Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spaarrente omhoog maar dalende hypotheekrente?

Hoe de ene rente kan stijgen terwijl de andere daalt

Hoe de ene rente kan stijgen terwijl de andere daalt

Rondom de spaarrente eindelijk weer eens iets leuks te melden: een stijging van de rente! Lloyds Bank verhoogt de rente op de Internet Spaarrekening per vandaag met 0,1%. Klinkt misschien als niks, maar als je bedenkt dat het gaat om een verhoging van 0,2% naar 0,3%… dan hebben we het wel over een verhoging met 50%!

Vergelijking van spaarrentes

Of die rente interessant voor je is, dat heeft meer te maken met de spaarrentes bij andere banken dan met het niveau op zich. Laten we dus even kijken hoe Lloyds Bank het met die nieuwe rente doet in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden:

Vergelijking spaarrentes 1 oktober 2020

Vergelijk spaarrentes

Je ziet dat Lloyds Bank hier de tweede plek in neemt – na Bigbank met 0,5% rente en voor Openbank met 0,2%. Die rente bij Bigbank is trouwens twee weken geleden al flink omhoog gegaan: van 0,3% naar 0,5%.

Top 3 bezet door buitenlandse banken

De top 3 in de vergelijking van sparen zonder voorwaarden wordt dus bezet door buitenlandse banken… dat is fascinerend! Tot voor kort beheersten banken uit andere landen alleen de vergelijking van depositorentes, maar niet die voor vrij opvraagbaar spaargeld.

Welk depositogarantiestelsel vind jij okay?

Bij de vraag of je naar één van die drie buitenlandse banken gaat met je spaargeld draait het vooral om vertrouwen. De rente is er hoger dan in Nederland, maar hoe zit het met de veiligheid van je centen? Krijg je ze wel terug als de bank failliet zou gaan? Dat risico wordt afgedekt door een depositogarantiestelsel. Nee, dat gaat niet alleen over deposito’s, het is een garantie voor al je spaargeld. Aan het vlaggetje in de vergelijking zie je welk land het geld op de rekeningen garandeert:

  • Bigbank : Estland
  • Lloyds Bank : Duitsland
  • Openbank : Spanje
  • NIBC Bank : Nederland
  • LeasePlan Bank : Nederland

De vraag die jij jezelf moet stellen bij de keuze van een spaarrekening is hoeveel vertrouwen je hebt in het depositogarantiestelsel. Wil je alléén sparen onder de Nederlandse spaargarantie, of zijn er ook buitenlandse stelsels waar je genoeg vertrouwen in hebt? Persoonlijk zeg ik: Nederland en Duitsland vind ik prima, Estland en Spanje – daar zou ik niet snel voor kiezen. Maar dat kan voor jou natuurlijk anders liggen.

Alternatief zoeken voor Moneyou

Misschien ben je wel op zoek naar een alternatief voor jouw spaargeld bij Moneyou? Die stoppen immers met sparen en gaan zich volledig focussen op hypotheken. Wie een spaarrekening bij Moneyou heeft moet dus op zoek naar een andere spaarbank. Daarover schreef ik gisteren deze blog: Spaargeld bij Moneyou – waar moet je naartoe? Natuurlijk geldt dit verhaal voor elke zoektocht naar een nieuwe spaarrekening – niet alleen voor als je weg moet bij Moneyou.

Spaarrente omhoog terwijl hypotheekrente daalt?

Nu kun je natuurlijk de vraag stellen: hoe zit dat… de spaarrente gaat omhoog terwijl de hypotheekrente alleen maar blijft dalen? Check daarvoor de laatste rentewijzigingen bij hypotheken….

Gaat de spaarrente wel echt omhoog?

Dan gaat het vooral om de vraag: gaat de spaarrente wel echt omhoog? De verhogingen bij Lloyds Bank en Bigbank zijn indrukwekkend maar geen tendens in de markt.

Kijk maar even naar de laatste rentewijzigingen op spaarrekeningen:

Laatste rentewijzigingen spaarrekeningen

Euribor stijgt niet

Buiten die twee stijgt de spaarrente helemaal niet. Dat zou ook niet logisch zijn als we kijken naar wat er gebeurt met de Euribor: de marktrente waar de ontwikkeling van de spaarrente doorgaans op gebaseerd is.

Euribor ontwikkeling tot 1 oktober 2020

Die rente stijgt helemaal niet! Kortom: de marktrente stijgt niet, alleen een paar specifieke banken hebben besloten om hun spaarrente te verhogen.

Hypotheekrente volgt kapitaalmarktrente

De hypotheekrente volgt overigens niet de ontwikkeling van de Euribor maar veel meer de kapitaalmarktrente – in elk geval voor de langere rentevastperiodes. Die kapitaalmarktrente (specifieker: de rente op de 10-jaars staatslening) ziet er de laatste tijd zo uit:

Kapitaalmarktrente: 10 jaars staatslening 1 oktober 2020

Die daalt dus wel degelijk, wat de dalingen van de hypotheekrente eenvoudig verklaart.

Vergelijk hypotheekrentes

Bigbank en Lloyds Bank willen geld uit Nederland

Kennelijk willen Bigbank en Lloyds Bank graag spaargeld uit de Nederlandse markt binnenhalen. Verhogen ze daarom hun rentes in ons land. De rente die Bigbank hanteert is in elk land anders. Ze bieden bijvoorbeeld ook Tagesgeld (vrij opvraagbare spaarrekening) aan in Duitsland – daar is de rente 0,6%. Ook Lloyds Bank heeft natuurlijk spaarrekeningen in Duitsland… maar dan wel nog onder de naam Bank of Scotland. En daar geven ze slechts 0,1% rente. Ook interessant!

Spaarrente stijgt niet, hypotheekrente daalt wel

Kortom: de spaarrente is dan wel bij twee banken fors omhoog gegaan, maar er is geen sprake van een stijgende spaarrente. Wel van een dalende kapitaalmarktrente, dus hoeven we ons ook niet te verbazen over de steeds verder dalende hypotheekrente…

Wil je de rentes in de gaten houden?

Met onze Update Rente Ontwikkelingen houden we je elke maand op de hoogte!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Wouter van donderdag oktober 1, 2020 20:23
    Hallo Wouter. Bunq staat wel in onze overzichten, maar niet bij de spaarrekeningen zonder voorwaarden. De rente van 0,27% geldt alleen voor de eerste 10.000 spaartegoed. Daarboven wordt geen spaarrente vergoed. Vandaar dat de rekening als een rekening met voorwaarden beschouwd wordt en dus alleen zichtbaar is in het overzicht met alle rekeningen en niet het overzicht van rekeningen zonder voorwaarden.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek