Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 2 oktober 2020, 09:10 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Het gaat niet goed met Nederland op het ogenblik. Hiermee bedoel ik dat de coronacrisis nog lang niet voorbij is. Erger nog: het ziet er naar uit dat we het de komende weken en maanden zwaar te verduren gaan krijgen. Het aantal besmettingen loopt flink op en de winter moet nog beginnen. Dit zal de huizenmarkt ook gaan raken, maar ik voorzie daar geen crisis.

#Ikdoenietmeermee

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij vorige week flink heb lopen ergeren aan diverse personen in Nederland. Ik heb het dan over de bekende Nederlanders die voorstander zijn / waren van #Ikdoenietmeermee! Deze personen verdienen leuk geld met het werk wat zij doen en hebben veel volgers. Zij besluiten dan iets te doen waar ze geen verstand van hebben. Ieder mens kan een fout maken, maar dit soort fouten zijn toch eigenlijk niet te beschrijven?! En dan moet het foutje worden rechtgezet met een simpel excuusje. Tsja, daar trappen veel Nederlanders natuurlijk terecht niet in.

Politici moeten vooruitkijken

Hetzelfde is ook van toepassing bij de heren en dames in Den Haag. Daar wordt het huidige kabinet met de grond gelijkgemaakt door de oppositie met betrekking tot hun werkwijze en de maatregelen die zij nemen met betrekking tot corona. Alle neuzen in Den Haag moeten dezelfde kant op staan! Iedereen (maak niet uit van welke politieke partij) moet elkaar helpen en alles in het werk stellen zodat er duidelijkheid komt over de maatregelen en werkwijze om corona te bestrijden. Nu wordt er door veel partijen alleen maar gedacht aan de komende verkiezingen. Dat is leuk, maar zoals het nu gaat, zal de coronacrisis er nog zijn als er na de verkiezingen van volgend jaar een nieuw kabinet moet worden gevormd. Dat kabinet heeft dan met hetzelfde probleem te maken. Gewoon even vooruitkijken, dat voorkomt meer problemen.

In ieder geval is het duidelijk dat Nederland verdeeld is geraakt, mede dankzij de bovenbeschreven personen in Nederland. Hierdoor zijn heel veel Nederlanders (terecht) onzeker. Als er onzekerheid is, dan gaan personen alleen naar hun eigen situatie kijken. Eerst zorgen dat alles in eigen kring (de thuissituatie) goed is geregeld, daarna pas kijken naar anderen.

Huis kopen nog verstandig?

Ik krijg vaak de vraag of het nog verstandig is om een huis te kopen in deze onzekere coronatijd. De huizenprijzen stijgen nog steeds en de hypotheekrente daalt nog steeds. Deze daling had ik in mei al voorspeld. De kans is groot dat we nieuwe laagterecords gaan zien de komende maanden. Ondertussen blijven de huren stijgen. Mijn conclusie: kopen is nog altijd veel interessanter dan huren. Hierbij gaat ook nog eens de NHG grens naar 325.000 euro en de 2% overdrachtsbelasting voor starters verdwijnt (leeftijd tot 35 jaar). Allemaal positieve ontwikkelingen voor de huizenmarkt.

Hypotheek afsluiten lastiger

Aan de andere kant zal de tweede coronagolf er voor zorgen dat de werkloosheid de komende maanden (flink) gaat stijgen. Bovendien zullen banken bij het verstrekken van hypotheken nog scherper kijken naar de bestendigheid van het inkomen. De kans is groot dat steeds meer banken mensen in bepaalde branches geen hypotheek meer zullen willen verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in de evenementenbranche werken.

Het aantal potentiƫle kopers zal daardoor minder worden. Maar ook het aantal mensen dat wil verhuizen zal minder worden. Dus ook het aantal te koop staande woningen zal niet stijgen. De komende maanden zullen de huizenprijzen verder stijgen. Wel zullen starters eisen dat zij pas in 2021 hun gekochte koopwoning passeren bij de notaris. Dit bespaart toch 2% overdrachtsbelasting.

Corona zorgt er in ieder geval niet voor dat de huizenmarkt gaat instorten.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.