Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Appartement? VvE reserve is spaartegoed voor box 3!

Belasting betalen over reserve Vereniging van Eigenaren

Belasting betalen over reserve Vereniging van Eigenaren

Huizenbezitters die een appartement hebben, betalen maandelijks een bedrag aan de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze VvE zorgt er voor dat de buitenkant van alle appartementen goed wordt onderhouden. U moet dan denken aan schilderwerk, nieuwe dakbedekking etc. Natuurlijk wordt er ook een reserve opgebouwd zodat in latere jaren de grote uitgaven zoals bijvoorbeeld een nieuwe dak betaald kunnen worden.

Opgebouwde reserve opgeven bij Belastingdienst

Iedere huiseigenaar van het appartement moet zijn gedeelte van de opgebouwde reserve opgeven aan de Belastingdienst als vermogen in box 3. Onlangs heeft het gerechtshof in Arnhem een uitspraak gedaan hoe dit vermogen belast moet worden.

Uitspraak van de rechter over reserve VvE

Dit is de uitkomst:

Bezit een belastingplichtige een aandeel in een VvE-reserve in een belastingjaar, voordat de overbruggingswetgeving in box 3 is ingegaan? Dan had de Belastingdienst dit aandeel in de VvE-reserve moeten belasten in box 3 tegen een forfaitair rendement van 0,12% (bank- en spaartegoeden) in plaats van 5,38% (overige bezittingen).

VvE reserve is spaargeld, geen belegging

Een echtpaar is naar de rechter gestapt omdat hun vermogen (aandeel in de VvE) belast werd met een percentage van 5,38%. De rechter is van mening dat bijdragen aan een VvE-reserve op een aparte betaalrekening of spaarrekening moeten worden gestort. Daarom moet het aandeel in de VvE-reserve als een banktegoed worden gezien.

Fout van de fiscus

Ik vind het vreemd dat de Belastingdienst is uitgegaan van een hoger percentage. Het lijkt mij logisch dat reservegelden op een spaarrekening worden gestort en dat daar niet mee wordt belegd. Waarom risico nemen met gelden die gereserveerd zijn voor het onderhoud van de appartementen? Een net appartement met de goede V.v.E. behoudt namelijk zijn waarde. Hierbij is vooral het reserve fonds belangrijk en de VvE bijdrage moet niet te hoog worden.

Heeft u een appartement? Ga dan goed na hoe uw deel van de VvE reserve door de fiscus is ingedeeld in box 3. Dat kan een mooi bedrag aan belasting schelen!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek