Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 16 maart 2020, 14:03 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Ik heb even gewacht om een blog te schrijven over het coronavirus. Als bijna dagelijks de situatie enorm verandert, dan is het heel moeilijk om als columnist daar een blog over te schrijven. De situatie (afgelopen weekend) laat zien dat er in Nederland bij veel mensen paniek is ontstaan. Het viel mij vrijdagochtend al op toen ik wat broodjes ging halen bij de Albert Heijn. Ik was de enige met geen boodschappenkar / mandje omdat ik alleen een paar broodjes wilde kopen.

Situatie zal nog verder verslechteren

Zaterdagmiddag had ik drie klanten staan. Het eerste mailde mij dat ze niet kon komen vanwege een verkoudheid. Ik stelde dat zeer op prijs daar ik namelijk van huis uit werk dus mijn klanten thuis ontvang. De komende weken zal de situatie nog flink "verslechteren" in Nederland. Er zullen nog meer drastische maatregelen volgen. Veel werknemers en zelfstandigen zullen tijdelijk zelfs geen inkomen hebben. Dit laatste is natuurlijk verschrikkelijk.

Drama op de beurs

Duidelijk is dat de onzekerheid nog meer gaat toenemen. De afgelopen week hebben we dit gezien op de beurs. Een "vallend zwaard" opvangen is nooit te adviseren. Een daling van 33% op de beurs betekent dat deze bijna 50% moet stijgen om weer op hetzelfde punt te komen, zie hieronder een fictieve berekening:

  • Koers AEX 630
  • Daling 33%: koers van de AEX naar 422
  • Koers 422 naar 630 is een stijging van 208 punten (is 49,3%)!

Aangezien er nog geen zekerheid is hoe alles de komende weken gaat verlopen met het virus, is het verstandig om zeker niet 100% in te stappen op de beurs. Er is namelijk nog een (grote) kans dat we nog verder dalen. Hierbij moet rekening worden gehouden met een situatie zoals in Italiƫ. Gevolg van de flinke daling is wel dat de pensioenfondsen het heel moeilijk gaan krijgen.

Huizenmarkt en hypotheekrente

Als ik even kijk naar de huizenmarkt dan verwacht ik geen veranderingen. Het aantal zoekers (mensen die een huis willen kopen) zal tijdelijk afnemen. Dit heeft meer te maken met de onzekerheid met betrekking tot het loon. Dit zorgt er wel voor dat er minder gegadigden zijn als een woning te koop wordt gezet. Voor verkopers zal dit geen probleem opleveren om alsnog hun woning te verkopen. In plaats van vijf kopers zullen er nu misschien maar 2 interesse hebben. De koopprijs zal waarschijnlijk een paar duizend euro lager worden.

De kopers van een huis hebben wel een voordeel van het virus. De hypotheekrente daalt en blijft ook de komende weken verder dalen. Er wordt vanuit Nederland en Brussel veel geld in de economie "gestort" om deze weer op gang te krijgen. Bovendien willen de banken hypotheken blijven afsluiten. De concurrentie (aantal banken in Nederland) is groot.

Bijzondere datum

Zondag 15 maart zal een bijzondere datum worden in de Nederlandse geschiedenis. Op die dag werd besloten dat Nederland drie weken op slot gaat. Tot voorlopig 6 april zijn de scholen gesloten. Ook restaurants, kroegen en andere bezienswaardigheden zijn dicht. In een vervolg blog zal ik mijn mening geven over deze drastische stap. Ik wens iedereen veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.