HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Slecht nieuws over de spaarrente

CBP: sparen gaat niet veel meer opleveren

CBP: sparen gaat niet veel meer opleveren

De spaarrente, we houden ons er bij HomeFinance op dagelijkse basis mee bezig. Elke werkdag voeren we de rentewijzigingen door voor zo ongeveer alle spaarrekeningen en deposito’s die je in Nederland kunt openen. En dat niet alleen: ook de algemene marktrentes houden we nauwlettend in de gaten. Opvallende ontwikkelingen in die rentes, daar schrijven we dan weer graag berichten over. Zo weet jij wat er speelt!

Blije berichten over hogere spaarrentes

We vinden het dan ook altijd fijn als er iets bijzonders te vertellen is, bij voorkeur een leuke verhoging van de spaarrente. Daar worden spaarders blij van – en wij dus ook. De laatste tijd hadden we in dat kader best wat leuke berichten:

Blije berichten over hogere spaarrentes, daar willen we wel meer van.

CPB: reële rente blijft laag op langere termijn

Dit is er alleen niet zo één, want gisteren kwam het Centraal Planbureau (CPB) met een publicatie waarin ze de verwachting uitspreken dat de reële rente waarschijnlijk laag blijft op de langere termijn. Tja. Daar valt weinig positiefs van te maken voor spaarders.

Wat is reële rente?

Nu kan ik me voorstellen dat jij denkt: reële rente? Wat bedoelen ze daarmee? Het gaat om de rente die je overhoudt als je van het percentage dat je van de bank krijgt (de nominale rente) de inflatie aftrekt. Je weet wel, die inflatie die zo bizar hoog is de laatste tijd. Daardoor staat die reële rente nu op een historisch laag niveau. In gewone mensentermen: dik onder nul. Als je 1% spaarrente krijgt, maar de inflatie is 9% – dan is de reële rente MIN 8%. 

Inflatie wordt niet goedgemaakt door rente

Het is prima te beredeneren. De inflatie geeft aan hoe de prijzen zich ontwikkelen. Is die 9%, dan kun je door de hogere prijzen 9% minder kopen van hetzelfde aantal euro’s. Je geld wordt simpelweg snel minder waard. Dan is die 1% rente een druppel op de gloeiende plaat. Het verzacht die inflatie maar een heel klein beetje. Uiteindelijk is je geld dan nog steeds 8% minder waard.

Geld wordt snel minder waard: inflatie

Niets overhouden aan sparen

Het is al een tijdje duidelijk dat we aan sparen eigenlijk niets overhouden. In eerste instantie denk je dan: ach, dat is tijdelijk. Die rentes gaan wel weer omhoog – en de inflatie naar beneden. Je wilt gewoon geloven dat sparen je per saldo wél iets oplevert – meer dan alleen een bedrag om later dingen mee te kopen. Je wilt geloven dat je er rendement aan overhoudt.

Oorzaken structureel lage rente

Die hoop wordt door het CPB gewoon even de kop in gedrukt. De economen hebben in beeld gebracht dat er al jaren een neerwaartse spiraal is voor de reële rente. Al sinds de jaren tachtig zelfs! En ze gaan er ook vanuit dat de rente op middellange tot lange termijn laag blijft… daar zit een hele economische redenering achter over stijgende levensverwachtingen en lagere productiviteitsgroei. Interessant!

Oorzaken structureel lage rente - CPB.nl

Ik zal niet proberen dit allemaal hier uit te leggen. Als ik het al zou kunnen; dit is hogere economische wetenschap zeg maar. De boodschap is wel duidelijk: op een hogere reële rente hoeven we op de langere termijn niet te rekenen. 

Op dit moment helemáál dramatisch

Kijk ik naar de grafiekjes in de infographic van het CPB, dan valt op dat de roze lijn van de reële rente ‘op dit moment’ al vóór 2020 stopt. Inmiddels zou deze nog sterk naar beneden geschoten zijn, gezien de hoge inflatie van dit moment. Ter illustratie:

Spaarrente en inflatie - 2006-2022

De stand vlak voor 2020 was inderdaad dat de inflatie hoger was dan de spaarrente, het verschil lag iets boven de 2%. Maar nu… nu is het verschil véél groter. Laten we maar hopen dat die extreem negatieve reële rente wel echt tijdelijk blijkt. Op dit moment is de voorspelling van het CPB van ergens tussen de -1 en -2% bijna aantrekkelijk te noemen…

Bijblijven qua rentes en sparen?

We helpen je met onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties

  1. Reactie op: Jansen van zaterdag juli 16, 2022 13:07
    Leef buiten de euro en krijg echt waar 18% rente op mijn spaargeld van de bank , zo van die rente alleen Kan ik rond komen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen