HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Appartement? VvE reserve is spaartegoed voor box 3!

Belasting betalen over reserve Vereniging van Eigenaren

Belasting betalen over reserve Vereniging van Eigenaren

Huizenbezitters die een appartement hebben, betalen maandelijks een bedrag aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze VvE zorgt er voor dat de buitenkant van alle appartementen goed wordt onderhouden. U moet dan denken aan schilderwerk, nieuwe dakbedekking etc. Natuurlijk wordt er ook een reserve opgebouwd zodat in latere jaren de grote uitgaven zoals bijvoorbeeld een nieuwe dak betaald kunnen worden.

Opgebouwde reserve opgeven bij Belastingdienst

Iedere huiseigenaar van het appartement moet zijn gedeelte van de opgebouwde reserve opgeven aan de Belastingdienst als vermogen in box 3. Onlangs heeft het gerechtshof in Arnhem een uitspraak gedaan hoe dit vermogen belast moet worden.

Uitspraak van de rechter over reserve VvE

Dit is de uitkomst:

Bezit een belastingplichtige een aandeel in een VvE-reserve in een belastingjaar, voordat de overbruggingswetgeving in box 3 is ingegaan? Dan had de Belastingdienst dit aandeel in de VvE-reserve moeten belasten in box 3 tegen een forfaitair rendement van 0,12% (bank- en spaartegoeden) in plaats van 5,38% (overige bezittingen).

VvE reserve is spaargeld, geen belegging

Een echtpaar is naar de rechter gestapt omdat hun vermogen (aandeel in de VvE) belast werd met een percentage van 5,38%. De rechter is van mening dat bijdragen aan een VvE-reserve op een aparte betaalrekening of spaarrekening moeten worden gestort. Daarom moet het aandeel in de VvE-reserve als een banktegoed worden gezien.

Fout van de fiscus

Ik vind het vreemd dat de Belastingdienst is uitgegaan van een hoger percentage. Het lijkt mij logisch dat reservegelden op een spaarrekening worden gestort en dat daar niet mee wordt belegd. Waarom risico nemen met gelden die gereserveerd zijn voor het onderhoud van de appartementen? Een net appartement met de goede V.v.E. behoudt namelijk zijn waarde. Hierbij is vooral het reserve fonds belangrijk en de VvE bijdrage moet niet te hoog worden.

Heeft u een appartement? Ga dan goed na hoe uw deel van de VvE reserve door de fiscus is ingedeeld in box 3. Dat kan een mooi bedrag aan belasting schelen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen