Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Maximale hypotheek bepaalt huizenprijs

DNB: financieringsruimte heeft meer invloed dan woningtekort

DNB: financieringsruimte heeft meer invloed dan woningtekort

De alsmaar verder stijgende huizenprijzen worden veel meer veroorzaakt door de toegenomen financieringsruimte van kopers dan met het tekort aan koopwoningen, stelt De Nederlandsche Bank (DNB).

Financieringsruimte bepaald door rente en inkomen

De financieringsruimte – de maximale hypotheek die een koper kan krijgen – is afhankelijk van de hypotheekrente en het inkomen van de koper. De hypotheekrente ontwikkelt zich in gelijke tred met de kapitaalmarktrente.

Rente gedaald, inkomens gestegen

In de afgelopen decennia is die kapitaalmarktrente enorm gedaald, net als de hypotheekrente in Nederland. Dat is voor de afgelopen 10 jaar hier terug te zien:

Hypotheekrente en kapitaalmarktrente sinds 2010

Ondertussen stegen de inkomens, wat in combinatie met de lage rente zorgde voor een steeds verder groeiende ruimte om een hypotheek af te sluiten – de maximale leenruimte.

Bereken jouw maximale hypotheek

Huizenprijs hangt sterk samen met maximale leenruimte

De huizenprijzen blijken in de de afgelopen 25 jaar opvallend gelijk op te gaan met de maximale leenruimte:

Prijsindex koopwoningen versus maximale leenruimte

DNB Bron: CBS, Nibud, DNB. Toelichting: Het maximale leenbedrag is berekend op basis van de tabellen van het Nibud voor de financieringslastpercentages van 1995 tot en met 2019. De maximale hypotheek is vervolgens ieder jaar berekend met het gemiddelde huishoudinkomen in dat jaar en de gemiddelde hypotheekrente van afgesloten hypotheekcontracten in dat jaar.

DNB noemt het ‘niet verrassend’ dat deze samenhang zo groot is:

Het overgrote deel van de huizen in Nederland is met een hypotheek gefinancierd, en relatief veel huishoudens (zowel starters als doorstromers) sluiten een hypotheek af die dicht tegen hun maximum aanligt.

Verband huizenprijs en woningtekort

Een andere beïnvloeder van de huizenprijzen die vaak genoemd wordt is het woningtekort. Regelmatig wordt gesteld dat als er meer gebouwd zou worden, de huizenprijzen minder snel zullen stijgen – een kwestie van meer aanbod om aan de vraag te voldoen. Kijkend naar de historische gegevens kan DNB dat verband niet bevestigen:

DNB: Huizenprijzen tegenover woningtekort

DNB Bron: Woningtekort: BZK. Woningprijzen: OESO, CBS en tot 1970 de JST macrohistory database (die gebruik maakt van de Herengrachtindex). Data over het woningtekort is niet voor ieder jaar beschikbaar en onderhevig aan veranderende definities.

Extra bouwen is in de ogen van DNB een goed idee om ervoor te zorgen dat er voor een groter aantal huishoudens een woning beschikbaar komt – het zal de huizen in haar ogen echter niet veel goedkoper maken.

Beperkt effect verhogen leenruimte

De laatste tijd zingt het idee rond om de maximale hypotheek voor starters te verruimen – om hen meer kans te geven op de huizenmarkt. Dat is volgens de centrale bank geen oplossing. Op korte termijn zal een verhoging wel leiden tot een groter budget om een huis te kopen, na wat langere tijd zal het echter zorgen voor een verdere stijging van de huizenprijzen.

Afbouwen hypotheekrenteaftrek beter plan

Een beter plan is naar de mening van DNB het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Het verlagen van het belastingvoordeel op hypotheken zal de leenruimte en daarmee de stijging van de huizenprijzen afremmen.

Nieuws over hypotheken en huizenmarkt volgen?

Meld je aan voor de gratis Update Hypotheken van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Marcel van vrijdag juli 17, 2020 15:48
    Ben ik het niet mee eens. Waarde in stenen/ hooefdzakelijk grond heb je niets aan en starters moeten hierdoor steeds meer betalen. Geld dat zij niet aan andere zaken kunnen uitgeven.

    Een gemiddelde prijsstijging van 1, 2% per jaar is voor iedereen het beste. Hiermee haal je de pieken en de dalen er namelijk af. Het kabinet had hier naar mijn inziens ook veel meer op moeten sturen en wel als volgt.

    Verhuurhypotheken niet meer aftrekbaar in box 3/ afbouw in 10 jaar. Strengere leennormen met een LTV tot 95% elk jaar 0,5% meer eigen inleg, tweede inkomen laten op max 80% is al meer dan hoog genoeg, in verband met oog op gezinsuitbreiding, hypotheekrente aftrek in 20 jaar verder afbouwen naar 0. Van de opbrengst fonds oprichten, waarmee buiten het stedelijk gebied nieuwbouwwijken ontwikkeld kunnen worden met een grondprijs tot max € 300 per meter, met een jarlijkse indicatie van 1,2%.

    Dit kunnen ze naar mijn mening nu het beste als nog zo snel mogelijk, regelen om prijzengroei alsnog komende jaren te dempen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek