Search
Close this search box.

Mijn kind wil zelf beleggen!

Hoe kan mijn minderjarige zelf spelen met aandelen?

Hoe kan mijn minderjarige zelf spelen met aandelen?

Beleggen… ik had het een jaar geleden niet voor mogelijk gehouden, maar inmiddels is het hier thuis bijna dagelijks onderwerp van gesprek. En het initiatief daarvoor komt niet bij mijn vandaan…

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Beleggen met speelgeld

Een tijdje geleden begon manlief met beleggen via Bux. Hij vond het leuk, ik vond het leuk dat hij het leuk vond en deed gezellig mee. Allebei met een beperkt bedrag, echt als speelgeld. Na het eten zaten we meestal allebei even naar onze aandeeltjes te kijken. 

Beleggen

Mij boeit het niet genoeg voor dagelijkse aandacht

Inmiddels ben ik er alweer klaar mee. Zoals ik in februari al schreef: “Het zou ook zomaar kunnen dat ook deze aandelen straks mijn aandacht niet meer kunnen vasthouden, dat ik ze laat staan en wel zie wat ermee gebeurt.” Dat blijkt inderdaad zo te zijn – het boeit me gewoon niet genoeg.

Visie bij beleggingskeuzes

Manlief wel. Die is steeds bezig met wat hij nieuw zou kunnen kopen en waarom. Hij heeft ook echt een visie rondom bepaalde bedrijven – specifiek over Amerikaanse bedrijven in ‘zijn ICT-sector’. Die visie heb ik niet, ik heb wat leuke namen uitgekozen en vind het verder wel prima.

Irritatie over aandelengebabbel

Heel eerlijk: inmiddels begint dat gebabbel over aandelen me zelfs te irriteren. Misschien ben ik jaloers dat hij wel een visie heeft en ik niet? Of omdat hij wel koerswinsten boekt en ik veel minder?

Party-pooper

Ik weet het niet… ik voel steeds de behoefte om zijn halleluja-stemming te temperen, vooral te waarschuwen dat het ook de andere kant op kan. Dat aandelen ook opeens sterk in waarde kunnen dalen. Ik voel me dan een beetje party-pooper maar toch – het is natuurlijk wel zo. 

Kind wil eigen geld beleggen

Ondertussen begon onze jongste zoon, 15 jaar is hij, ook over beleggen. Dat wil hij ook wel. Beetje besmet door de verhalen van zijn vader ongetwijfeld, maar ja: hij wilde wel geld in ‘stocks’ (zijn taalgebruik is nogal verengelst) of zelfs crypto stoppen.

Beleggen voor jongeren

Liever aandelen dan snaai

Niet dat hij nou zoveel geld heeft. Hij heeft een baantje en verdient dus wel wat – en heeft niet veel uitgaven. Of nou ja, eigenlijk geeft hij best veel uit aan eten en drinken onderweg naar school en ach: als hij dat geld in aandelen wil stoppen vind ik het prima. Met snaai is het toch ook gewoon weg, met beleggen leert hij er nog wat van en wie weet wat het hem oplevert!

Beleggingsrekening voor minderjarige

Alleen toen kwamen we tot de conclusie dat je als minderjarige geen Bux-account kunt openen. En ook geen DeGiro. Simpelweg – en eigenlijk wel logisch – omdat een minderjarige juridisch nog niet handelingsbekwaam is. Dat is natuurlijk niet zo gek: zo’n beleggingsbedrijf wil geen gedoe met ouders die erachter komen dat hun kind ik-weet-niet-hoeveel geld heeft verspeeld op de beurs.

Beleggen vóór kinderen… dat is niet wat ik zoek

Er bestaat wel zoiets als ‘kinderbeleggen’. BrandNewDay heeft een speciale Kinderrekening. Bij Rabo kun je ‘beleggen voor je kind’. En zo zijn er vast nog wel meer van dat soort producten. Maar dat is niet wat wij zoeken… mijn kind wil zélf beleggen en ik zou hem die ruimte graag geven. Natuurlijk onder ons toezicht en met een beperkt bedrag. Speelgeld, zoals dat voor ons ook geldt.

Beleggen dóór kinderen!

Het is net als bij jeugdsparen. Je hebt ‘sparen voor je kind’ en ‘sparen door je kind‘. Twee heel verschillende dingen natuurlijk. ‘Beleggen vóór je kind’ is prima mogelijk – maar ‘beleggen door je kind’ kan kennelijk niet zomaar. 

Sparen door tieners

Mijn account door m’n kind laten beheren?

Zou het legaal zijn als ik een account open op mijn eigen naam, maar die laat beheren door mijn zoon? Dan ben ik verantwoordelijk – alleen kies ik ervoor om hém keuzes te laten maken. Met geld dat van hem is maar op mijn naam staat. En natuurlijk onder mijn toeziend oog, houd ik de risico’s in de gaten. Zolang hij niet in opties gaat handelen en zich niet in de schulden kan steken lijkt mij dat prima. Ik ben wel benieuwd of daar iets op tegen is… zou ik dan iets doen dat eigenlijk niet mag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Michiel van dinsdag november 16, 2021 14:36
    Haha dat in de gaten houden van m’n man… ik doe m’n best . En voor m’n zoon zou ik me niet zo zeer verdiepen in de aandelen die hij kiest, meer hem dingen vertellen over de werking van beleggen enzo. Risico’s vooral. Dat vind de docent in mij dan weer wél leuk. Sparren over welke aandelen een goed idee zijn en waarom, dat laat ik graag aan z’n vader over.

  2. Reactie op: Edith van vrijdag april 8, 2022 08:56
    Nee helaas – ik heb het niet kunnen vinden als ik hem niet laat beleggen via een account op mijn eigen naam. En inmiddels is zijn interesse alweer verdwenen dus ben ook niet meer actief op zoek.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek