Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Koopakte woning: kosten & overdrachtsbelasting

Uitleg over artikel 2 van de koopovereenkomst

Uitleg over artikel 2 van de koopovereenkomst

De koopakte voor een woning – wie begrijpt ‘m echt helemaal bij het ondertekenen? Of geloof je het wel en ben je gewoon blij dat het geregeld is, die verkoop of aankoop van jouw woning? Het is best belangrijk om te snappen wat je tekent, daarom gaan wij stap voor stap in op de inhoud van de koopakte. Vandaag artikel 2, dat gaat over kosten en overdrachtsbelasting.

Kosten bij het kopen van een huis

Bij het kopen van een huis hoort een aantal verplichtingen. Zo moet de overdracht vastgelegd worden door een notaris en verwerkt worden bij het Kadaster. Ook is in de wet geregeld dat er overdrachtsbelasting betaald moet worden. In dit artikel van de koopakte wordt afgesproken wie deze kosten voor zijn rekening neemt: de koper of de verkoper.

Kosten koper (k.k.) of Vrij op naam (v.o.n.)

De verkoop van een bestaande woning gaat bijna altijd met de toevoeging ‘k.k.’ – dat betekent: kosten koper. Oftewel: de koper betaalt de kosten die bij de overdracht komen kijken. Is de prijsafspraak ‘v.o.n.’ – vrij op naam, dan neemt de verkoper die kosten voor z’n rekening. Het gaat hier alleen om de kosten van de overdracht:

  • Notariskosten van de leveringsakte
  • Kosten van het Kadaster
  • Overdrachtsbelasting

Andere kosten, zoals de kosten van de makelaar, taxatiekosten, hypotheekkosten enzo – die vallen hier niet onder.

Notariskosten levering & hypotheek

Als je bij de aankoop van een huis naar de notaris gaat, op de dag dat je de sleutel krijgt, dan teken je meestal twee aktes. De leveringsakte – daarmee word je eigenaar van de woning – en de hypotheekakte. De kosten van de hypotheekakte vallen dus officieel niet onder  de ‘kosten koper’ zoals het hierboven staat. Je moet ze als koper altijd zelf betalen, óók als je een woning vrij op naam koopt.

Overdrachtsbelasting

Dan de overdrachtsbelasting. Over de koopsom van de woning moet bij overdracht belasting betaald worden – de overdrachtsbelasting bedraagt voor woningen 2%. Afhankelijk van kosten koper / vrij op naam wordt dat bedrag betaald door de koper of door de verkoper. De notaris regelt de afdracht: het belastingbedrag wordt door de notaris meegenomen in de afrekening en overgemaakt naar de Belastingdienst. Dat hoef je dus niet zelf te doen.

Korting op overdrachtsbelasting door artikel 13 WBR

Dan is er nog artikel 2.2 met een ingewikkeld verhaal over de overdrachtsbelasting. Dat is alleen interessant als je een woning koopt die maar kort eigendom is geweest van de verkoper. Wanneer hij het huis binnen zes maanden na zijn eigen aankoop ervan alweer doorverkoopt, dan mag je als koper de overdrachtsbelasting die de verkoper al betaald heeft verrekenen met het nu te betalen bedrag aan overdrachtsbelasting. Dat is geregeld in artikel 13 van de Wet op belastingen en rechtsverkeer (WBR) en kan een flink voordeel opleveren. In artikel 2.2 wordt afgesproken voor wie dat voordeel is – voor de koper of wellicht voor de verkoper. In dat laatste geval moet de koper een vergoeding betalen aan de verkoper. Over die vergoeding moet dan weer overdrachtsbelasting betaald worden, dat is belangrijk om te weten. Daarmee zou het in theorie zo kunnen uitpakken dat de koper door die regeling méér overdrachtsbelasting moet betalen dan zonder, maar dat is uitgesloten in de laatste zin van artikel 2.2. Je kunt er als koper dus geen nadeel van hebben.

Binnenkort volgt artikel 3, over de Betaling!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek