Search
Close this search box.

Actuele voorwaarden NHG

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een regeling waarmee u een mooie korting op uw hypotheekrente kunt krijgen, terwijl u ondertussen geniet van extra zekerheid over het afbetalen van uw hypotheek.

Niet iedereen komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Uw hypotheekaanvraag moet voldoen aan strakke voorwaarden op de volgende gebieden:

  • Maximale hypotheek
  • Maximale koopsom
  • Voldoende en stabiel inkomen
  • Leninglasten en alimentatie
  • Acceptabele BKR toets

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Maximale hypotheek met NHG in 2023 € 405.000

U kunt in 2023 Nationale Hypotheek Garantie voor uw hypotheek aanvragen als het hypotheekbedrag lager of gelijk is aan € 405.000 (2022 € 355.000 / 2021 € 325.000 / 2020: € 310.000).

Als u voor uw woning investeert in energiebesparende voorzieningen is het maximale hypotheekbedrag met NHG hoger: in 2023 is het maximale bedrag € 429.300 (2022 € 376.300 / € 344.500 in 2021 / € 328.600 in 2020).

Maximale koopsom met NHG in 2023 € 405.000

Tot en met 2016 rekende NHG bij een woningaankoop met een standaard percentage bijkomende kosten. Daardoor was de maximale hypotheek altijd een stuk lager dan de kostengrens van NHG. Een aantal jaren was dat percentage bijkomende kosten hoger dan wat er boven 100% geleend kon worden. Dat gaf het vreemde effect dat u de NHG-kostengrens eigenlijk nooit aan hypotheek kon afsluiten.

Per 2017 heeft NHG het standaard percentage aan bijkomende kosten losgelaten. Daardoor is de kostengrens sindsdien gelijk aan de maximale koopsom.

Voor mensen die hun hypotheek willen oversluiten naar een hypotheek met NHG gold tot 2020 dat de waarde van de woning hoger mocht zijn dan de kostengrens. Zo lang het hypotheekbedrag maar aan de grens voldeed. Vanaf 2020 geldt dat oversluiten alleen nog mogelijk is als de waarde van de woning niet hoger is dan de kostengrens.

Voldoende en stabiel inkomen

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG moet uw inkomen aan voorwaarden voldoen. Op uw inkomen wordt de zogenaamde ΓÇÿwoonquoteΓÇÖ losgelaten om te berekenen welk bedrag u maximaal aan woonlasten mag besteden volgens NHG. Het inkomen dat NHG meeneemt bij deze berekening moet stabiel zijn. Het gaat om inkomsten uit:

  • een vast dienstverband of tijdelijk dienstverband met intentieverklaring
  • een blijvende sociale uitkering
  • zelfstandige werkzaamheden of eigen bedrijf

Ook bij andere arbeidsrelaties (bijv. uitzendwerk of seizoenswerk) biedt NHG soms mogelijkheden. Er wordt altijd gekeken hoe bestendig en zeker het inkomen is.

Leninglasten en alimentatie

Verder wordt naar uw financiële gegevens bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) gekeken. Heeft u lopende schulden, dan heeft dat een negatief effect op de maximale hypotheek. De leninglasten worden afgetrokken van het bedrag dat u aan uw hypotheek kunt besteden.

Hetzelfde geldt voor alimentatie die u betaalt aan uw ex-partner. Uw maximale hypotheek wordt hierdoor lager. Dit is niet aan de orde bij alimentatie die u betaalt voor uw kinderen.

Acceptabele BKR toets

Als u in het verleden betalingsproblemen heeft gehad met leningen, dan kan er bij het BKR een achterstandscodering op uw naam staan. Door die BKR-codering zal uw hypotheekaanvraag waarschijnlijk afgewezen worden. Alleen als u de achterstanden heeft ingelopen is er bij een lichte codering een kans dat het toch lukt.

Op de hoogte blijven over hypotheken?
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Hypotheek voorstel
vrijblijvend aanvragen
of bel 088-2277344
Annuitair – NHG 10 jaar
> Bekijk de overige 30+ rentes
Nieuwsbrief
Op de hoogte van leningen

je gegevens zijn veilig

Hypotheeknieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek