Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHogere hypotheekrente door verlopen renteaanbod
Het regelen van een hypotheek gaat niet helemaal vanzelf. Daar moet de adviseur wel wat voor doen, en de aanvrager zelf ook! Zeker bij een stijgende hypotheekrente is snelheid geboden.
Bij het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (Kifid) heeft een huizenbezitter geen gelijk gekregen. Het gevolg is dat deze huizenbezitter meer hypotheekrente gaat betalen: ruim 100.000 euro!
Wat is er gebeurd?
Op 3 januari 2022 is er een renteaanbod aangevraagd. Ieder renteaanbod is voor een bepaalde duur geldig. Meestal is geldigheidsduur drie maanden en kan deze voor een paar maanden verlengd worden. Binnen ddeze periode van geldigheid moet de hypotheek dan passeren bij de notaris.
Een bank verwacht ook van een klant dat deze binnen een bepaalde periode alle benodigde stukken aanlevert zodat de bank deze kan beoordelen. In deze situatie was de uiterste datum 5 maart. Op 16 maart heeft de bank nog om extra informatie gevraagd betreffende het taxatierapport. Helaas wordt deze extra informatie pas op 5 april aangeleverd.
Als hypotheekadviseur zorg ik altijd dat binnen drie weken alle stukken bij de bank liggen. Als een klant goed meewerkt dan liggen de stukken vaak al binnen twee weken bij de des betreffende bank zodat de stukken beoordeeld kunnen worden.
Het is natuurlijk altijd mogelijk dat een bank nog aanvullende stukken wil zien. Voor mij komt dit meestal niet als een verrassing. Ik ben namelijk van mening dat als een hypotheekadviseur vooraf het klantdossier goed beoordeelt, hij/zij weet of de bank nog verdere stukken wil hebben.
In bovenstaande situatie duurt het te lang alvorens bepaalde stukken worden aangeleverd. Daardoor vervalt het renteaanbod en moet er een nieuw aanbod aangevraagd worden. Intussen is de hypotheekrente behoorlijk gestegen. De hypotheek wordt dus fors duurder. De huizenbezitters eisten daarvoor een vergoeding van ruim 100.000 euro!
Volgens het stel lijden zij door de hogere hypotheekrente bruto €145.565 en netto €106.281,- aan schade. Dit eisen zij terug van de adviseur die zij hiervoor verantwoordelijk houden omdat hij het laatste stuk pas op 5 april heeft aangeleverd.
Volgens de adviseur is dit echter niet zijn schuld. De data stonden precies vermeld in de offerte van de bank. Het was een gecompliceerde aanvraag, waardoor tot op een laat moment nieuwe documenten werden opgevraagd.
Uit deze uitspraak blijkt duidelijk dat huizenbezitters ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Een goede hypotheekadviseur zal zijn klant diverse keren benaderen dat deze nog stukken moet hebben zodat op tijd het hypotheekdossier kan worden beoordeeld. Uit deze communicatie (mail of telefonisch) zal de hypotheekadviseur duidelijk de deadline moeten vermelden met daarbij de gevolgen. In een korte tijd is in deze situatie de hypotheekrente flink gestegen. Het lijkt mij dat alle partijen op de hoogte waren van deze verhoging. Het is daarom nog belangrijker om een stapje harder te lopen om het dossier op tijd compleet te krijgen.
De gevolgen voor de huizenbezitter zijn enorm. Deze gaat een flinke periode (10 en 20 jaar) een veel hogere hypotheekrente betalen.
Op zoek naar een goede hypotheekadviseur?
Maak kennis met onze experts!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.