Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NHG-grens in 2021 omhoog

Kostengrens hypotheek met NHG volgend jaar naar € 325.000

Kostengrens hypotheek met NHG volgend jaar naar € 325.000

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten? In 2021 kan dat voor een hoger bedrag dan nu: de kostengrens wordt volgend jaar verhoogd naar € 325.000.

Kostengrens NHG van € 310.000 naar € 325.000

De huidige kostengrens voor NHG staat op € 310.000 en wordt dus met € 15.000 verhoogd naar € 325.000. Vorig jaar was de verhoging €20.000: in 2019 stond de grens nog op € 290.000.

Nationale Hypotheek Garantie - NHG

Wat is die kostengrens?

Wat betekent dat nu eigenlijk, die kostengrens? Voorheen kon je bij een hypotheek met NHG de koopsom van je woning lenen plus een vast percentage aan bijkomende kosten. Daar komt de term ‘kostengrens’ vandaan: het maximale bedrag voor een hypotheek met NHG was hoger dan de maximale koopsom. Sinds 2017 is dat extra bedrag voor de bijkomende kosten komen te vervallen – nu is de kostengrens dus tegelijk ook de maximale koopsom.

Verbouwing meefinancieren

Binnen de kostengrens kunnen de kosten van een verbouwing meegefinancierd worden onder de noemer kwaliteitsverbetering. Het totale bedrag van de koopsom plus de verbouwingskosten mag dan niet boven de kostengrens uitkomen.

Verbouwen van je eigen woning

Koopsom en taxatiewaarde

Wie een huis koopt op de grens van het maximum kan te maken krijgen met de situatie dat de taxatiewaarde hoger komt te liggen dan de koopsom. Wat als de taxateur een waarde bepaalt van bijvoorbeeld € 327.000, terwijl de koopsom € 325.000 is? Is een hypotheek met NHG dan opeens niet meer mogelijk? Toch wel: bij de toepassing van de kostengrens geldt het laagste bedrag van de koopsom en de getaxeerde marktwaarde.

Extra lenen voor energiebesparende voorzieningen

Er is wel een manier om een hoger bedrag te lenen met NHG voor je woning: als je er extra geld bij leent voor energiebesparende maatregelen.

Energiebesparende maatregelen NHG

Voor deze energiebesparende voorzieningen mag je maximaal 6% van de waarde van de woning extra lenen – dat noemen ze het Energiebespaarbudget. In 2021 komt het maximale bedrag met enerigebesparende maatregelen uit op € 344.500 Natuurlijk moet dit wel mogelijk zijn binnen de maximale hypotheek op basis van het inkomen.

Maximale hypotheek berekenen

NHG premie blijft gelijk

Wie een NHG-hypotheek afsluit betaalt hiervoor een eenmalig bedrag aan kosten: de zogeheten borgtochtprovisie. Deze bedraagt op dit moment 0,7% over de hoogte van de hypotheek – dit blijft ongewijzigd in 2021.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek