Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Sparen of besparen? Angst is sterker dan verlangen!

Schrikbeeld in plaats van spaardoel - zou dat werken?

Schrikbeeld in plaats van spaardoel – zou dat werken?

Goed geld sparen of besparen, het lukt heel veel mensen niet goed. Eerder deze week schreef ik nog over het te grote aantal ‘financieel kwetsbaren’ in Nederland. Met het schrijven van onze blogs op HomeFinance en ook op VanSpaarbankVeranderen.nl, maar eigenlijk met al onze vergelijkingssites, proberen wij onze bijdrage te leveren aan de financiële bewustwording. 

Positief sparen en besparen

Ik schrijf in dat kader regelmatig over sparen en besparen. Vanuit een positieve, motiverende insteek natuurlijk.

Aantrekkelijke spaardoelen

Als het gaat om sparen, dan hebben we het over spaardoelen. Houd jezelf voor wat je kunt bereiken met een mooi saldo! Iets specifieks waar je voor spaart, of een gevoel van financiële zekerheid. Ook belangrijk. Werk ergens naar toe en maak dat zichtbaar, tastbaar, dat motiveert. Het is allemaal waar.

Besparen zo positief mogelijk

Besparen is voor veel mensen in de basis niet iets positiefs. Je moet dingen veranderen in je uitgavenpatroon, en ons brein houdt niet van verandering. Wat ik opschrijf over besparen probeer ik toch ook zo positief mogelijk in te steken: dat je kunt besparen op dingen die niet belangrijk voor je zijn en zo financieel veel beter uitkomt.

Parallel tussen diëten en besparen

Ik heb al vaker de parallel getrokken tussen diëten en besparen. Ook als je wilt afvallen en daarbij naar experts kijkt zeggen ze: doelen stellen, je toekomstige slanke lijf visualiseren. Met dat positieve beeld voor ogen ben je makkelijker te motiveren om nu alle slechte dingen te laten staan. En natuurlijk klopt dat.

Het is zo lastig!

En toch… toch is het in de praktijk waanzinnig lastig om te sparen, besparen of afvallen. Omdat we het hebben over een wens voor de toekomst. Geld op je spaarrekening, een mooie aankoop, een beter pensioen, een positief banksaldo, een slanker lichaam. We willen het écht!

Korte termijn bevrediging wint van lange termijn verlangen

Om die wens te laten uitkomen moeten we echter nú dingen laten die we eigenlijk wel willen doen. Of dingen doen die we liever laten. Ook weer ons brein: korte termijn bevrediging krijgt voorrang op lange termijn verlangens… daarom lukt het zo vaak niet.

Angst als drijfveer

Een andere insteek is angst. Ik ervaar het op dit moment zelf qua eten… ik ben bij het minste of geringste misselijk. Dat is heel naar, ik merk dat ik bang ben geworden om meer dan een heel klein beetje te eten. Angst dus. Dan is het opeens heel gemakkelijk om al het slechte lekkers te laten staan. De kilo’s vliegen eraf. In een tempo dat helemaal niet gezond is, maar dat terzijde.

Angst is sterker dan verlangen

Waar het me hier om gaat: angst is duidelijk sterker dan verlangen. Een verlangen naar een slanker lichaam heb ik al jaren en jaren, soms lukt dat afvallen even – maar meestal niet. Met de angst om te eten is het opeens heel eenvoudig.

Schrikbeeld als motivatie voor sparen en besparen

Kortom: misschien moet je – als je beter wilt sparen of besparen – wel een schrikbeeld voor ogen nemen in plaats van iets positiefs? Je inbeelden dat je helemaal aan de grond komt te zitten. Een oude dag met geen cent te makken in plaats van dat tropische eiland. Een lege koelkast in plaats van een luxe hotel. Een rammelende fiets met lekke band als enig vervoermiddel in plaats van een flitsende sportauto. Zou dat misschien beter werken om je aan te zetten tot sparen en besparen?

Korte termijn en lange termijn

Als het ik het zo voor me zie ben ik bang van niet. Het verschil zit in de termijn. Bij mijn eten is de angst voor misselijkheid direct: ik eet misschien iets lekkers maar een minuut later voel ik me ziek. Dan eet ik dat lekkers maar liever niet.

Korte termijn angst?

Bij sparen en besparen gaat het altijd om de langere termijn. Dus dan moet korte termijn bevrediging het opnemen tegen lange termijn angst. Dikke kans dat de korte termijn bevrediging dan toch sterker is… maar het is een poging waard, er vanuit gaande dat lange termijn angst het wel wint van lange termijn verlangen. En wie weet, kun je een korte termijn angst bedenken die je motiveert om minder geld uit te geven?

Zullen we je op de hoogte houden van ontwikkelingen rondom sparen?
Meld je aan voor onze gratis HomeFinance Mailservice!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek