Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Heftige tijden door coronavirus

Jos over de gevolgen van de coronacrisis voor beurs, huizenmarkt en hypotheekrente

Jos over de gevolgen van de coronacrisis voor beurs, huizenmarkt en hypotheekrente

Ik heb even gewacht om een blog te schrijven over het coronavirus. Als bijna dagelijks de situatie enorm verandert, dan is het heel moeilijk om als columnist daar een blog over te schrijven. De situatie (afgelopen weekend) laat zien dat er in Nederland bij veel mensen paniek is ontstaan. Het viel mij vrijdagochtend al op toen ik wat broodjes ging halen bij de Albert Heijn. Ik was de enige met geen boodschappenkar / mandje omdat ik alleen een paar broodjes wilde kopen.

Situatie zal nog verder verslechteren

Zaterdagmiddag had ik drie klanten staan. Het eerste mailde mij dat ze niet kon komen vanwege een verkoudheid. Ik stelde dat zeer op prijs daar ik namelijk van huis uit werk dus mijn klanten thuis ontvang. De komende weken zal de situatie nog flink “verslechteren” in Nederland. Er zullen nog meer drastische maatregelen volgen. Veel werknemers en zelfstandigen zullen tijdelijk zelfs geen inkomen hebben. Dit laatste is natuurlijk verschrikkelijk.

Drama op de beurs

Duidelijk is dat de onzekerheid nog meer gaat toenemen. De afgelopen week hebben we dit gezien op de beurs. Een “vallend zwaard” opvangen is nooit te adviseren. Een daling van 33% op de beurs betekent dat deze bijna 50% moet stijgen om weer op hetzelfde punt te komen, zie hieronder een fictieve berekening:

  • Koers AEX 630
  • Daling 33%: koers van de AEX naar 422
  • Koers 422 naar 630 is een stijging van 208 punten (is 49,3%)!

Aangezien er nog geen zekerheid is hoe alles de komende weken gaat verlopen met het virus, is het verstandig om zeker niet 100% in te stappen op de beurs. Er is namelijk nog een (grote) kans dat we nog verder dalen. Hierbij moet rekening worden gehouden met een situatie zoals in Italië. Gevolg van de flinke daling is wel dat de pensioenfondsen het heel moeilijk gaan krijgen.

Huizenmarkt en hypotheekrente

Als ik even kijk naar de huizenmarkt dan verwacht ik geen veranderingen. Het aantal zoekers (mensen die een huis willen kopen) zal tijdelijk afnemen. Dit heeft meer te maken met de onzekerheid met betrekking tot het loon. Dit zorgt er wel voor dat er minder gegadigden zijn als een woning te koop wordt gezet. Voor verkopers zal dit geen probleem opleveren om alsnog hun woning te verkopen. In plaats van vijf kopers zullen er nu misschien maar 2 interesse hebben. De koopprijs zal waarschijnlijk een paar duizend euro lager worden.

De kopers van een huis hebben wel een voordeel van het virus. De hypotheekrente daalt en blijft ook de komende weken verder dalen. Er wordt vanuit Nederland en Brussel veel geld in de economie “gestort” om deze weer op gang te krijgen. Bovendien willen de banken hypotheken blijven afsluiten. De concurrentie (aantal banken in Nederland) is groot.

Bijzondere datum

Zondag 15 maart zal een bijzondere datum worden in de Nederlandse geschiedenis. Op die dag werd besloten dat Nederland drie weken op slot gaat. Tot voorlopig 6 april zijn de scholen gesloten. Ook restaurants, kroegen en andere bezienswaardigheden zijn dicht. In een vervolg blog zal ik mijn mening geven over deze drastische stap. Ik wens iedereen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: jurjen van maandag maart 16, 2020 22:14
    Is dat zo? Er zijn nu iets van 1500 besmettingen. Er wordt verwacht dat dat er in werkelijkheid 10 keer zo veel zijn. Maar er wordt uitgegaan dat wel eens 50% van Nederland het zal krijgen. En dat de enige manier om het virus uit te laten doven is om te zorgen dat veel mensen het gehad hebben zodat die niet meer besmet kunnen raken. Waarom dan niet juist wat meer contact en accepteren dat er veel meer mensen besmet raken? En zorg dan juist dat je de kwetsbare groepen afschermt. Je gaat dit echt niet tegenhouden en uitstel is geen afstel.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek