Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 11 februari 2021, 08:05 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen

Eerder deze week kreeg ik een vraag van een collega. Of ik wist dat bij banken die onder één bankvergunning vallen er maar één keer dekking is van het depositogarantiestelsel. Ja, natuurlijk wist ik dat... ik schrijf weleens wat over sparen en weet er ook wel wat van. Vooral op VanSpaarbankVeranderen.nl, daardoor hier wat minder. Dus dacht ik vandaag: laat ik er op HomeFinance.nl ook eens aandacht aan besteden.

Veilig sparen: spaargeld spreiden

Het gaat hier over de spaargarantie: het bedrag aan spaargeld dat je gegarandeerd terugkrijgt als de bank waar het staat failliet gaat. Je weet wel. IceSave. DSB Bank. Het is erg fijn dat die garantie er is, zodat je geen zorgen hoeft te hebben over risico met jouw spaargeld. Gaat het mis met de bank, dan krijg je het geld gewoon terug.

Garantie voor je spaargeld

Garantiegrens € 100.000...

Tenminste - als je binnen de garantiegrens blijft met je spaargeld. Het gegarandeerde bedrag is ruim € 100.000 per persoon, per bank. Met z'n tweetjes is er dus €200.000 veiliggesteld. De crux zit 'm in de toevoeging 'per bank'. Daar zou eigenlijk moeten staan 'per bankvergunning'. Er zijn namelijk banken met verschillende namen die onder één concern vallen en onder één bankvergunning werken. 

...per bankvergunning

Een paar voorbeelden. ASN Bank, SNS Bank en RegioBank. Die zijn allemaal onderdeel van hetzelfde concern en werken onder één bankvergunning. Spaargeld bij Moneyou valt (binnenkort is het viel) onder de bankvergunning van ABN Amro. Ben je benieuwd naar de bankvergunning van jouw spaarbank? Check dit overzicht:

Overzicht bankvergunningen

Concreet: stel, je bent single en je hebt € 150.000 aan spaargeld. Je kent de grens van € 100.000 voor de spaargarantie, dus heb je het geld netjes gespreid: € 75.000 bij ASN Bank en € 75.000 bij RegioBank. Dat is veilig, zou je denken: je zit bij allebei de banken beneden de garantiegrens van € 100.000.

Alleen vallen die dus samen onder de bankvergunning van de Volksbank (hun moederbedrijf) en geldt er voor jou 'maar' € 100.000 garantie. Zou de Volksbank met al haar dochters omvallen, dan krijg jij niet jouw € 150.000 terug vanuit het garantiestelsel, maar € 100.000. Oftewel: je bent dan als het tegenzit € 50.000 kwijt.

Spaargeld spreiden vanwege negatieve spaarrente

Het spreiden van je geld kan ook te maken hebben met de negatieve spaarrente. Op dit moment ligt het bedrag waarboven je rente moet betalen voor je spaargeld overal nog boven de € 100.000-grens, en dan zou je het geld toch al moeten spreiden.

Grens negatieve spaarrente omlaag

De kans dat die grens in de toekomst verder omlaag gaat lijkt mij bijzonder groot. Komt de negatieve-rente-grens onder de spaargarantie-grens komen, dan is het verdelen van je spaargeld over meerdere banken dus eerder van belang. Tenminste, als je geen rente wilt betálen voor het stallen van je spaargeld.

Spaarrentes vergelijken

Ook dan is het dus belangrijk om die bankvergunningen in de gaten te houden, ervoor te zorgen dat je in elk geval niet meer dan €100.000 onder één bankvergunning hebt staan.

Goed opletten als je veel geld hebt

De moraal van dit verhaal? Goed opletten als je veel geld hebt! Het is natuurlijk niet zo dat de gemiddelde spaarder tegen dit probleem aanloopt.

Maar goed, er zijn ook mensen met veel spaargeld. Bijvoorbeeld omdat ze een bedrijf verkocht hebben, of een woning met dikke winst. Of uit een erfenis. Of omdat ze gewoon veel verdienen en lang niet alles uitgeven. En dat je veel geld hebt wil natuurlijk niet zeggen dat je een deel daarvan wilt verliezen door een bankfaillissement.

Goed geïnformeerd blijven over sparen en de spaarrente?

Zorg dat je onze Update Sparen niet mist!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.