Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Eigenlijk stijgen de huizenprijzen niet meer

Waar gaat het naartoe met de huizenmarkt?

Waar gaat het naartoe met de huizenmarkt?

Vrijdag was het weer zo ver: de maandelijkse cijfers over de woningmarkt werden bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De kern: In bijna alle provincies vlakt prijsstijging koopwoningen af.

Stijging huizenprijzen vlakt af – wat betekent dat?

Iets meer in detail: de stijging van de huizenprijzen voor bestaande koopwoningen kwam in juni uit op 16,6%. Dat houdt in dat er in de afgelopen juni-maand 16,6% méér betaald werd dan in juni 2021. In mei was de prijsstijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar nog 18.8%. Dat bedoelen ze bij het CBS dus met afvlakken: de stijging wordt minder. Met die 16,6% is de prijsstijging de laagste sinds juli vorig jaar.

Ontwikkeling prijzen bestaande koopwoningen tm juni 2022 - CBS.nl

Verraderlijke percentages

Ik blijf het wat verraderlijk vinden om die percentages te noemen. Als je zegt ‘in juni 2022 zijn de prijzen met 16,6% gestegen’ lijkt het net alsof het gaat om een prijsstijging in één maand tijd. 

Stijging in een jaar tijd

Dat is het niet, het gaat om de vergelijking met een jaar geleden. Een stijging in een jaar tijd dus. Zo werkt het ook met de inflatiecijfers. Het is wel logisch om op die manier te kijken naar statistieken, want zo haal je de seizoensinvloeden uit de cijfers.

Ontwikkeling van maand tot maand

Toch vind ik het ook erg interessant om te kijken naar de ontwikkeling van maand tot maand. Zeker als het gaat om maanden waarvan ik niet verwacht dat het seizoen nou zoveel invloed heeft, zoals de vergelijking van de maand juni met de maand mei.

Huizenprijzen sinds vorige maand… gedaald

Kijk je naar het verschil in huizenprijzen tussen mei en juni 2022, dan zie je dat de gemiddelde huizenprijs eigenlijk wat gedaald is! In mei stond die op € 429.077 – in juni bleef de gemiddelde transactieprijs steken op € 428.932. Eigenlijk een héle lichte daling van de huizenprijzen dus! 

Prijsindex bestaande koopwoningen tm juni 2022 - CBS.nl

Waar gaat het naartoe met de huizenmarkt?

Er werden ook weer ruim minder woningen verkocht in de afgelopen maand. Waar gaat dat naartoe met de huizenmarkt? De eerdere snelle stijging van de hypotheekrente was wel een verklaring voor de verandering op de woningmarkt. Nu is de hypotheekrente inmiddels in navolging van de kapitaalmarktrente redelijk tot rust gekomen, de laatste weken eerder een dalende trend dan stijgend. 

Laatste rentewijzigingen hypotheken

Onzekerheid heeft toegeslagen

Maar ja, de onzekerheid heeft wel toegeslagen denk ik. En onzekerheid heeft een grote invloed op de markt.

Onzekerheid door de enorme inflatie, waardoor je misschien twijfelt over de maandlasten die je in de toekomst kunt dragen.

Onzekerheid over de hypotheekrente: het besef dat die niet voor eeuwig op dat bizar lage niveau blijft. Dat die opeens flink kan stijgen en dat zo’n hogere hypotheekrente voor een heel ander financieel plaatje zorgt.

Onzekerheid over de volgorde van woningaankoop en -verkoop: wat is wijsheid? Waar het in de afgelopen jaren het slimste was om éérst te zorgen dat je een ander huis kocht… verkopen ging zo makkelijk dat je daar geen zorgen over hoefde te hebben… slaat nu de twijfel toe.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: Paul van maandag juli 25, 2022 18:30
  Idd duidelijk stuk.
  Maar wat ik mis is de energietransitie.
  Als je een huis wilt kopen ok.
  Maar kijk niet alleen naar de rente.
  Kijk zeker ook hoeveel je moet investeren in zonnepanelen en warmte pomp.want de prijs van gas gaat door het dak.en dat verandert niet meer…

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek