Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 25 juli 2022, 10:49 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt

Vrijdag was het weer zo ver: de maandelijkse cijfers over de woningmarkt werden bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kern: In bijna alle provincies vlakt prijsstijging koopwoningen af.

Stijging huizenprijzen vlakt af - wat betekent dat?

Iets meer in detail: de stijging van de huizenprijzen voor bestaande koopwoningen kwam in juni uit op 16,6%. Dat houdt in dat er in de afgelopen juni-maand 16,6% méér betaald werd dan in juni 2021. In mei was de prijsstijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar nog 18.8%. Dat bedoelen ze bij het CBS dus met afvlakken: de stijging wordt minder. Met die 16,6% is de prijsstijging de laagste sinds juli vorig jaar.

Ontwikkeling prijzen bestaande koopwoningen tm juni 2022 - CBS.nl

Verraderlijke percentages

Ik blijf het wat verraderlijk vinden om die percentages te noemen. Als je zegt 'in juni 2022 zijn de prijzen met 16,6% gestegen' lijkt het net alsof het gaat om een prijsstijging in één maand tijd. 

Stijging in een jaar tijd

Dat is het niet, het gaat om de vergelijking met een jaar geleden. Een stijging in een jaar tijd dus. Zo werkt het ook met de inflatiecijfers. Het is wel logisch om op die manier te kijken naar statistieken, want zo haal je de seizoensinvloeden uit de cijfers.

Ontwikkeling van maand tot maand

Toch vind ik het ook erg interessant om te kijken naar de ontwikkeling van maand tot maand. Zeker als het gaat om maanden waarvan ik niet verwacht dat het seizoen nou zoveel invloed heeft, zoals de vergelijking van de maand juni met de maand mei.

Huizenprijzen sinds vorige maand... gedaald

Kijk je naar het verschil in huizenprijzen tussen mei en juni 2022, dan zie je dat de gemiddelde huizenprijs eigenlijk wat gedaald is! In mei stond die op € 429.077 - in juni bleef de gemiddelde transactieprijs steken op € 428.932. Eigenlijk een héle lichte daling van de huizenprijzen dus! 

Prijsindex bestaande koopwoningen tm juni 2022 - CBS.nl

Waar gaat het naartoe met de huizenmarkt?

Er werden ook weer ruim minder woningen verkocht in de afgelopen maand. Waar gaat dat naartoe met de huizenmarkt? De eerdere snelle stijging van de hypotheekrente was wel een verklaring voor de verandering op de woningmarkt. Nu is de hypotheekrente inmiddels in navolging van de kapitaalmarktrente redelijk tot rust gekomen, de laatste weken eerder een dalende trend dan stijgend. 

Laatste rentewijzigingen hypotheken

Onzekerheid heeft toegeslagen

Maar ja, de onzekerheid heeft wel toegeslagen denk ik. En onzekerheid heeft een grote invloed op de markt.

Onzekerheid door de enorme inflatie, waardoor je misschien twijfelt over de maandlasten die je in de toekomst kunt dragen.

Onzekerheid over de hypotheekrente: het besef dat die niet voor eeuwig op dat bizar lage niveau blijft. Dat die opeens flink kan stijgen en dat zo'n hogere hypotheekrente voor een heel ander financieel plaatje zorgt.

Onzekerheid over de volgorde van woningaankoop en -verkoop: wat is wijsheid? Waar het in de afgelopen jaren het slimste was om éérst te zorgen dat je een ander huis kocht... verkopen ging zo makkelijk dat je daar geen zorgen over hoefde te hebben... slaat nu de twijfel toe.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.