HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Flink kapitaal bij NHG

Genoeg geld om crisis op te vangen

Genoeg geld om crisis op te vangen

NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heeft flink geld in kas. Dat geeft vertrouwen in de capaciteit om problemen van huiseigenaren door de coronacrisis op te vangen.

Kwartaalcijfers NHG

De kwartaalcijfers van NHG over het eerste kwartaal van 2020 laten zien dat er 1,46 miljard euro in kas is. Dat is 1,7% meer dan het bedrag dat eind 2019 beschikbaar was. Dit garantievermogen komt voort uit de betaalde borgtochtprovisies door mensen die een hypotheek met NHG hebben afgesloten.

Nationale Hypotheek Garantie NHG

Borgtochtprovisie

De borgtochtprovisie is een percentage van de hypotheeksom waarover de garantie wordt afgesloten. Met het stijgen van de huizenprijzen stijgen ook de hypotheekbedragen – en daarmee de provisie die NHG ontvangt bij het afsluiten van een hypotheek met NHG.

Verliesdeclaraties betalen

Het kapitaal staat klaar om verliesdeclaraties mee te betalen. Dat zijn de bedragen die banken bij NHG vorderen als een huis verkocht wordt voor een bedrag dat lager is dan de openstaande hypotheek. Het restantbedrag mogen ze dan declareren bij NHG, die borg staat voor het volledig terugbetalen van de hypotheek.

Tot nu toe valt het nog mee met die verliesdeclaraties: in het afgelopen kwartaal waren dat er slechts 58, dat is 52% minder dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Gezien de doorlopende stijging van de huizenprijzen is dat niet verrassend.

Meer woningverbetering: onderhoud en verduurzaming

Een ander interessant aspect van de NHG-cijfers is de stijging (met 39% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019) van het aantal huishoudens dat een woningverbetering financierde met NHG – waarbij het kan gaan om achterstallig onderhoud maar ook om het treffen van energiebesparende maatregelen. Die verduurzaming wordt steeds populairder.

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen bij hypotheken?

Meld je aan voor onze Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen