Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Als een huurder overlijdt…

Ook huurders kunnen financiële gevolgen van het overlijden opvangen

Ook huurders kunnen financiële gevolgen van het overlijden opvangen

Huiseigenaren hebben de financiële gevolgen van het overlijden van een van de kostwinners beter geregeld dan huurders. Voor een klein bedrag per maand kunnen ook huurders het gezin beschermen en behoeden voor geldzorgen na het overlijden van één van de huurders. Voor minder dan €10 per maand kun je al een groot bedrag verzekeren. Naar verhouding weinig geld om grote financiële ellende te voorkomen.

Nadelen van huren

Het huren van een woning heeft diverse nadelen ten opzichte van het kopen van een woning.

Een belangrijk verschil is dat huiseigenaren overwaarde opbouwen door de waardeontwikkeling van woningen en door aflossingen op de hypotheek.

Een ander groot voordeel van een koopwoning is dat woningbezitters de maandlasten voor bijvoorbeeld 20 jaar vast kunnen zetten. Huurders moeten jaarlijks vrezen voor fikse huurverhogingen.

Er is nog een nadeel waar huurders tegenaan lopen, maar na een gesprek met een financieel adviseur is dit nadeel te ondervangen.

Wat gebeurt er met de huurwoning na het overlijden van een huurder?

Na het overlijden van een van de huurders valt er waarschijnlijk ook een inkomen weg. De achterblijvers moeten dus met minder inkomen de vaste lasten blijven betalen en ook de andere kosten van levensonderhoud dragen.

Huurtoeslag

In “the best case scenario” stijgt de huurtoeslag, maar huurders in de vrije sector hebben geen recht op huurtoeslag. Ook met een sociale huurwoning is het de vraag of er recht is op huurtoeslag.

Huur te duur

Als de financiële lasten na het overlijden te zwaar zijn voor de nabestaanden, moeten ze de huurwoning opzeggen. Het vinden van een goedkopere huurwoning is niet eenvoudig op dit moment, en het is überhaupt de vraag of de achterblijvers het huren van een huis financieel rond kunnen krijgen. Je begrijpt dat er naast het emotionele leed door het overlijden ook nog geldzorgen ontstaan. 

Geldstress na overlijden partner huurhuis

Hebben huiseigenaren het beter geregeld?

Huizenbezitters kopen het huis meestal met behulp van een hypotheek. De hypotheekadviseur zorgt niet alleen voor de lening om het huis te kunnen kopen, er wordt ook gekeken naar de risico’s die woningeigenaren lopen.

Risico overlijden afgedekt

Ze kunnen namelijk arbeidsongeschikt raken of overlijden voordat de hypotheek is afbetaald. De adviseur zal in de hypotheekgesprekken adviseren om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit advies volgt zeker als na overlijden de achterblijvers niet in staat zijn om het huishouden draaiende te houden. Bij overlijden wordt de resterende hypotheek bijvoorbeeld volledig afbetaald.

Overlijdensrisicoverzekeringen vergelijken

Overlijdensrisicoverzekering: ook voor huurders!

Zodra je een huis gaat huren heb je helaas niet het advies van een verzekeringsadviseur nodig. Ik zeg helaas, want in gesprek gaan met een adviseur is verstandig voor het verzekeren van je spullen, je aansprakelijkheid en je financiële toekomst. Gelukkig kun je ook later nog advies inwinnen.

Professioneel verzekeringsadvies

De adviseur zal ook kijken naar de gevolgen van het overlijden van een van de huurders voor de rest van het gezin. Kunnen de achterblijvers de rekening blijven betalen of moet er een verzekering komen om het risico te verzekeren? Onterecht wordt vaak gedacht dat het verzekeren van de financiële gevolgen van het overlijden kostbaar is.

Voorbeeld overlijdensrisico verzekeren

Wist je dat een 35-jarige een bedrag van €50.000 kan verzekeren tegen een premie van minder dan €5 per maand? Deze verzekering keert €50.000 uit als de verzekerde overlijdt in de komende 30 jaren. Je verzekert als het ware het te jong overlijden van de verzekerde. Als de partner ook 35 jaar is, kan de verzekering op twee levens worden afgesloten tegen een premie van minder dan €7,50 per maand. Voor het advies en de bemiddeling komen er eenmalig kosten bij, maar dat is alleen bij het afsluiten van de overlijdensrisicoverzekering.

Persoonlijk advies van een expert

Wil je meer weten over de overlijdensrisicoverzekering en wil je een persoonlijk advies van een expert? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Een verzekeringsadviseur neemt vervolgens contact met jou op en helpt jou ook bij het bepalen van het bedrag dat uitgekeerd moet worden bij overlijden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek