Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenmarkt en hypotheek in coronatijd

We gaan een moeilijke tijd tegemoet maar ik verwacht geen crisis op de huizenmarkt

We gaan een moeilijke tijd tegemoet maar ik verwacht geen crisis op de huizenmarkt

Het gaat niet goed met Nederland op het ogenblik. Hiermee bedoel ik dat de coronacrisis nog lang niet voorbij is. Erger nog: het ziet er naar uit dat we het de komende weken en maanden zwaar te verduren gaan krijgen. Het aantal besmettingen loopt flink op en de winter moet nog beginnen. Dit zal de huizenmarkt ook gaan raken, maar ik voorzie daar geen crisis.

#Ikdoenietmeermee

Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij vorige week flink heb lopen ergeren aan diverse personen in Nederland. Ik heb het dan over de bekende Nederlanders die voorstander zijn / waren van #Ikdoenietmeermee! Deze personen verdienen leuk geld met het werk wat zij doen en hebben veel volgers. Zij besluiten dan iets te doen waar ze geen verstand van hebben. Ieder mens kan een fout maken, maar dit soort fouten zijn toch eigenlijk niet te beschrijven?! En dan moet het foutje worden rechtgezet met een simpel excuusje. Tsja, daar trappen veel Nederlanders natuurlijk terecht niet in.

Politici moeten vooruitkijken

Hetzelfde is ook van toepassing bij de heren en dames in Den Haag. Daar wordt het huidige kabinet met de grond gelijkgemaakt door de oppositie met betrekking tot hun werkwijze en de maatregelen die zij nemen met betrekking tot corona. Alle neuzen in Den Haag moeten dezelfde kant op staan! Iedereen (maak niet uit van welke politieke partij) moet elkaar helpen en alles in het werk stellen zodat er duidelijkheid komt over de maatregelen en werkwijze om corona te bestrijden. Nu wordt er door veel partijen alleen maar gedacht aan de komende verkiezingen. Dat is leuk, maar zoals het nu gaat, zal de coronacrisis er nog zijn als er na de verkiezingen van volgend jaar een nieuw kabinet moet worden gevormd. Dat kabinet heeft dan met hetzelfde probleem te maken. Gewoon even vooruitkijken, dat voorkomt meer problemen.

In ieder geval is het duidelijk dat Nederland verdeeld is geraakt, mede dankzij de bovenbeschreven personen in Nederland. Hierdoor zijn heel veel Nederlanders (terecht) onzeker. Als er onzekerheid is, dan gaan personen alleen naar hun eigen situatie kijken. Eerst zorgen dat alles in eigen kring (de thuissituatie) goed is geregeld, daarna pas kijken naar anderen.

Huis kopen nog verstandig?

Ik krijg vaak de vraag of het nog verstandig is om een huis te kopen in deze onzekere coronatijd. De huizenprijzen stijgen nog steeds en de hypotheekrente daalt nog steeds. Deze daling had ik in mei al voorspeld. De kans is groot dat we nieuwe laagterecords gaan zien de komende maanden. Ondertussen blijven de huren stijgen. Mijn conclusie: kopen is nog altijd veel interessanter dan huren. Hierbij gaat ook nog eens de NHG grens naar 325.000 euro en de 2% overdrachtsbelasting voor starters verdwijnt (leeftijd tot 35 jaar). Allemaal positieve ontwikkelingen voor de huizenmarkt.

Hypotheek afsluiten lastiger

Aan de andere kant zal de tweede coronagolf er voor zorgen dat de werkloosheid de komende maanden (flink) gaat stijgen. Bovendien zullen banken bij het verstrekken van hypotheken nog scherper kijken naar de bestendigheid van het inkomen. De kans is groot dat steeds meer banken mensen in bepaalde branches geen hypotheek meer zullen willen verstrekken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in de evenementenbranche werken.

Het aantal potentiële kopers zal daardoor minder worden. Maar ook het aantal mensen dat wil verhuizen zal minder worden. Dus ook het aantal te koop staande woningen zal niet stijgen. De komende maanden zullen de huizenprijzen verder stijgen. Wel zullen starters eisen dat zij pas in 2021 hun gekochte koopwoning passeren bij de notaris. Dit bespaart toch 2% overdrachtsbelasting.

Corona zorgt er in ieder geval niet voor dat de huizenmarkt gaat instorten.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek