HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgpremie omlaag door blockchain?

Annemarie van Gaal, zorgverzekeraars en nieuwe technologie

Annemarie van Gaal, zorgverzekeraars en nieuwe technologie

Het is weer zover: ik moet toegeven dat een ‘hippe term’ me weinig zegt. Daarbij gaat het niet over iets waar mijn kinderen mee thuiskomen. Dan zou ik omvallen van verbazing, als één van mijn mannetjes binnenkomt en iets over ‘blockchain’ roept. Want die term bedoel ik dus.

Blockchain in het nieuws

Het is niet dat ik nog nooit ergens dat woord tegengekomen was, dat wel. Ik had me er alleen nog nooit in verdiept. Altijd dat gevoel van ‘iets ingewikkelds digitaals, laat maar’. Alleen kun je dat natuurlijk niet blijven zeggen in een wereld die gewoon steeds ingewikkelder digitaal wordt. En toen ik vanmorgen bij het doornemen van het nieuws twee keer iets over blockchain tegenkwam besloot ik toch maar eens te gaan kijken wat dat nu eigenlijk is.

Verzekeringen efficiënter maken

De eerste plek waar ik het zag was in de reacties onder een artikel over een grove blunder van Annemarie van Gaal. Die besloot lekker populair tegen zorgverzekeraars aan te schoppen in haar Telegraaf-column, maar daarbij dingen te roepen als ‘wens’ die allang geregeld zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was er als de kippen bij om op de wensen van Van Gaal te reageren.

Proef met blockchain bij verzekeraars

Maar – in de reacties op AM Web riep iemand dus iets over blockchain. En op diezelfde site stond een artikel over een proef met blockchaintechnologie in verzekeringsland. Leuk om te weten, maar wat ís dat nou eigenlijk? Gelukkig is er genoeg over te vinden op internet. Zelf vond ik deze uitleg op Watisblockchain.nl heel helder. Gedistribueerd vertrouwen noemen ze het. Gegevens niet opslaan op streng beveiligde en ontoegankelijke centrale databases, maar juist decentraal en open. Maar toch veilig en heel flexibel.

Bitcoin en ICO met blockchain

Over bitcoin heb ik al eerder iets geschreven hier. Dat digitale geld is één van de toepassingen van blockchain. Nog geen gemeengoed – de meningen over bitcoin lopen nogal uiteen – maar ongetwijfeld wel de toekomst. Op dit moment zijn ICO’s (international coin offering) enorm in het nieuws… in China verboden, de Amerikaanse SEC heeft de regels aangescherpt en de Britse toezichthouder waarschuwt actief.

Zorgpremie omlaag zou mooi zijn

Dat hele blockchain verhaal, het klinkt indrukwekkend. Mijn technische en digitale kennis is alleen niet voldoende om er een gefundeerde mening over te hebben. Wat ik wel zie is dat het de wereld van administratie enorm kan veranderen. Zou toch mooi zijn als verzekeraars met deze nieuwe technologie flink op de kosten kunnen besparen… dat zou ons dan weer moeten schelen in de verzekeringspremie. Ook die van de zorgverzekeringen – is Annemarie ook weer blij!

Check de zorgpremies

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen