Search
Close this search box.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Wat zijn de kosten, regels en voordelen van NHG

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een extra zekerheid bij uw hypotheek. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) staat borg voor het terugbetalen van het geleende bedrag aan de bank. Als u in de problemen komt met het betalen van uw hypotheeklasten biedt NHG oplossingen. Helpen die niet en moet u de woning met verlies verkopen? Dan vergoedt NHG (binnen voorwaarden) de restschuld aan de bank.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Voordelen van NHG

De zekerheid van NHG is prettig voor u en voor uw hypotheekbank. De bank loopt immers veel minder risico om haar geld niet terug te krijgen. Vanwege die zekerheid is de rente op een hypotheek met NHG ook veel lager dan zonder. U krijgt een aanzienlijke korting op uw hypotheekrente, waardoor de maandlasten van uw hypotheek veel lager zijn.

Kosten van NHG

Voor de Nationale Hypotheek Garantie betaalt u eenmalig een premie bij het afsluiten van uw hypotheek. Deze premie wordt de borgtochtprovisie of NHG-premie genoemd. De borgtochtprovisie is voor 2023 – net als in 2022 – vastgesteld op 0,6% van het hypotheekbedrag (2021 en 2020: 0,7% – 2019: 0,9% – 2018 en 2017: 1,0%). De NHG kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Omdat u de kosten eenmalig betaalt en u jaarlijks van het rentevoordeel profiteert zijn de kosten van NHG snel terugverdiend.

Oplossingen bij betalingsproblemen

Heeft u problemen bij het betalen van de maandlasten van uw hypotheek? Dat komt vaak door een tijdelijke verandering van uw inkomen. ZoΓÇÖn tijdelijk probleem kan soms opgelost worden met hulp van de bank of van NHG. Denk aan het inzetten van een budgetcoach of het treffen van een betalingsregeling met de bank. NHG biedt de mogelijkheid van de Woonlastenfaciliteit: een overbruggingslening waarmee tijdelijk uw hypotheeklasten worden voldaan. Hierdoor wordt uw schuld wel verhoogd.

Regels voor NHG

Niet voor elke hypotheek kunt u NHG krijgen. Er zijn grenzen en regels waaraan uw hypotheekaanvraag moet voldoen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit zijn strakke regels waarop geen uitzonderingen mogelijk zijn.

NHG voor bestaande hypotheek

Een hypotheek met NHG wordt veelal afgesloten bij de aankoop van hun woning. Het is ook mogelijk om achteraf over te stappen naar een hypotheek met NHG. Daarbij geldt als voorwaarde dat u ófwel een verbouwing of andere woningverbetering meeneemt in de nieuwe hypotheek, ófwel overstapt van een aflossingsvrije hypotheek naar een hypotheek met een aflosvorm. Oversluiten naar NHG is ook nog mogelijk als de overstap noodzakelijk is om de eigen woning te behouden.

Check ook de site van NHG

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van hypotheken

je gegevens zijn veilig

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek