Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrentes stabiliseren na periode van daling

Na een periode van bijna drie maanden waarin de hypotheekrentes aanzienlijk daalden, is er nu een stagnatie in deze trend waarneembaar. Dit fenomeen is een reactie op de recente ontwikkelingen in de kapitaalmarkten, waar we een lichte stijging van de rentes zien.

Volgens financieel expert Robin van Homefinance.nl zijn er geldverstrekkers die beginnen met het verhogen van hun rentetarieven. De stijgende rentes op de kapitaalmarkten hebben tot gevolg dat geldverstrekkers hogere kosten hebben bij het aantrekken van kapitaal. Om hun winstmarges te beschermen, lijkt een verhoging van de hypotheekrentes een logische stap.

De recente verandering in de renteontwikkeling op de kapitaalmarkten hangt samen met de houding van beleggers. In de afgelopen maanden waren zij opvallend optimistisch over de afkoelende inflatie, wat de verwachting wekte dat centrale banken hun beleidsrentes zouden verlagen. Echter, recente uitspraken van centrale bankiers wijzen erop dat renteverlagingen in de nabije toekomst niet waarschijnlijk zijn.

Deze ontwikkelingen suggereren dat de rentes op financiële markten mogelijk voorlopig hoger blijven, wat uiteindelijk ook impact heeft op de hypotheekmarkt.

Gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast ligt nog steeds laag

Recente data van Homefinance.nl laten zien dat de gemiddelde hypotheekrente voor een periode van 10 jaar vast, met NHG-verzekering, momenteel op 3,78 procent staat. Voor hypotheken zonder NHG-verzekering is dit gemiddeld 4,28 procent. Ter vergelijking: in oktober 2023 waren deze tarieven ongeveer 0,5 procentpunt hoger.

Nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster tonen aan dat de huizenprijzen in de krappe markt vorige maand met 1,6 procent zijn gestegen ten opzichte van december 2022. Dit is de eerste jaarlijkse prijsstijging in bijna een jaar tijd.

Volgens Robin van Homefinance.nl is de periode van dalende huizenprijzen opmerkelijk kort geweest. Ondanks de significante stijging van de hypotheekrentes in 2022, is de druk op de huizenprijzen relatief beperkt gebleven.

De gemiddelde prijs van een woning lag een maand geleden op meer dan 422.000 euro, wat een stijging van 0,2 procent is vergeleken met november. De reden voor deze stijging is het aanhoudende tekort aan woningaanbod in vergelijking met de vraag. Daarnaast spelen hogere lonen een rol, waardoor potentiële kopers meer te besteden hebben.

23 jan.
Rabobank 3,86%
Tulp Hypotheken 3,88%
bijBouwe 3,92%
Lloyds Bank 3,92%
NIBC 3,93%
Venn 3,93%
Hypotrust 3,94%
Moneyou 3,94%
Centraal Beheer 3,95%
Argenta 3,96%
Robuust Hypotheken 3,96%
Vista Hypotheken 3,99%
Obvion 4,00%
ABN AMRO 4,01%
ASR 4,01%

Hypotheekrente op een rijtje

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek