Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Flink kapitaal bij NHG

Genoeg geld om crisis op te vangen

Genoeg geld om crisis op te vangen

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heeft flink geld in kas. Dat geeft vertrouwen in de capaciteit om problemen van huiseigenaren door de coronacrisis op te vangen.

Kwartaalcijfers NHG

De kwartaalcijfers van NHG over het eerste kwartaal van 2020 laten zien dat er 1,46 miljard euro in kas is. Dat is 1,7% meer dan het bedrag dat eind 2019 beschikbaar was. Dit garantievermogen komt voort uit de betaalde borgtochtprovisies door mensen die een hypotheek met NHG hebben afgesloten.

Nationale Hypotheek Garantie NHG

Borgtochtprovisie

De borgtochtprovisie is een percentage van de hypotheeksom waarover de garantie wordt afgesloten. Met het stijgen van de huizenprijzen stijgen ook de hypotheekbedragen – en daarmee de provisie die NHG ontvangt bij het afsluiten van een hypotheek met NHG.

Verliesdeclaraties betalen

Het kapitaal staat klaar om verliesdeclaraties mee te betalen. Dat zijn de bedragen die banken bij NHG vorderen als een huis verkocht wordt voor een bedrag dat lager is dan de openstaande hypotheek. Het restantbedrag mogen ze dan declareren bij NHG, die borg staat voor het volledig terugbetalen van de hypotheek.

Tot nu toe valt het nog mee met die verliesdeclaraties: in het afgelopen kwartaal waren dat er slechts 58, dat is 52% minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Gezien de doorlopende stijging van de huizenprijzen is dat niet verrassend.

Meer woningverbetering: onderhoud en verduurzaming

Een ander interessant aspect van de NHG-cijfers is de stijging (met 39% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019) van het aantal huishoudens dat een woningverbetering financierde met NHG – waarbij het kan gaan om achterstallig onderhoud maar ook om het treffen van energiebesparende maatregelen. Die verduurzaming wordt steeds populairder.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij hypotheken?

Meld je aan voor onze Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek