Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Salarise: geld lenen met loon als onderpand

Nieuw concept voor leningen - van Kalo Bagijn

Nieuw concept voor leningen – van Kalo Bagijn

Interessant… Kalo Bagijn heeft weer niets nieuws bedacht. Salarise, een nieuw leenconcept – speciaal voor werknemers en zou veel goedkoper moeten zijn.

Wie is Kalo Bagijn?

Misschien ken je zijn naam, misschien niet. Kalo Bagijn is de oprichter van eerst BinckBank en daarna Brand New Day. Twee financiële bedrijven die een serieuze positie hebben verworven op de beleggers- en pensioenmarkt. Je zou dus zeggen dat hij wel feeling heeft over hoe hij opschudding kan veroorzaken in de financiële wereld. De markt voor consumptief krediet is zijn volgende project.

Salaris - van Kalo Bagijn

Het idee achter Salarise

Dat project heet Salarise. Salariseren als werkwoord, zie ik op de website van het gloednieuwe platform voor geld lenen. Het idee is eigenlijk simpel en tegelijkertijd briljant. Leningen verstrekken met salaris als ‘onderpand’ – en vanwege die zekerheid kunnen werken met een lagere rente. Goedkoper voor de werknemer met openstaande schulden. Die kan daardoor sneller uit de financiële zorgen zijn. Dat werkt ook door in zijn gezondheid en stemming, dus positief voor de werkgever.

Vrijwillig loonbeslag?

Is dat dan een soort van loonbeslag, waar dit over gaat? Je weet wel, waar je mee te maken kunt krijgen als je diep in de schulden zit en schuldeisers beslag kunnen leggen op je salaris… waardoor jij van je werkgever gewoon minder geld uitbetaald krijgt. Niet helemaal. Er is inderdaad een koppeling met je werkgever, maar het maandbedrag van de lening wordt nog steeds gewoon van jouw bankrekening geïncasseerd. Alleen: wel direct nadat jouw salaris gestort is. Dat signaal krijgt Salarise vanuit de salarisadministratie van de baas.

Salaris als onderpand

Het salaris is dus niet écht onderpand. Toch geeft deze werkwijze een flinke zekerheid rondom het afbetalen van de lening. Ze hebben een softwareplatform gemaakt dat toegang krijgt tot het HR-pakket van de werkgever. Zo heeft de kredietverstrekker toegang tot allerlei gegevens rondom het inkomen van de werknemer: contract, looptijd, salaris, uitbetaaldata. Die zekerheid zorgt ervoor dat de leenrente veel lager kan.

Geld van spaarders

Salarise gaat niet zelf als bank optreden. Het is een fintechconcept dat tussen vermogende spaarders en lenende werknemers wil staan. Spaarders kunnen dus deelnemen in de leningen om zo een beter rendement te halen op hun spaargeld. Op hun spaarrekening levert het tenslotte niks meer op. Dat doet me dan weer denken aan Lender & Spender. Alleen is er bij Salarise dus een zekerheid ingebouwd voor de investeerder – de leninggever – de controle van het salaris bij de werkgever.

Spaargeld uitlenen via Salarise

Goedkoop geld lenen?

Ik vraag me natuurlijk af: hoe goedkoop is geld lenen via Salarise dan? Hoeveel lager is de leenrente als je het systeem toegang geeft tot jouw gegevens bij je werkgever? Er is geen eenvoudig rentelijstje om dat de tarieven even snel te vergelijken met andere kredietverstrekkers. Wel kun je een berekening maken van wat je kunt besparen op je huidige lening(en). Je vult dan het bedrag en jouw huidige rente in en krijgt dan te zien wat je per jaar bespaart.

Vergelijking met persoonlijke lening

De standaard ingevulde gegevens zijn niet helemaal fair… daar staat 14% rente, terwijl de maximale rente al een tijdje 10% is. Maar goed, laat ik het eens invullen met een rente uit onze vergelijking van persoonlijke leningen. Daar loopt de minimale rente van 6% tot 8,5% – de maximale rente van 6,2% tot 10%. Ik neem even… 7%. Bij de standaard ingevulde € 9.000 bespaar je dan € 73 per jaar – bij € 5.000 is dat € 27 per jaar en bij € 15.000 € 243 per jaar. Interessant!

Vergelijk persoonlijke leningen

Kleine leningen

En hoe zit dat bij kleinere bedragen? Daarvoor kun je meestal geen persoonlijke lening afsluiten, en hier zie ik vooralsnog geen minimum bedrag. Als je nu leent tegen de maximale rente is het makkelijk besparen…. Dat zijn vaak creditcardkredieten of betalingen in termijnen bij webshops. Dus laat ik de vergelijking eens maken met een bedrag van € 2.500 en 10% rente. Dan bespaar je … € 17 per jaar. Of dat nou de moeite is? Gaat de maximale rente terug naar 14%, dan is dat alweer € 74 per jaar.

Werkgever moet meewerken

Het aanvragen van een lening via Salarise is alleen mogelijk met medewerking van jouw werkgever. Die moet immers toegang geven tot de salarisadministratie om het systeem te laten werken. De werving van Salarise richt zich zelfs specifiek op de werkgever: het idee is dat werkgevers hun werknemers deze nieuwe weg van geld lenen gaan aanprijzen.

Privacy: krijgt werkgever info over jouw lening?

Als werknemer ga je dus Salarise toestemming geven om toegang te krijgen tot jouw personeelsgegevens. En krijgt jouw werkgever dan ook alles te weten over wat jij aan lening hebt openstaan? Nee, dat niet. De lening gegevens worden niet gedeeld met de werkgever, meldt Salarise. Anonimiteit gegarandeerd. Dat wil ik ook wel aannemen, want de privacywaakhond zit hier ongetwijfeld bovenop.

Interessant voor lenen of sparen?

Ik ben wel gecharmeerd moet ik zeggen. Ben heel benieuwd of Kalo Bagijn ook met Salarise weer een blijvende positie kan opbouwen op de markt voor geld lenen. Niet iedereen zal ervoor openstaan om de koppeling met z’n werkgever zo sterk te leggen, maar als het je goed geld kan besparen… dan kan het wel interessant zijn. En ook voor de spaarder die een beter rendement zoekt voor spaargeld.

Zullen we je op de hoogte houden over lenen en sparen?

Meld je direct aan voor onze gratis Updates in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: reader X van zondag juni 13, 2021 07:14
    Goede vraag! Als je van werkgever verandert wordt de lening voortgezet onder dezelfde voorwaarden. Dus in het geval dat de arbeidsrelatie met je huidige werkgever eindigt, heeft dit geen invloed op de leningsovereenkomst tussen jou en Salarise. Daarnaast is alles 100% anoniem. Er worden geen persoonlijke leninggegevens met jouw werkgever gedeeld. Dus je nieuwe werkgever staat ook niet garant voor jouw lening. Voor meer informatie kun je kijken op http://www.salarise.nl, en natuurlijk kun je ons altijd bellen :-).

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek