Anneke Ranzato-Versloot

Contentmanager HomeFinance
sparen
Gepubliceerd op: 6-2-2018 om 14:57

Misschien kijk je allang niet meer naar de spaarrentes: die zijn toch alleen maar laag tenslotte. Dus waarom zou je er aandacht aan besteden? Nou - als je dat wel gedaan hebt, dan had je misschien gezien dat er wat hogere spaarrentes zijn verschenen in onze vergelijking van deposito's.

Waar komen die hogere spaarrentes vandaan?

Zijn die nou ineens uit de lucht komen vallen of is er een stijgende tendens in de spaarrente? Nou... de kapitaalmarktrente is wel aan het stijgen, maar dat heeft nog niet heel veel invloed op de spaarrentes in Nederland. Wat we vooral zien is dat er interessante rentes aangeboden worden door banken in het buitenland. CKV Bank uit België bijvoorbeeld - biedt op dit moment voor 4 of 5 jaar vast een depositorente van 1,8%. Maar dát klinkt goed... 

CKV Bank: niet actief in Nederland

CKV Bank is een Belgische bank die zelf niet in Nederland actief is. Dus niet zoals Argenta, die in ons land een bijkantoor heeft. CKV Bank heeft een andere weg gekozen: zij trekken geld aan via het internationale spaarplatform Savedo. Dat zie je ook achter de banknaam staan, er staat CKV Bank (via Savedo). Dat spaarplatform is wél actief in Nederland, en zo kun jij dus toch profiteren van die mooie rente uit België.

Top depositorente bijna voorbij

Die toprente in België is overigens niet lang meer te krijgen... per 12 februari gaan de rentes bij CKV Bank flink omlaag. Diezelfde 4 of 5 jaar vast levert dan opeens nog maar 1,4% op. Dan kun je ook kiezen voor Yapi Kredi Bank (onder het Nederlandse garantiestelsel), daar staat de 5-jaars depositorente momenteel op 1,45%. Via Savedo zijn overigens ook deposito's in andere landen af te sluiten, die zul je binnenkort op onze site zien verschijnen. Deposito's in Tsjechië, Slowakije, Italie, Portugal, Kroatië.

Wat is dat dan... Savedo?

Savedo is dus een internationaal spaarplatform. Maar wat houdt dat in? Eigenlijk niets meer en niets minder dan dat ze tussen jou en banken in het buitenland in gaan staan. Omdat het voor jou met banken in andere landen vaak lastig communiceren is, en daarmee spannend. Terwijl die banken vaak wel prima spaarrentes te bieden hebben. Je spaart er in euro's (dus geen valutarisico) en de landen hebben allemaal een garantiestelsel met een dekking die hetzelfde is als in Nederland. Alleen die communicatie... bij het openen van zo'n deposito, tijdens de looptijd, als het afloopt en ook als er onverhoopt een beroep gedaan moet worden op de spaargarantie.

Tussen jou en de bank in het buitenland

Het platform staat dus tussen jou en de bank in het buitenland in. Je krijgt alle communicatie in het Nederlands, dat scheelt al heel veel. Je opent één keer een rekening bij Savedo (gratis!) en maakt je geld daar naartoe over. Zij zorgen er dan voor dat het op een deposito op jouw naam bij die buitenlandse bank terechtkomt. Je identificeert je eenmalig - wel persoonlijk, maar daarvoor komt iemand naar jou toe - bij Savedo. En mocht het misgaan met die bank, dan kun je als je wilt hen een volmacht geven om het geld voor je te claimen.

Addertjes onder het Savedo-gras?

Zijn er dan geen addertjes onder het gras in dit verhaal? Ja, ik zie er één... de valuta van het garantiestelsel in sommige landen. Als je daar goed op let is dit gewoon een prima manier om een hogere rente te krijgen op je spaargeld. Als je het tenminste vast wilt zetten op een deposito, want vooralsnog zijn dat de enige spaarproducten die je er kunt afsluiten.

Garantiestelsel in exotische landen

Wat natuurlijk wel altijd een ding blijft is jouw vertrouwen in het garantiestelsel van het land van de betreffende bank. In het geval van CKV gaat het om België, maar er zijn ook banken in Kroatië, Portugal, Tsjechië, Italië en Slowakije die via Savedo werken. Als zo'n bank omvalt moet de uitvoerder van de garantieregeling wel in staat zijn om jou je geld terug te geven. Even terugdenkend aan Icesave en IJsland... kan dat een dingetje zijn.

Geen garantie in euro's maar in Tsjechische Kronen of Britse Ponden

Voor een land als Tsjechië geldt bovendien - net als voor Groot-Brittannië overigens - dat het garantiebedrag van € 100.000 wordt omgerekend naar de lokale valuta. Daar betalen ze namelijk niet met euro's. Op het moment dat je een beroep moet doen op het depositogarantiestelsel van dat land en de waarde van die munt is net flink gedaald, dan loop je dus alsnog een valutarisico.

Is dat een addertje? Misschien. Maar dan wel eentje die echt niet onder het gras zit - of in elk geval nu niet meer. En wil je gebruik maken van die 1,8% rente voor 4 of 5 jaar vast in België? Dan moet je snel zijn!!

Aangemaakt door hans op 09-02-2018 12:19

Op zoek naar addertjes ook nog het volgende gevonden: "De kans is groot dat het garantiebedrag in de toekomst weer verlaagd gaat worden. Wanneer en naar welk bedrag is momenteel echter onbekend".

Aangemaakt door Marcel op 08-02-2018 18:45

Dank je wel voor je reactie Hans. Ik twijfel ook over dit het sparen in landen met een mindere economie. Ik wil best naar Duitsland of Belgie. Maar verder ga ik niet met mijn spaargeld.

Aangemaakt door hans op 07-02-2018 14:37

Een (nog) helemaal onzichtbaar addertje zie ik nog wèl. Het terughalen van de bronbelasting gaat niet zomaar. Ik zie dat er in de italiaanse regio 26% wordt ingehouden en volgens het verdrag met de nederlandse Staat kan er maar 15% worden verrekend. Een duitse klant 'zou daarom nooit meer afsluiten, want de procedure in het engels is om gek van te worden'. Ook zie ik deposito's die pas aan het eind van de looptijd de rente uitkeren ... !!

Aangemaakt door hans op 07-02-2018 23:45

Aanvulling. Nog meer addertjes onder het gras, want het idee van het Depotgarantiestelsel is, dat ieder EU-land de banken zèlf hun broek moet laten ophouden en de Staat géén ondersteuning meer mag aanbieden. Tot 2025 zullen de europese banken dit in samenwerking met elkaar garanderen. Maar ... daar was onlangs toch in Italië de alleroudste bank die door de knieën ging en tòch NIET door het depotgarantiefonds, maar wéér door de Staat op de benen gehouden moest worden. Savedo beroept zich telkens op het Depotgarantiestelsel ... of wat het waard is.

Aangemaakt door Marcel op 08-02-2018 13:59

Hoe bedoel je dit Hans? De overheid van ieder land garandeert toch nog steeds het deposito stelsel? Alleen banken moeten voor de zekerheid vast een potje opbouwen. Of zie ik het verkeerd en springen de overheden helemaal niet meer bij?

Aangemaakt door hans op 08-02-2018 16:32

Alle europese landen met een Depotgarantiestelsel hebben deze garantie met elkaar afgesproken, omdat ze niet meer willen dat de Staat banken redt van belastinggeld. Wat doet Italië? Ze redden de bank wéér met staatsondersteuning. M.a.w. Italië houdt zich niet aan de spelregels en grijpt als Staat in i.p.v. uit het garantiepotje. Hoe betrouwbaar is dan het Depotgarantiestelsel zolang niet àlle banken in Europa moeten bijspringen? Dat is echter pas in 2025 van kracht. Mijn opmerking betreft dus een addertje onder het gras: Italië is onberekenbaar/onbetrouwbaar. Deposito's in Italië dus met onzekerheden gespekt, want misschien grijpt de Staat bij de volgende bank juist niet in. Was het Depositopotje misschien niet op tijd gevuld? https://www.rtlz.nl/algemeen/economie/bailout-oudste-bank-ter-wereld-gered-van-de-ondergang

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.