' en 'echt niets krijgen'. 

Strootje trekken door bankdirecteuren?

Ik vind het overigens wel opvallend dat het ABN Amro is de er als eerste mee komt. Had eerder verwacht dat ING dat zou zijn - die is naar mijn idee toch meestal de eerste die rentestappen zet, waarna Rabobank en ABN volgen. Deze keer dus niet, fascinerend.

Of zouden de grootbanken een soort van 'strootje trekken' doen samen... dat de directeuren bij een etentje op die manier bepalen wie een volgende moeilijke stap moet gaan zetten?

ABN Amro spaarder nu wel in beweging?

Het zou overigens wel leuk zijn als de ABN Amro spaarder nu wél in beweging komt. Het verschil tussen 0,01% en 0,00% is dan wel bijna niets, maar je kunt op dit moment nog steeds bij NIBC Direct 0,2% aan spaarrente krijgen. Dat is dan toch zomaar 10 ijsjes verschil zeg maar.

Check de hoogste spaarrentes 

Geld verhuizen uit principe

Geld verhuizen zou je ook uit principe kunnen doen: een bank die geen rente vergoedt mag mijn geld niet hebben. Of tenminste... niet zolang er nog banken zijn die me wél rente geven voor m'n spaargeld. Het ziet er nu eenmaal niet naar uit dat de rente binnen afzienbare tijd weer omhoog gaat, dikke kans dat ook de kleinere banken hun rente richting nul gaan bewegen. Maar zover is het nog niet, van 0,2% naar 0,0% - daar kunnen nog heel wat stapjes tussen zitten. 

Handig op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van rentes & spaarbanken? Meld je aan voor de nieuwe HomeFinance MailService!

Gratis updates over Geldzaken en Renteontwikkelingen

Aangemaakt door Eric op 14-01-2020 17:20

Morgen wordt de spaarente bij NIBC verlaagd naar 0,15 % kortom weer een ijsje minder wel goed voor de lijn !

Aangemaakt door Anneke Ranzato-Versloot op 15-01-2020 07:59

Ahhh jammer, dol op ijsjes... maar idd in het kader van goede voornemens fijn dat NIBC helpt!

Aangemaakt door Peter op 15-01-2020 09:50

https://www.nibcdirect.nl/rentes/nieuwe-rentetarieven/ Ik zie geen renteverlaging van NIBC Direct? Ja, deposito later deze week. Maar niet van de spaarrekening. Ik ben wel klaar met de ABN en wil een andere rekening maar wil dan wel weten of de NIBC ook weer omlaag gaat?

Aangemaakt door Roland Bieleveldt op 15-01-2020 14:04

Hallo Peter. Je hebt gelijk dat de renteverlaging bij NIBC Direct vanochtend nog niet zichtbaar was op hun site. Nu is de rentewijziging wel verwerkt. Helaas klopt het bericht van Eric dus wel...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.