Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Eigen woning en schenking

Veel ouders schenken hun kinderen geld voor aankoop eigen woning

Veel ouders schenken hun kinderen geld voor aankoop eigen woning

In mijn blog “de starter op de huizenmarkt heeft het moeilijk” kon u lezen dat veel starters op de woningmarkt financiële hulp van hun ouders goed kunnen gebruiken. Sterker nog: zonder financiële hulp kunnen veel starters een koophuis wel vergeten. Het gaat dan niet alleen om hulp bij het betalen van de kosten koper, maar ook bijvoorbeeld om:

  • Aflossing van de studieschuld
  • Opknappen van de woning
  • Inrichten van de woning

Keuze tussen schenking en familiehypotheek

Vermogende ouders die hun kinderen willen helpen bij de aankoop van een woning hebben 2 keuzes: een schenking doen of zelf als bank gaan fungeren (familiehypotheek). In deze blog duik ik in de mogelijkheden bij een schenking. De familiehypotheek behandel ik in een volgend blog.

Hoeveel kun je belastingvrij schenken?

Een schenking is voor het kind natuurlijk de prettigste oplossing. Je moet het zien als een zeer leuk Sinterklaas cadeau. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat we in Nederland schenkbelasting kennen. Gelukkig gelden er aantrekkelijke vrijstellingen.

In 2020 kunnen ouders die hun kind willen helpen bij de aankoop van een woning een bedrag van 103.643 euro belastingvrij schenken! Hierbij moet het kind wel jonger zijn dan 40 jaar en moet het geld besteed worden aan een eigen woning. Van deze vrijstelling mag eenmalig gebruik gemaakt worden. Hieronder zet ik alle schenkingsvrijstellingen voor ouders aan kinderen voor 2020 op een rij:

Bestedingsdoel Belastingvrij bedrag
Dat mag de ontvanger zelf beslissen 5.515 euro (jaarlijks)
Dat mag de ontvanger zelf beslissen 26.457 (eenmalig)
Studie 55.114 (eenmalig)
Eigen woning 103.643 (eenmalig)

Om het extra leuk te maken voor de kinderen, geldt de eenmalige vrijstelling bij een schenking voor een eigen woning niet alleen voor ouders. Ook anderen – familie en geen familie – kunnen gebruik maken van deze vrijstelling. Het is dan ook verstandig om goed met je (vermogende) ooms en tantes om te gaan. Als deze namelijk ook uit liefdadigheid gaan schenken, dan wordt de keuze van een koopwoning in deze huizenmarkt beduidend groter.

Geluksvogel

Vorige maand had ik voor het eerst een klant die het geluk had om van 2 familieleden de maximale schenking van 103.643 euro te ontvangen. Deze klant was wel heel erg gezellig aan de telefoon… Het ging trouwens om een koopwoning van 395.000 euro. Hiervoor had deze persoon dus een hypotheek nodig van rond de 200.000 euro (zelf ook wat eigen middelen ingebracht). De bruto maandlast werd 700 euro! Dit bedrag is natuurlijk een lachertje in vergelijking met de huidige huurprijzen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek