Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inkomsten makelaars te hoog (4)

Kritiekpunten op werkwijze makelaars

Kritiekpunten op werkwijze makelaars

In deel 3 van mijn blogserie over makelaars kon u lezen dat ik het onbegrijpelijk vind dat makelaars niet meer afweten van de materie van hypotheken. Maar ik heb meer kritiekpunten over de werkwijze van makelaars.

Kritiekpunten over werkwijze makelaars

De volgende onderwerpen wil ik daarover graag nog nader bespreken:

  • Aankopende makelaar is “verplicht”
  • Bouwtechnische keuring wordt achterwege gelaten
  • Koopakte die niet klopt terwijl afspraken duidelijk zijn
  • Termijn ontbindende voorwaarden te kort

Aankopende makelaar verplicht

Elkaar een handje helpen vind ik geen probleem. Wel als dit helpen leidt tot een zeer leuk financieel voordeel. Een huis alleen verkopen als een collega aankopende makelaar een bod uitbrengt, is natuurlijk een vies spelletje. Neemt een koper geen aankopende makelaar mee? Dan is bieden op de woning wel mogelijk, maar wordt het bod in de prullenbak gedeponeerd! Een werkwijze die niet thuishoort in de huizenmarkt en die per direct verboden moet worden. Helaas blijkt in werkelijkheid dat de werkwijze (meestal) niet kan worden aangetoond.

Bouwtechnische keuring 

Een woning verkopen met “gebreken” en dan net doen of er geen gebreken zijn. Waarom wordt er geen bouwtechnisch rapport gemaakt voordat de woning te koop wordt aangeboden. De verkopende makelaar weet dan precies wat de gebreken zijn en kan dit ook netjes doorgeven aan de kopers. Nu komen vaak kopers na de koop er achter dat er nog gebreken zijn. Er volgt dan een zeer lange discussie waarbij verkopers en de makelaar doen als of hun neus bloeden. Kopers mogen dan de kosten betalen van de gebreken. Ik ben van mening dat een bouwtechnisch rapport verplicht moet worden als een woning een bepaalde ouderdom heeft. Dit rapport kan dan overlegd worden aan de kopers de interesse hebben aan de woning. Tijd dus om dit snel te verplichten.

Niet kloppende koopakte

Tijdens de onderhandelingen worden er afspraken gemaakt betreffende de termijn van de ontbindende voorwaarden en andere dingen zoals bepaalde spullen die achter blijven. Na overeenkomst van de koop wordt dan de voorlopige koopakte opgemaakt. Het is schrijnend hoe vaak de koopakte niet klopt met betrekking tot de gemaakte afspraken.

Termijn van ontbindende voorwaarden

Vooral de termijn van de ontbindende voorwaarden is ineens een paar weken korter. Ook voor spullen die achter blijven mag de koper ineens de portemonnee trekken. Nadat de koper aan de bel heeft getrokken wordt dit dan gecorrigeerd. Deze “foutjes” komen tot stand doordat makelaars die de koop hebben afgesloten meestal niet zelf de koopakte regelen. De koopakte wordt dan gemaakt door bijvoorbeeld de secretaresse. Deze krijgt dan de afgemaakte afspraken niet door waardoor de koopakte volgens de koper niet klopt. Kleine foutjes die tot grote ergernissen leiden, terwijl deze gemakkelijk te zijn voorkomen.

Conclusie: wettelijk toezicht is nodig!

Mijn conclusie over makelaars is kort maar bondig: er moet wettelijk toezicht komen op makelaars. Bovendien moet:

  • de termijn van de ontbindende voorwaarden minimaal 8 weken worden.
  • kopen zonder ontbindende voorwaarden verboden worden.
  • een bouwtechnisch rapport moet verplicht worden voor woningen vanaf een bepaalde ouderdom.
  • de makelaar zijn verdiensten kunnen aantonen (uurtje factuurtje).

Ik ben zeer benieuwd wanneer al mijn wensen gaan gelden voor de makelaars.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek