Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremie omlaag door blockchain?

Annemarie van Gaal, zorgverzekeraars en nieuwe technologie

Annemarie van Gaal, zorgverzekeraars en nieuwe technologie

Het is weer zover: ik moet toegeven dat een ‘hippe term’ me weinig zegt. Daarbij gaat het niet over iets waar mijn kinderen mee thuiskomen. Dan zou ik omvallen van verbazing, als één van mijn mannetjes binnenkomt en iets over ‘blockchain’ roept. Want die term bedoel ik dus.

Blockchain in het nieuws

Het is niet dat ik nog nooit ergens dat woord tegengekomen was, dat wel. Ik had me er alleen nog nooit in verdiept. Altijd dat gevoel van ‘iets ingewikkelds digitaals, laat maar’. Alleen kun je dat natuurlijk niet blijven zeggen in een wereld die gewoon steeds ingewikkelder digitaal wordt. En toen ik vanmorgen bij het doornemen van het nieuws twee keer iets over blockchain tegenkwam besloot ik toch maar eens te gaan kijken wat dat nu eigenlijk is.

Verzekeringen efficiënter maken

De eerste plek waar ik het zag was in de reacties onder een artikel over een grove blunder van Annemarie van Gaal. Die besloot lekker populair tegen zorgverzekeraars aan te schoppen in haar Telegraaf-column, maar daarbij dingen te roepen als ‘wens’ die allang geregeld zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was er als de kippen bij om op de wensen van Van Gaal te reageren.

Proef met blockchain bij verzekeraars

Maar – in de reacties op AM Web riep iemand dus iets over blockchain. En op diezelfde site stond een artikel over een proef met blockchaintechnologie in verzekeringsland. Leuk om te weten, maar wat ís dat nou eigenlijk? Gelukkig is er genoeg over te vinden op internet. Zelf vond ik deze uitleg op Watisblockchain.nl heel helder. Gedistribueerd vertrouwen noemen ze het. Gegevens niet opslaan op streng beveiligde en ontoegankelijke centrale databases, maar juist decentraal en open. Maar toch veilig en heel flexibel.

Bitcoin en ICO met blockchain

Over bitcoin heb ik al eerder iets geschreven hier. Dat digitale geld is één van de toepassingen van blockchain. Nog geen gemeengoed – de meningen over bitcoin lopen nogal uiteen – maar ongetwijfeld wel de toekomst. Op dit moment zijn ICO’s (international coin offering) enorm in het nieuws… in China verboden, de Amerikaanse SEC heeft de regels aangescherpt en de Britse toezichthouder waarschuwt actief.

Zorgpremie omlaag zou mooi zijn

Dat hele blockchain verhaal, het klinkt indrukwekkend. Mijn technische en digitale kennis is alleen niet voldoende om er een gefundeerde mening over te hebben. Wat ik wel zie is dat het de wereld van administratie enorm kan veranderen. Zou toch mooi zijn als verzekeraars met deze nieuwe technologie flink op de kosten kunnen besparen… dat zou ons dan weer moeten schelen in de verzekeringspremie. Ook die van de zorgverzekeringen – is Annemarie ook weer blij!

Check de zorgpremies

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek