Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Profiteren van hogere spaarrente

Zijn er adders onder het gras bij sparen via Savedo?

Zijn er adders onder het gras bij sparen via Savedo?

Misschien kijk je allang niet meer naar de spaarrentes: die zijn toch alleen maar laag tenslotte. Dus waarom zou je er aandacht aan besteden? Nou – als je dat wel gedaan hebt, dan had je misschien gezien dat er wat hogere spaarrentes zijn verschenen in onze vergelijking van deposito’s.

Waar komen die hogere spaarrentes vandaan?

Zijn die nou ineens uit de lucht komen vallen of is er een stijgende tendens in de spaarrente? Nou… de kapitaalmarktrente is wel aan het stijgen, maar dat heeft nog niet heel veel invloed op de spaarrentes in Nederland. Wat we vooral zien is dat er interessante rentes aangeboden worden door banken in het buitenland. CKV Bank uit België bijvoorbeeld – biedt op dit moment voor 4 of 5 jaar vast een depositorente van 1,8%. Maar dát klinkt goed… 

CKV Bank: niet actief in Nederland

CKV Bank is een Belgische bank die zelf niet in Nederland actief is. Dus niet zoals Argenta, die in ons land een bijkantoor heeft. CKV Bank heeft een andere weg gekozen: zij trekken geld aan via het internationale spaarplatform Savedo. Dat zie je ook achter de banknaam staan, er staat CKV Bank (via Savedo). Dat spaarplatform is wél actief in Nederland, en zo kun jij dus toch profiteren van die mooie rente uit België.

Top depositorente bijna voorbij

Die toprente in België is overigens niet lang meer te krijgen… per 12 februari gaan de rentes bij CKV Bank flink omlaag. Diezelfde 4 of 5 jaar vast levert dan opeens nog maar 1,4% op. Dan kun je ook kiezen voor Yapi Kredi Bank (onder het Nederlandse garantiestelsel), daar staat de 5-jaars depositorente momenteel op 1,45%. Via Savedo zijn overigens ook deposito’s in andere landen af te sluiten, die zul je binnenkort op onze site zien verschijnen. Deposito’s in Tsjechië, Slowakije, Italie, Portugal, Kroatië.

Wat is dat dan… Savedo?

Savedo is dus een internationaal spaarplatform. Maar wat houdt dat in? Eigenlijk niets meer en niets minder dan dat ze tussen jou en banken in het buitenland in gaan staan. Omdat het voor jou met banken in andere landen vaak lastig communiceren is, en daarmee spannend. Terwijl die banken vaak wel prima spaarrentes te bieden hebben. Je spaart er in euro’s (dus geen valutarisico) en de landen hebben allemaal een garantiestelsel met een dekking die hetzelfde is als in Nederland. Alleen die communicatie… bij het openen van zo’n deposito, tijdens de looptijd, als het afloopt en ook als er onverhoopt een beroep gedaan moet worden op de spaargarantie.

Tussen jou en de bank in het buitenland

Het platform staat dus tussen jou en de bank in het buitenland in. Je krijgt alle communicatie in het Nederlands, dat scheelt al heel veel. Je opent één keer een rekening bij Savedo (gratis!) en maakt je geld daar naartoe over. Zij zorgen er dan voor dat het op een deposito op jouw naam bij die buitenlandse bank terechtkomt. Je identificeert je eenmalig – wel persoonlijk, maar daarvoor komt iemand naar jou toe – bij Savedo. En mocht het misgaan met die bank, dan kun je als je wilt hen een volmacht geven om het geld voor je te claimen.

Addertjes onder het Savedo-gras?

Zijn er dan geen addertjes onder het gras in dit verhaal? Ja, ik zie er één… de valuta van het garantiestelsel in sommige landen. Als je daar goed op let is dit gewoon een prima manier om een hogere rente te krijgen op je spaargeld. Als je het tenminste vast wilt zetten op een deposito, want vooralsnog zijn dat de enige spaarproducten die je er kunt afsluiten.

Garantiestelsel in exotische landen

Wat natuurlijk wel altijd een ding blijft is jouw vertrouwen in het garantiestelsel van het land van de betreffende bank. In het geval van CKV gaat het om België, maar er zijn ook banken in Kroatië, Portugal, Tsjechië, Italië en Slowakije die via Savedo werken. Als zo’n bank omvalt moet de uitvoerder van de garantieregeling wel in staat zijn om jou je geld terug te geven. Even terugdenkend aan Icesave en IJsland… kan dat een dingetje zijn.

Geen garantie in euro’s maar in Tsjechische Kronen of Britse Ponden

Voor een land als Tsjechië geldt bovendien – net als voor Groot-Brittannië overigens – dat het garantiebedrag van € 100.000 wordt omgerekend naar de lokale valuta. Daar betalen ze namelijk niet met euro’s. Op het moment dat je een beroep moet doen op het depositogarantiestelsel van dat land en de waarde van die munt is net flink gedaald, dan loop je dus alsnog een valutarisico.

Is dat een addertje? Misschien. Maar dan wel eentje die echt niet onder het gras zit – of in elk geval nu niet meer. En wil je gebruik maken van die 1,8% rente voor 4 of 5 jaar vast in België? Dan moet je snel zijn!!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: hans van woensdag februari 7, 2018 14:37
    Aanvulling.
    Nog meer addertjes onder het gras, want het idee van het Depotgarantiestelsel is, dat ieder EU-land de banken zèlf hun broek moet laten ophouden en de Staat géén ondersteuning meer mag aanbieden. Tot 2025 zullen de europese banken dit in samenwerking met elkaar garanderen. Maar … daar was onlangs toch in Italië de alleroudste bank die door de knieën ging en tòch NIET door het depotgarantiefonds, maar wéér door de Staat op de benen gehouden moest worden. Savedo beroept zich telkens op het Depotgarantiestelsel … of wat het waard is.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek