Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kan korte depositorente nog veel verder omhoog?

Verschil tussen 1 jaar vast en 12 maands-Euribor is klein

Verschil tussen 1 jaar vast en 12 maands-Euribor is klein

Het gebeurt best vaak. Als ik denk: dát weten we inmiddels wel, zie ik op de grote nieuwssites weer een bericht langskomen waarvan ik het idee heb dat het intussen wel uitgekauwd is. Dat iedereen het wel weet. Zoals dat de spaarrente stijgt.

Lichtpuntje voor spaarders

Niet dus, want bij de ‘Meest gelezen’ artikelen op Telegraaf.nl prijkt het artikel ‘Lichtpuntje spaarders: rente al tientallen keren verhoogd’ bovenaan. In de sector Financieel dan, maar hoezo staan daar berichten over de oorlog in Oekraïne en een ‘vluchtpoging in Amsterdam’ op 2 en 3? 

Lichtpuntje voor spaarders

Kennelijk is het toch nieuws

Hoe dan ook: kennelijk vinden Telegraaf-lezers dit artikel interessant. Dat het in mijn ogen geen nieuws is zegt niet zoveel… ik zit immers nogal bovenop de ontwikkelingen van rentes en andere financiële onderwerpen. Dus laten we het nog eens over de spaarrente hebben.

Vergelijkingssites voor sparen

Het lichtpuntjes-artikel is ingegeven door de cijfers van MoneyView. Dit wordt in het artikel een vergelijkingssite genoemd, maar dat is het niet. HomeFinance.nl, dat is een vergelijkingssite. En VanSpaarbankVeranderen.nl. En Sparen.com. Maar MoneyView ken ik als research bureau dat wel degelijk(e) cijfers verzamelt, maar het is geen plek waar je als consument vergelijkingen kunt maken.

Tientallen verhogingen spaarrente

Hoe dan ook: de spaarrente is al tientallen keren verhoogd. Ja natuurlijk! Dat laten we dagelijks zien bij de Laatste rentewijzigingen voor sparen op ActueleRentestanden.nl.

Laatste rentewijzigingen sparen | ActueleRentestanden.nl

Ja, talloze stijgingen. Nieuws? Nee! Maar goed, het tweede kwartaal is afgelopen en dus stuurde MoneyView een kwartaalbericht naar de media over de rentes. 

Beweging vooral in depositorente

Wel een goede reden voor mij om weer eens dieper in de spaarrentes te duiken. De laatste tijd heb ik het vooral veel over de kortere deposito’s, bijvoorbeeld van 1 jaar. De variabele spaarrentes bewegen inmiddels wel wat (bij Renault Bank en Bigbank bijvoorbeeld), maar de depositorentes veel meer.

Spaargeld kort vastzetten leuke overweging

Spaargeld lang vastzetten is in mijn ogen nu niet zo aantrekkelijk, maar 1 jaar is wel een leuke overweging. Zeker nu die rentes interessante vormen aannemen.

Depositorentes vergelijken

Deposito 1 jaar vast vs Euribor 12 maanden

Toch heb ik er zelf nog geen gebruik van gemaakt. Zonet dacht ik: laat ik eens kijken hoe de 1-jaars depositorente zich gedraagt ten opzichte van de 12-maands Euribor. Dat die laatste enorm gestegen is in de afgelopen maanden, dat weet ik wel. Maar gaat de stijging van de depositorentes in dezelfde lijn?

Depositorente 1 jr vs 12 mnd Euribor

Nee dus! Lopen wij te jubelen over de verhoging van de 1-jaars depositorente, maar als ik naar het verschil kijk met de 12 maands-Euribor… dan zit er nog wel wat ruimte voor verdere verhoging. Toch? 

Zou verschil gelijk moeten blijven?

Eerlijk gezegd weet ik niet of het heel realistisch is wat ik denk. Ik heb dan het idee dat het verschil tussen de marktrente en de depositorente met dezelfde looptijd ongeveer gelijk zou moeten blijven, en dat is nu in elk geval niet zo.

Meebewegen met marktrente

M’n gedachten gaan dan meteen aan de commotie rondom de doorlopend krediet-rentes in combinatie met de marktrentes. De banken moeten flink compenseren omdat ze de rente op doorlopende kredietproducten niet hebben laten meebewegen. Tuurlijk, dat is niet te vergelijken: daar gaat het om variabele rentes. Bij persoonlijke leningen is die discussie er niet – en deposito’s liggen meer in die lijn (rente staat voor een x-periode vast).

Afwachten of vastzetten?

Zou het niet zo zijn dat de kans groot is dat de 1-jaars depositorente de komende tijd nog verder gaat stijgen? Is het dus beter om nog even te wachten met het vastzetten van je geld? Aan de andere kant: elke week dat je nu je geld hebt vastgezet – tegen bijv. 1,3% in Zweden of 1,22% in België – levert het fors meer op dan op je spaarrekening met maximaal 0,35% rente. Heb jij al spaargeld vastgezet?

Rente-ontwikkeling in de gaten houden?

Dat gaat makkelijk met onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek