Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen stijgen harder door taxaties

Schaf taxaties af en ga over op geautomatiseerde waardering van woningen

Schaf taxaties af en ga over op geautomatiseerde waardering van woningen

De huizenprijzen stijgen al jaren. We hebben te maken met de hoogste huizenprijzen ooit in Nederland. De afgelopen maanden lijkt er wel een versnelling te zijn opgetreden. Ik bedoel hiermee een nog snellere stijging van de huizenprijzen. Het zou mij niets verbazen als we ook dit jaar de dubbele cijfers zullen gaan halen. Gevolg is dat steeds minder mensen een woning kunnen kopen. En als ze een woning kopen dan gebeurt dit meestal met een bod boven de vraagprijs.

Om de hypotheek rond te krijgen, is dan vaak een gunstige (lees: hoge) taxatiewaarde nodig. In dit artikel zal ik laten zien hoe deze taxaties kunnen leiden tot nog sneller stijgende huizenprijzen. Ik ben daarom een voorstander van het afschaffen van de huidige taxaties en dat we in plaats daarvan overstappen op een onafhankelijk en geautomatiseerd taxatiesysteem.

Hoog bieden, hoge taxatiewaarde nodig

Wie boven de vraagprijs gaat bieden, heeft een grote kans om extra eigen middelen te moeten inbrengen. Banken financieren momenteel namelijk tot 100% van de waarde van de woning. Maar wat is dan “de waarde van de woning”? De bank gaat bij de berekening van de financieringsopzet uit van de laagste prijs van de koopprijs of de taxatiewaarde. Is de taxatiewaarde lager dan de koopprijs, dan zal de koper het verschil met eigen middelen moeten bijleggen. Hieronder een fictief voorbeeld:

 • Vraagprijs van de woning 220.000 euro
 • Koopprijs van de woning 270.000 euro
 • Taxatiewaarde 240.000 euro
 • Eigen middelen 30.000 euro

In deze situatie zal de bank tot maximaal 240.000 euro (laagste waarde van koopprijs en taxatiewaarde) willen financieren. De rest van het benodigde bedrag zal de koper dan zelf in moeten leggen.

Streven: zo hoog mogelijke taxatiewaarde

In de praktijk zullen kopers het liefst helemaal geen eigen middelen willen inbrengen. Het gevolg is dat er een taxateur gezocht wordt die een zo hoog mogelijke taxatiewaarde wil afgeven. Het liefst minimaal de koopprijs. Hierdoor kunnen in een korte tijd de huizenprijzen flink stijgen. Een simpel voorbeeld:

 • Vraagprijs van een woning 220.000 euro
 • Koopprijs van de woning 270.000 euro
 • Taxatiewaarde 270.000 euro

Stel dat er na deze koop een andere, vergelijkbare woning in de verkoop komt, dan zal de taxatiewaarde van 270.000 euro gebruikt worden als referentie. Het volgende kan dan van toepassing zijn:

 • Vraagprijs van de volgende woning 270.000 euro
 • Koopprijs van de woning 300.000 euro
 • Taxatiewaarde 300.000 euro

In korte tijd kunnen dezelfde soort woningen zo flink in waarde stijgen. Ik weet uit de praktijk dat in Den Haag diverse appartementen in vier jaar tijd met bijna 300.000 euro zijn gestegen!

Taxatierapport afschaffen

Ik ben er een groot voorstander van om het taxatierapport per direct af te schaffen. De waarde van de woning kan worden opgevraagd bij partijen die geautomatiseerde waardebepalingen aanbieden, zoals Calcasa. Ik stel voor om bij de Te koop staande woningen deze waarde al te vermelden. Kopers die boven deze taxatiewaarde kopen, weten dan direct dat zij eigen middelen moeten inbrengen.

Het voordeel van mijn voorstel is dat de taxatiewaarde niet meer gemanipuleerd wordt. En dat alle partijen vooraf weten waaraan zij aan toe zijn (taxatiewaarde van de te koop staande woning is namelijk bekend). De huizenprijzen zullen hierdoor veel minder snel stijgen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: Luc Nefkens van donderdag maart 18, 2021 13:29
  Eens. Ik denk dat je een inhoudelijke beoordeling van de woning verplicht moet stellen. Dwz bouwrapport in combi met dingen als bestemming, vervuiling, verduurzaming. Gewoon een objectieve beoordeling. En als je dat dan combineert met een onafhankelijke waardebepaling waarbij met name gekeken wordt naar de lokatie, type woning, etc. , dan heb je volgens mij een beter beeld. Op dit moment heb je vaak dat een bouwkundig rapport niet gedaan wordt (wel belangrijk, vooral bij oudere woningen) en dat de taxatiewaarde “onderhandelbaar” is.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek