Jos Koets

Jos Koets

Financieel adviseur en schrijver
huizenmarkt hypotheken
Gepubliceerd op: 16-3-2020 om 14:03

Ik heb even gewacht om een blog te schrijven over het coronavirus. Als bijna dagelijks de situatie enorm verandert, dan is het heel moeilijk om als columnist daar een blog over te schrijven. De situatie (afgelopen weekend) laat zien dat er in Nederland bij veel mensen paniek is ontstaan. Het viel mij vrijdagochtend al op toen ik wat broodjes ging halen bij de Albert Heijn. Ik was de enige met geen boodschappenkar / mandje omdat ik alleen een paar broodjes wilde kopen.

Situatie zal nog verder verslechteren

Zaterdagmiddag had ik drie klanten staan. Het eerste mailde mij dat ze niet kon komen vanwege een verkoudheid. Ik stelde dat zeer op prijs daar ik namelijk van huis uit werk dus mijn klanten thuis ontvang. De komende weken zal de situatie nog flink "verslechteren" in Nederland. Er zullen nog meer drastische maatregelen volgen. Veel werknemers en zelfstandigen zullen tijdelijk zelfs geen inkomen hebben. Dit laatste is natuurlijk verschrikkelijk.

Drama op de beurs

Duidelijk is dat de onzekerheid nog meer gaat toenemen. De afgelopen week hebben we dit gezien op de beurs. Een "vallend zwaard" opvangen is nooit te adviseren. Een daling van 33% op de beurs betekent dat deze bijna 50% moet stijgen om weer op hetzelfde punt te komen, zie hieronder een fictieve berekening:

  • Koers AEX 630
  • Daling 33%: koers van de AEX naar 422
  • Koers 422 naar 630 is een stijging van 208 punten (is 49,3%)!

Aangezien er nog geen zekerheid is hoe alles de komende weken gaat verlopen met het virus, is het verstandig om zeker niet 100% in te stappen op de beurs. Er is namelijk nog een (grote) kans dat we nog verder dalen. Hierbij moet rekening worden gehouden met een situatie zoals in Italië. Gevolg van de flinke daling is wel dat de pensioenfondsen het heel moeilijk gaan krijgen.

Huizenmarkt en hypotheekrente

Als ik even kijk naar de huizenmarkt dan verwacht ik geen veranderingen. Het aantal zoekers (mensen die een huis willen kopen) zal tijdelijk afnemen. Dit heeft meer te maken met de onzekerheid met betrekking tot het loon. Dit zorgt er wel voor dat er minder gegadigden zijn als een woning te koop wordt gezet. Voor verkopers zal dit geen probleem opleveren om alsnog hun woning te verkopen. In plaats van vijf kopers zullen er nu misschien maar 2 interesse hebben. De koopprijs zal waarschijnlijk een paar duizend euro lager worden.

De kopers van een huis hebben wel een voordeel van het virus. De hypotheekrente daalt en blijft ook de komende weken verder dalen. Er wordt vanuit Nederland en Brussel veel geld in de economie "gestort" om deze weer op gang te krijgen. Bovendien willen de banken hypotheken blijven afsluiten. De concurrentie (aantal banken in Nederland) is groot.

Bijzondere datum

Zondag 15 maart zal een bijzondere datum worden in de Nederlandse geschiedenis. Op die dag werd besloten dat Nederland drie weken op slot gaat. Tot voorlopig 6 april zijn de scholen gesloten. Ook restaurants, kroegen en andere bezienswaardigheden zijn dicht. In een vervolg blog zal ik mijn mening geven over deze drastische stap. Ik wens iedereen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Aangemaakt door ralph op 19-03-2020 17:26

Tip (misschien)… velen hebben een spaarhypotheek. Laat de regering en de banken nou in conclaaf gaan om de mensen toe te laten het opgebouwde aan te spreken voor de maandelijkse hypotheekrente. Ik bedoel maar: liquiditeit, het voorhanden hebben van ping-ping om de rekeningen te betalen, is voor de komende maanden een probleem. Spreek dan dat reservoir aan dat toch maar ligt te liggen en nauwelijks rendement (rente) oplevert. Opeens krijgt het weer een actieve functie. Dan hebben Den Haag en de banken wat betreft heel veel huizenbezitters elk geval geen zorg.

Aangemaakt door Heinz Jacobs op 18-03-2020 19:56

Lees de volgende boodschap even zeer aandachtig. Mijn dochter heeft een SNS hypotheek met een neuraal belegging profiel. Haar opgebouwde waarde, bedroeg op 12 maart, na 11 jaar te hebben ingelegd, ca €. 65.000;00. Tussen 12 en 17 maart ( 5 dagen !! ) daalde volgens SNS bank haar ingelegde waarde naar ca €. 53.000,00 een verlies van ca. 18,5 % ! Op de vraag naar een onderbouwing van deze dramatische daling werd alleen telefonisch door SNS bank geantwoord. U kunt verkopen of wachten op betere tijden. Wie heeft ook een dergelijke ervaring gemaakt in de recente dagen? Heinz Jacobs

Aangemaakt door Leo Hollander op 17-03-2020 17:12

De dramatische keldering van de aandelen kan niet beschouwd als een rationele keuze. Misschien zijn de overheidsmaatregelen wel net zo disproportioneel...? https://denk-wijzer.nu/corona-tast-denken-aan/

Aangemaakt door Bastiaan op 17-03-2020 09:26

Beste Bart, Op basis waarvan denk jij dat de hypotheekrente verder zal gaan dalen? De huidige 10 jaars kapitaalrente gaat als een raket omhoog. https://nl.investing.com/rates-bonds/netherlands-10-year-bond-yield

Aangemaakt door Bart op 17-03-2020 09:51

Waar zeg ik in mijn reactie dat ik verwacht dat de rentes verder dalen?

Aangemaakt door Daphne op 17-03-2020 11:54

Ik ben ook erg benieuwd. Waar Bastiaan op doelt is deze zin: "De kopers van een huis hebben wel een voordeel van het virus. De hypotheekrente daalt en blijft ook de komende weken verder dalen"

Aangemaakt door Bart op 17-03-2020 12:58

OK. Deze vraag was dus niet voor mij maar voor de columnist Jos Koets bedoeld? Ik ben daar ook wel nieuwsgierig naar.

Aangemaakt door Bastiaan op 17-03-2020 15:52

Sorry Bart, Deze reactie was inderdaad voor de columnist Jos bedoeld. Zijn al een aantal verstrekkers die de hypotheekrente gaan verhogen.

Aangemaakt door Jos Koets op 17-03-2020 13:23

Ik kom hier nog wel op terug in een blog.

Aangemaakt door jurjen op 16-03-2020 22:14

het is nog lang niet op slot. vandaag stonden ze in de rij bij de bouwmarkt en ikea. en kinderen speelden gewoon in groepen op straat. iedere dag dat het zo slap doorgaat kost 100 levens.

Aangemaakt door Bart op 17-03-2020 08:01

Is dat zo? Er zijn nu iets van 1500 besmettingen. Er wordt verwacht dat dat er in werkelijkheid 10 keer zo veel zijn. Maar er wordt uitgegaan dat wel eens 50% van Nederland het zal krijgen. En dat de enige manier om het virus uit te laten doven is om te zorgen dat veel mensen het gehad hebben zodat die niet meer besmet kunnen raken. Waarom dan niet juist wat meer contact en accepteren dat er veel meer mensen besmet raken? En zorg dan juist dat je de kwetsbare groepen afschermt. Je gaat dit echt niet tegenhouden en uitstel is geen afstel.

Aangemaakt door Marc op 22-03-2020 07:21

Helemaal mee eens! Dit stilleggen kost vele miljarden nu en maakt op korte termijn wellicht meer slachtoffers als het Corona virus. Denk daarbij aan depressie bij failliete ondernemers en mensen zonder werk. Tel daarbij op dat er voorlopig nog geen vaccin is en er totaal geen zicht is op het einde van deze pandemie. 80 %van de mensen heeft relatief milde klachten, vele slachtoffers en dit is triest genoeg hebben onderliggend lijden. Mijn mening is dat de prijs van het stilleggen niet in verhouding staat. Het is een groot drama waarvan de uitwerking nog lang niet in zicht is. Geld gaat niet voor gezondheid maar zorgt wel voor een gezonder leven

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.