Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
zorgverzekeringen
Gepubliceerd op: 6-12-2017 om 09:18

De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt. Oh jee, dat moet wel serieus zijn. En waarvoor? Voor het risico dat aanvullende zorgverzekeringen op termijn dreigen te verdwijnen. Okay... hoe zit dat?

Minder aanvullende zorgverzekeringen

Ik heb altijd het idee dat bijna iedereen een aanvullende zorgverzekering heeft naast de verplichte basisverzekering. Dat is ook wel zo: 4 van de 5 verzekerden hebben nog aanvullende dekkingen. Maar... tien jaar geleden was dat nog meer dan 9 op 10. Dus ja, het worden er wel minder.

Verwachten extra zorg te gebruiken

Toch lijkt het in het artikel op Telegraaf.nl alsof bijna niemand meer een aanvulling heeft: "Veel Nederlanders nemen eigenlijk alleen nog een aanvullende polis als ze verwachten van die extra zorg gebruik te maken." Dat is natuurlijk niet zo vreemd. Waarom zou je jezelf verzekeren tegen een risico waarvan je denkt dat je het niet loopt? En dan nog 'Veel Nederlanders' klinkt als heel wat, terwijl het dus om 20% gaat.

Verlieslatende polissen

Dan blijkt dat sommige polissen nu al verlieslatend zijn voor verzekeraars. Tja. Sommige polissen geven ook ontzettend veel dekking. Dekking die regelmatig gebruikt wordt zonder dat daar een medische noodzaak voor is. Een nieuwe bril terwijl de oude nog prima voldoet. Alternatieve therapieën, gewoon om te kijken of het wat is. Want er is dekking dus waarom niet? Alleen kun je betwisten of er sprake is van verzekeren bij dit soort dingen. Volgens mij schrijf ik er elk jaar wel een blog over, zoals deze: Misbruik van zorgverzekering in 2015.

Minder dekking, lagere premie?

Het klinkt dus heel dramatisch: het einde van de aanvullende zorgverzekering dreigt. Zover is het natuurlijk nog lang niet. De zorgverzekeraars wisten ook niet hoe snel ze moesten reageren met als boodschap dat de aanvullende polis blijft. Wat waarschijnlijk eerder zal gebeuren is dat dekkingen worden uitgekleed. Als daarmee de premies ook omlaag gaan vind ik dat niet zo'n probleem denk ik. 

Vergelijk nu de zorgverzekeringen voor 2018!

Aangemaakt door jurjen op 08-12-2017 18:10

Dan moeten de premies maar omhoog, je moet er toch niet aan denken dat mensen gaan kwakzalven omdat veel noodzakelijke zorg niet meer te verzekeren is?

Aangemaakt door jurjen op 06-12-2017 23:15

aanvullende verzekeringen zou ik best willen nemen, maar ze zijn altijd tot een vastgesteld maximum. ik wil de risico's dekken die ik niet zelf kan dragen. als je weinig verdient maar wel wat achter de hand houdt, dan is het huidige verzekeringssysteem waardeloos.

Aangemaakt door jurjen op 06-12-2017 23:21

nog een dingetje over het systeem: waarom verzekeren we zoveel dingen specifiek? het basispakket zou veel breder moeten zijn. iedereen in de samenleving moet beseffen dat kraamzorg en tandheelkunde door ons allemaal gedragen moeten worden.

Aangemaakt door Rob op 07-12-2017 08:49

Dan wordt het basispakket al snel 30% duurder. De vraag is of dat betaalbaar is en gepikt wordt. In een ideale wereld wordt zorg altijd voor iedereen betaald. Helaas wordt het dan onbetaalbaar. Ik denk dat het systeem in Nederland niet verkeerd is. Waar ik echt niets mee kan is kortingen door het aanbieden van collectieve verzekeringen. Die korting wordt altijd betaald door anderen. Als die collectieve regelingen vanuit een werkgever komen, kan ik me er nog wat bij voorstellen. De rest moet verboden worden. Het kan niet zo zijn dat een verzekeraar dezelfde verzekering aanbiedt onder verschillende prijzen. Dat is oneerlijk.

Aangemaakt door Marc op 08-12-2017 17:01

Natuurlijk! Dat is toch onbetaalbaar! De kosten rijzen al jaren de pan uit. Helaas, nog meer zorg dat door iedereen betaald wordt is helaas niet meer van deze tijd. Wen er maar aan want er zal echt nog wel veel meer bezuinigd gaan worden in de komende jaren. Of de premies gaan omhoog.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.