Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 10 februari 2022, 08:33
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt wat er in januari 2022 met de prijzen in Nederland is gebeurd. Met een prijsstijging van 6,4% hebben we te maken met de hoogste inflatie in 40 jaar tijd.

Inflatie 6,4% in januari 2022

Dit percentage houdt in dat de prijzen van consumentengoederen en - diensten in de afgelopen maand 6,4% duurder waren dan in januari 2021. In december was de inflatie ook al hoog met 5,7%. Sinds augustus vorig jaar is het inflatieniveau enorm gestegen:

CPI - inflatie tm januari 2022 | CBS.nl

Dat de inflatie voor januari op een hoog niveau uitkomt is geen verrassing: de cijfers voor de Europese inflatie gaven de richting duidelijk aan. Die HICP werd vorige week bekendgemaakt en kwam voor Nederland uit op 7,6% in januari.

Energie bijna 90% duurder

De voornaamste oorzaak van de inflatie is te vinden in de energieprijzen. Afgelopen januari was energie bijna 90% duurder dan in januari 2021. In december ging het nog om een stijging van 75% in een jaar tijd. Zonder die hoge energieprijzen zou de inflatie fors lager liggen: de bijdrage van energie aan de totale inflatie was in januari ruim 3 procentpunt.

Prijsontwikkeling energie tm januari 2022 | CBS.nl

Maatregelen overheid drukken inflatie

Deze stijging van de energiekosten wordt nog enigszins gedrukt door de maatregelen die de overheid heeft genomen om de energierekening te drukken. De heffingskorting op de energierekening is verhoogd, het belastingtarief op elektriciteit verlaagd. Desondanks nam de prijsstijging toe: de variabele leveringstarieven van energie zijn in januari verder gestegen. Zonder de maatregelen was de inflatie nog veel hoger geweest, meldt het CBS: 7,4% was dan de uitkomst geweest.

Voeding duurder - ook door energiekosten

Ook voedingsmiddelen waren in januari behoorlijk duurder dan een jaar eerder: daar is een prijsstijging van 4,3% te zien. In december was dit nog 2,6%. Het is te verwachten dat in de prijzen van voedingsmiddelen ook de hogere energieprijzen terug te zien zijn: de producenten berekenen de hogere kosten door in hun prijskaartjes.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.