Search
Close this search box.

Lender en Spender: betrouwbaar voor lenen en sparen?

Lage rente bij lenen en mooi rendement bij investeren

Lage rente bij lenen en mooi rendement bij investeren

In de toplijstjes van de leningen zie je de naam Lender en Spender al een tijd terugkomen. Opeens vroeg ik me af wat voor partij dat eigenlijk is… dus ging ik even kijken.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Slecht geheugen…

Wat blijkt? Ik heb last van een slecht geheugen, want ik schreef er al eens een artikel over: Geld lenen of investeren via Lender en Spender? Dat is wel al bijna 2 jaar geleden, dus ik ga mezelf dat maar vergeven. Mijn eigen stuk teruglezend vind ik het nog steeds een fascinerende partij, dus ik vertel er gewoon nog eens over.

Lender & Spender

Crowdfunding – geen bank

Lender & Spender is geen bank. Dat is interessant, want ze doen wel aan geld aantrekken (van lenders) en geld uitlenen (aan spenders). Het is crowdfunding: het geld dat je leent komt niet van Lender en Spender zelf, het komt van investeerders. Aan beide kanten kun je meedoen – je kunt er dus je geld investeren om er rendement uit te halen en je kunt er geld lenen als je dat nodig hebt.

Goedkoop geld lenen bij Lender & Spender

Voor het afsluiten van een lening kun je dus terecht bij Lender & Spender, tegen mooie tarieven. Niet voor niets staan ze in de vergelijking van leningen bovenaan bij het lenen van € 5.000 of € 10.000.

Laagste rente PL 4 februari 2021

Minimale en maximale rente

Het percentage dat je hierboven ziet gaat om de ‘minimale rente’. Dat is niet per se de rente die je gaat betalen voor een lening bij Lender & Spender, want de maximale rente staat op dit moment voor € 5.000 op 8,2% en voor € 10.000 op 6,9%. Ze zijn dus wel de goedkoopste met de laagste rente, maar hun maximale rente is ruim hoger dan veel andere geldverstrekkers.

Offerte aanvragen kan altijd

Maar goed, een offerte aanvragen kan altijd – dan zie je vanzelf wel wat de rente wordt die ze jou willen aanbieden. Krijg je die allerlaagste rente, dan heb je dus de goedkoopste lening te pakken.

Offerte aanvragen

Meer rendement uit je geld door investeren in leningen

De andere kant van Lender & Spender – de Lender – zou ook interessant kunnen zijn. In maart 2019 schreef ik dat ik serieus overwoog om dat te gaan doen, maar zover is het nooit gekomen. Straal vergeten natuurlijk. Nu komt de overweging wel weer echt naar boven. 

Risico’s en kosten van investeren bij Lender & Spender

Op je spaarrekening krijg je nauwelijks rente, dus een alternatief voor een beetje rendement is wel een goed idee. Er zitten wel wat kanttekeningen aan:

  • het geld valt niet meer onder het depositogarantiestelsel
  • er is een risico: er zijn weleens problemen bij het afbetalen van leningen en dat is voor rekening van de investeerders
  • er zijn kosten aan verbonden: je betaalt servicekosten: 1% op jaarbasis over de gemiddelde uitstaande investering
  • wil je geld opnemen dat nog niet is binnengekomen aan rente en aflossing op het door jou uitgeleende geld, dan betaal je een opnamevergoeding van 1%

Dat hoeft allemaal geen bezwaar te zijn, als je het maar weet en er rekening mee houdt. Dit is een investering met wat risico, maar toch niet zo risicovol als beleggen in aandelen… denk ik. Aan de andere kant zitten we wel nog aan het begin van een crisis waarbij naar verwachting heel wat mensen in de financiële problemen komen. Oók met het afbetalen van hun leningen dus. 

Investeerderstest: mag je wel meedoen?

Op de site van Lender & Spender zie ik een Investeerderstest. Ik start de test en krijg allerlei vragen om te kijken hoeveel kennis ik heb van beleggen en hoe ik omga met risico’s. Nu heb ik wel wat verstand van geldzaken, dus krijg ik de volgende uitslag:

Score investeerderstest Lender & Spender

Ik ben nieuwsgierig en het openen van een investeerdersaccount is gratis, dus dat kan ik natuurlijk gewoon doen. Met alleen een mailadres heb ik direct een account. Daar kun je verder niets mee – totdat je een investering hebt gedaan. Dat kan al vanaf € 100, ik vind het oprecht interessant!

Ook proberen?

Laat ik niet te impulsief zijn en er even rustig over nadenken. Als ik inderdaad wat ga storten bij Lender & Spender zal ik m’n ervaringen ook hier delen!

Ontwikkelingen bij geldzaken volgen?

Meld je aan voor onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek