Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld besparen… hoe dan? Top 10 slimme bespaartips!

Hoe pak je het gaan als je geld moet besparen?

Hoe pak je het gaan als je geld moet besparen?

Geld besparen gaat weer een hot item worden, dat kun je van ver zien aankomen. Veel mensen hebben nu al of straks minder inkomen door de coronacrisis, terwijl hun vaste lasten gewoon doorlopen. Dat is nu eenmaal een voedingsbodem voor geldproblemen. 

Koe bij de hoorns

Als je ook maar enigszins denkt het risico te lopen op zo’n probleem, ga dan niet afwachten of dat ook werkelijk gebeurt. Hoewel het natuurlijk niet leuk is kun je toch beter zo snel mogelijk de koe bij de hoorns vatten en kijken wat je kunt doen. 

Koe bij de hoorns vatten

Zelfmedelijden helpt je niet verder

Het kan lastig zijn om zonder emoties naar je eigen situatie te kijken. Om niet door te gaan met je huidige uitgavenpatroon omdat je vindt dat je dit niet verdiend hebt. Dat het allemaal de schuld is van corona, dat jij er niets aan kunt doen en dat je er dus niet onder hoeft te lijden. Hoe waar het ook is dat je er niets aan kunt doen en dat je het niet verdiend hebt, de situatie is zoals die is. En uiteindelijk zul je die toch zelf moeten oplossen. Op welke manier dan ook.

Meer erin dan eruit

Als je kijkt naar jouw maandelijkse financiën is het heel simpel: je moet zorgen dat er meer binnenkomt dan eruit gaat. Of dat er minder uit gaat dan er binnenkomt, maar dat is hetzelfde. 

Inkomsten verhogen

Ik kijk nu even niet naar de inkomstenkant. Dikke kans dat daar genoeg mogelijkheden liggen om jouw situatie te verbeteren (of problemen te voorkomen), daar schrijf ik wel vaker over. Zoals hier: Extra geld verdienen: online en offline ideetjes. Dat artikel sloot ik af met ‘Geld besparen is ook verdienen’. En zo is dat.

Geld verdienen

Besparen op je uitgaven

Laten we eens kijken naar wat eruit gaat. En hoe je daar kunt besparen om beter uit te komen met je inkomen.

Waar gaat jouw geld naartoe?

Want: heb jij dat goed in beeld… waar je geld naartoe gaat? Dat is de beste eerste stap die je kunt zetten als je wilt gaan besparen. Je kunt immers niet bekijken waar je het beste en gemakkelijkst geld kunt besparen als je niet weet waar je het aan uitgeeft. Zet dat dus eerst op een rij.

Goed kijken naar je bankgegevens

Goed kijken naar je bankafschriften (of nou ja, je internetbankieren) geeft je bijna alle info die je nodig hebt:

 • je huur / hypotheek lasten
 • je leninglasten
 • je gas, water, elektra uitgaven
 • je verzekeringspremies
 • je telefoon, internet, tv rekening
 • je brandstofkosten

We doen heel veel betalingen digitaal – daardoor kun je al deze uitgaven gemakkelijk van uit je bankgegevens halen. 

Bankgegevens doornemen

Wat koop je in de winkels?

Wat je niet goed kunt zien is wat je exact gekocht hebt bij de supermarkt en andere winkels waar je met je pasje betaalt. Bij je bankgegevens staat natuurlijk wel hoeveel je daar hebt uitgegeven, maar niet precies waaraan. Om dat te achterhalen is het verstandig om de bonnen te bewaren – die kun je dan analyseren om te weten wat je nou eigenlijk allemaal koopt.

Waar kun je op besparen?

Van alle uitgaven die je doet ga je jezelf de vraag stellen of het mogelijk is om daarop te besparen – en hoe dan. Soms is dat eenvoudig, soms een stuk lastiger of zelfs onmogelijk om op korte termijn te realiseren. Houd voor ogen: elke besparing is er één een draagt bij aan het voorkomen of verhelpen van jouw geldproblemen. 

Geld besparen

10 bespaartips

Ik heb 10 tips voor je voor uitgaven waar heel veel mensen wel op kunnen besparen:

1. Lening

Heb je een lopende lening? Dan is het erg de moeite waard om te kijken of die niet goedkoper kan. De maandlast van jouw lening wordt bepaald door de volgende dingen:

 • de hoogte van het geleende bedrag
 • de looptijd van de lening
 • het rentepercentage

De leninglasten verlagen kan bijvoorbeeld door de looptijd te verlengen, maar dan zit je er dus weer langer aan vast en betaal je uiteindelijk meer voor die lening. Een andere optie is kijken of er een kredietverstrekker is die een lagere rente rekent dan de bank waar jouw lening nu loopt. Met een lagere rente is bij een gelijk bedrag en een gelijke looptijd je maandlast lager!

Vergelijk leningen

2. Huur

Als je een huurhuis hebt kun je meestal niet veel doen aan het maandelijkse huurbedrag. Je kunt hooguit protesteren tegen de hoogte ervan als die niet in verhouding staat tot de grootte van je woonruimte, maar verder? Wel een interessante vraag: heb je misschien recht op Huurtoeslag? Zeker als je inkomen gedaald is zou het kunnen dat je nu recht hebt op toeslagen die je eerder niet kon krijgen. Dat is de moeite waard om te onderzoeken!

3. Hypotheek

Heb je een eigen woning, dan heb je waarschijnlijk ook een hypotheek. De hypotheekrente is nu enorm laag – nog steeds, we weten natuurlijk niet hoe lang dat nog duurt. Zit jij nog met een hypotheek met een relatief hoge rente? Dan kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of die niet omlaag kan. Je kunt kijken naar het oversluiten van je hypotheek of naar rentemiddeling. Laat je hierbij wel goed adviseren!

Hypotheken vergelijken

4. Verzekeringen

Verzekeringen heb je nodig om te voorkomen dat je in de problemen komt als er iets onverwachts gebeurt. Brand of inbraak in je huis (inboedel / opstal / woonhuisverzekering), een aanrijding met je auto (autoverzekering), schade die je bij een ander aanricht (aansprakelijkheidsverzekering), een medisch probleem (zorgverzekering), het wegvallen van je partner (overlijdensrisicoverzekering)… je hebt het hopelijk allemaal verzekerd en dat is maar goed ook. Als je alle verzekeringspremies bij elkaar optelt gaat daar toch een flink bedrag per maand naartoe. Op dat bedrag kun je misschien wel aardig besparen, duik er eens in! 

5. Energierekening

Je energierekening lijkt misschien een vaststaand feit: het wordt gewoon elke maand afgeschreven en ergens in het jaar krijg je de afrekening. Toch kan die bij heel veel mensen prima omlaag. Als je de energieleveranciers serieus gaat vergelijken kan het zijn dat je bij overstappen veel goedkoper uit bent. Dat overstappen is niet eng, je komt niet zonder te zitten… het gaat heel eenvoudig en kan je goed geld besparen!

Daarnaast is het ook nooit verkeerd om gewoon minder gas en elektriciteit te gebruiken door een paar gewoonten te veranderen.

Energie besparen

6. TV, internet & bellen

Hetzelfde geldt voor TV, internet & bellen. Door naar een andere provider over te stappen kun je vaak behoorlijk besparen. Kijk eens goed naar de inhoud van de abonnementen die je hebt lopen – is dat allemaal echt nodig?

 • Gebruik je dat uitgebreide zenderpakket eigenlijk wel?
 • Of kijk je vooral Netflix?
 • Het abonnement voor je mobiele telefoon, is dat niet overdreven qua belminuten en data?
 • Kun je misschien allang over naar een sim-only voor je mobiel?
 • De vaste telefoonlijn, is die nog zinvol of heeft iedereen in jouw huis een mobiele telefoon?

7. Brandstof

De auto is hartstikke handig om je overal naartoe te brengen. Maar hoe vaak pak jij de auto terwijl je ook prima had kunnen fietsen? Die korte ritjes verbruiken relatief veel brandstof. En let je op waar je tankt of doe je dat gewoon als het nodig is langs de snelweg? Dat scheelt per liter brandstof enorm ten opzichte van de goedkoopste pompen!

8. Boodschappen

Dan die boodschappen… daar gaat in de meeste huishoudens elke week best veel geld naartoe. Veel meer dan eigenlijk nodig is. Omdat je gewend bent om A-merken te kopen, terwijl je met huismerken of merkloze artikelen ook prima uit de voeten kunt. En waar doe jij je boodschappen? De ene supermarkt is gewoon veel goedkoper dan de andere? Let je op aanbiedingen? Ook daar kun je behoorlijk mee besparen.

Boodschappen doen in de supermarkt

9. Kleding enzo

Hoeveel besteed jij aan kleding, schoenen, make-up en andere uiterlijkheden voor jouw gezin? Koop jij standaard merkkleding bijvoorbeeld? Dat hóeft natuurlijk helemaal niet, het is een post waarop je dan gemakkelijk kunt besparen. Goedkopere kleding en schoenen kopen wil niet zeggen dat je er onverzorgd uit hoeft te zien. Dat ligt er gewoon aan hoeveel aandacht je eraan besteed. Ook als je spullen koopt bij de kringloopwinkel voor heel weinig kun je er prachtig uitzien!

10. Loterijen

Als laatste wil ik het met je hebben over loterijen. Juist mensen die niet veel geld te besteden hebben lijken graag loten te kopen. Krasloten, Staatsloterij, Vriendenloterij en ga zo maar door… allemaal met het idee van: ‘stel nou dat ik win…’. Alleen is die kans zó klein dat ik zeg: doe het gewoon niet als je geld moet besparen! Zeg die loterijen op en geef de euro’s in je portemonnee niet uit aan krasloten…

Waar kun je het beste op besparen?

Geld besparen is keuzes maken. Ik ken jouw financiële situatie niet, weet ook niet hoe groot de noodzaak is voor jou om minder geld uit te geven. Als het nodig is kun je op enorm veel uitgaven besparen.

Wel een leuk leven houden

Tegelijk is het ook belangrijk dat je wel een beetje een leuk leven houdt. Wat daarvoor nodig is – dat is heel persoonlijk. Waar je het beste op kunt besparen dus ook.

Besparen op uitgaven die voor jou niet zo belangrijk zijn

De ideale uitgaven om te minderen zijn de uitgaven die voor jou niet zo belangrijk zijn. Geef je niet veel om kleding? Dan is het niet zo’n probleem om daar minder aan uit te geven. Boeit het je niet of je chocopasta van Nutella of van een no-name eet? Doe dan het laatste, daar bespaar je heel wat boodschappengeld mee. 

Is iets voor jou wel écht belangrijk: bespaar dan eerst op andere uitgaven. Anders wordt geld besparen een soort van strafkamp en dat is meestal niet nodig.

Besparen op je hypotheek of lening? Wij hebben vaak tips…

Meld je aan voor de – gratis – HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek